Lifestyle

Zonder reden weer kilo’s aankomen…hoe kan dat nou weer?

Er was 14 kilo af, twee jaar geleden. Ik had weer maatje S en was enorm trots op het resultaat. En had het mij moeite gekost? Totaal niet! Nu ben ik weer een paar kilo zwaarder en die kilo’s krijg ik er niet meer af, wat ik ook doe. Het zit vast…muurvast. En ik kan wel janken.

Ik wist dat je moeilijker kilo’s kwijtraakt als je wat ouder bent. Maar in twee jaar tijd zo oud worden dat je niet meer kunt afvallen? Daar had ik nog nooit over gehoord noch gelezen. Toch blijkt het te kunnen, want de aangekomen kilo’s willen er niet meer af. Ook al eet ik koolhydraatarm, eiwitrijk en snoep en snack ik niet, ik val niet af. What’s going on?

Ja, geen idee. Ik zit hier nogal sip te wezen achter mijn laptop. Ik snoep en snack al maanden niet meer en ik let heel goed op mijn eten, maar er wil niets meer af. Ik ben weer begonnen met meer bewegen en sporten (voor zover dat lukt) en ook dat helpt niet. Dan blijven er nog maar een paar redenen over voor het niet kunnen afvallen.

Bijwerkingen hartmedicatie

Wanneer je de vinger niet meer kunt leggen op je gewichtstoename ga je overige oorzaken uitsluiten. Mijn schildklier werkt prima, dat is pas nog onderzocht. Mijn stofwisseling kan daarentegen zo traag zijn als een slak met een joint. Het verklaart wel het niet kunnen afvallen en het aankomen van een broodje kaas. Ik besloot al mijn bijsluiters eens open te vouwen voor wat research.

Het enige medicijn bij mij wat een stofwisseling kan stilleggen is Carvedilol, een medicatie wat ik nodig heb vanwege mijn lichte hartfalen. Het vertraagd het hartritme, verlaagd de bloeddruk en helpt mijn hart met minder moeite voldoende bloed te kunnen rondpompen. Bijwerking is dus onder andere een (te) trage stofwisseling. Hebbes!
Of dit echt op mij van toepassing is zal ik in het najaar horen van mijn Cardioloog, tijdens een routine controle. Het zou gek zijn als mijn stofwisseling ineens traag is geworden door dit medicijn, aangezien ik het al vier jaar gebruik. Ik ga het zeker bespreken, maar ben bang dat er voor mij geen alternatieve zijn. Ik heb het medicijn toch echt nodig en ben op dit moment cardiaal stabiel.

Verstoorde darmflora

Waar ik eigenlijk op hoop en wat ik ook stilletjes denk is dat mijn darmen niet in orde zijn. Ik ben binnenstebuiten gekeerd door MDL artsen met scopies en andere onderzoeken, maar mijn darmklachten zijn nooit helemaal verklaard. Nu ik ben gestopt met een medicament voor de Lupus zijn de klachten wel minder (geen diarree) maar niet weg. Ik heb een onregelmatige stoelgang, darmklachten en pijntjes. De MDL arts riep nog tussen neus en lippen door dat er mogelijk een bacterie-overgroei in mijn darmen is. Maar dat heeft geen prioriteit om uit te zoeken.

Wat is de link tussen een verstoorde darmflora en aankomen in gewicht? Nou…het schijnt dat wanneer je darmflora niet optimaal is en daarmee een verstoring hebt in je spijsverteringssysteem, je lijf meer vetten vasthoudt en opslaat. Een verstoorde darmflora geeft naast gewichtstoename ook maag-darmklachten, een onregelmatige stoelgang en vermoeidheidsklachten. Interessant om hier iets mee te doen.

Want baat het niet, dan schaadt het niet toch? Dus kocht ik vandaag netjes mijn flesjes Yakult en pilletjes pro-biotica. Eens kijken of we de balans weer terug kunnen krijgen. En daarmee de buikklachten kunnen verminderen. En mocht het een positief invloed hebben op mijn gewicht, dan is dat mooi meegenomen. En zo niet, dan hebben we het geprobeerd!

Mochten bovenstaande oorzaken niet op mij van toepassing zijn, dan gaan we verder zoeken. Met de huisarts of diëtist. Want afvallen was voor mij nooit een probleem en ik ervoer het nooit als moeilijk. Alleen nu snap ik niets meer van mijn lijf, want er gebeurt niets meer. Wordt vervolgd!

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (17)

 • Ik weet nog dat je druk bezig was met fajah’s programma. En echt super dat je daar zo mee af bent gevallen. Mijn vermoeden is dat je basaal metabolisme door het volgen van dat programma is vertraagd. Dat gebeurt meestal als je een dieet volgt en er niet flink bij sport (in jouw geval kan dat niet). Het schijnt dat dit blijvend is. Fijn he? 😑 Wel lastig ja dat je nu niet meer afvalt, echt balen.

  Beantwoorden
  • Hmm ik weet niet of het door het dieet komt, want ik at tijdens het volgen veel meer dan ik daarvoor deed. En ik ben al vaker afgevallen met veel ‘strengere’ diëten en daarna nergens last van gehad.
   Ook is het heel goed dat het toch een bijwerking is van al mijn medicatie.
   Ik ga het in ieder geval bespreken met mijn Cardioloog over een paar maanden!

   Beantwoorden
 • Ik weet het uiteraard ook niet zeker, maar het is een welbekend fenomeen bij het afvallen. Ik verwacht dat je wel minder calorieën at tijdens het dieet van Fajah, anders zou je niet afgevallen zijn. Maar wbt de medicijnen geen idee, dat is ook zeker een goeie om uit te zoeken.

  Beantwoorden
  • Ja als je heel lang weinig calorieën neemt dan kan het inderdaad. Mocht het een trage stofwisseling zijn door het afvallen, dan kun je dat ‘herstellen’ met krachttraining. Dus gelukkig niet onomkeerbaar!

   Beantwoorden
 • Als je een gezond bmi hebt, zou ik geen energie stoppen in het uitzoeken waarom je niet verder afvalt. Dat is toch zonde van de tijd (en energie?). En altijd maar koolhydraatarm en niet snoepen, vind ik ook niet heel erg realistisch. Maar als jij het niet als onprettig ervaart, moet je dat natuurlijk zelf weten.

  Beantwoorden
 • Ben heel benieuwd of jakult helpt, lijkt mij altijd zo’n geldverspilling….

  Beantwoorden
 • Probiotica zeker goed om je darmflora op orde te krijgen. Yakult zou ik afraden daar zit onder andere suiker in die de slechte bacteriën juist voeden.
  Ik heb zelf erg goede ervaringen met orthica zeker de zakjes

  Beantwoorden
  • Ik ben geen expert maar als je wil afvallen moet je zeker geen Yakult nemen (dat schijnt sowieso niets speciaals te doen trouwens). Yakult zit vol suiker en calorieën.

   Beantwoorden
   • Klopt, er zit suiker in (ook in de light variant). Maar die extra kilo’s komen natuurlijk niet door de Yakult. Ik heb het overigens maar een weekje geprobeerd.

    Beantwoorden
    • Nee daar komen de extra kilo’s niet van maar je krijgt ze er niet mee vanaf wilde ik maar zeggen 😉
     Ik ben ook een heel aantal kilo’s (ca. 6) aangekomen door medicatie dus het is goed mogelijk maar ik heb (een) andere aandoening(en) dan jij. Maar even afwachten wat de arts zegt en tot die tijd gezond blijven eten maar wel genieten! Van af en toe zondigen kom je geen kilo’s aan.

     Beantwoorden
 • Wil effe zeggen dat ik het knap vind dat je zo gezond eet!! Hopen dat de probiotica helpt. Ben een stille lezer. Groetjes

  Beantwoorden
 • Ik zit in een vergelijkbare situatie met onverklaarbaar aankomen en maar niet afvallen dus ik snap hoe je je voelt, het is gewoon zwaar kut!

  Beantwoorden
 • Enorm vervelend voor je! Ik ben bekend met chronische en onverklaarbare darmproblemen en mijn vermoeden is dat het (bij mij) een hormonale oorzaak zou kunnen hebben. Ik wil binnenkort ook eens met een diëtist aan de slag, want ik ben ook door de medische molen gegaan.

  Ik kan in ieder geval bevestigen dat gewichtsschommelingen hier ook door kunnen komen. Mijn BMI is nog wel goed maar meer moet het eigenlijk ook niet worden, want dan zit ik letterlijk niet lekker in mijn vel. Ben benieuwd naar je bevindingen!

  Beantwoorden
 • Bijwerkingen kunnen later de kop op steken. Mijn zusje heeft jarenlang met grote baat een bepaald antipsychotica geslikt (voor haar agressieve buien en dingen die kwamen door autisme) en ineens begon haar lichaam tegen te werken. Niemand wist wat er was, ze viel af, gaf alles over en kon zelfs niet meer lopen… ze hebben toen eens goed naar haar medicatie gekeken en daar kwam aan het licht hoe gevaarlijk de bijwerkingen voor haar waren. Toen langzaam afbouwen, even niets, en daarna beginnen met een “vriendelijkere” vervanging. Nu werkt haar medicatie minder goed dan voorheen, maar haar gezondheid is wel een stuk beter geworden.. en ze kan alles weer ❤
  Weet je, is het niet belangrijker dat je gewoon lekker trots op jezelf bent… met of zonder die paar kilo’s, je hebt het soms al zwaar genoeg lijkt me dus wees gewoon maar zo gelukkig mogelijk als kan! ❤

  Beantwoorden
 • Ik vraag me af of inmiddels de oorzaak is gevonden en hoe het nu met je gaat? Ik loop zelf tegen precies hetzelfde probleem aan. Ik val niks af en ik word er doodongelukkig van..

  Beantwoorden
 • Ook ik ben heel benieuwd wat de cardioloog heeft gezegd. Ik slik sinds een klein half jaar ook carvedilol (heel lichte dosis, maar is sinds kort iets opgevoerd) en ben in die maanden heel geleidelijk ruim 6 kilo !! zwaarder geworden, en ik was al niet licht… 🙁

  Beantwoorden
 • Ik kwam jouw blog tegen omdat ik tegen hetzelfde probleem aanloop. Ik ben benieuwd of je inmiddels weet wat de oorzaak is van jouw gewichtstoename?

  Beantwoorden

Write a comment