Heb je een kat als huisdier? Natuurlijk wil je dat het dier zich echt thuis voelt in huis. En dat kun je op allerlei manieren realiseren. Let ook goed op de signalen die je kat je geeft, want je kunt veel opsteken uit de lichaamstaal van een kat.
Daarnaast helpen deze tips je op weg.
Rustgevende plek
Katten hebben veel behoefte aan rust. Veel prikkels, zoals harde geluiden, kunnen ze meestal niet zozeer waarderen. Zorg daarom dat je een rustige plek hebt voor je kat.
Het is helemaal mooi meegenomen als je hele woning rustig is. Maar als je bijvoorbeeld kinderen hebt, kan dat best een uitdaging zijn. Dan kun je in ieder geval één kamer in huis omtoveren tot een rustig plekje voor de kat.
Feliway helpt om je kat te kalmeren, wat je in deze ruimte kunt plaatsen of sprayen. Dat is ook een aanrader als je een tweede kat in huis haalt, of als er een andere grote verandering plaatsvindt in het leven van je kat. In de rustige omgeving voelt je kat zich helemaal thuis. Zet hier ook alle benodigde spulletjes neer, zodat het dier een heerlijk leven kan leiden.
Alle benodigdheden
Over de benodigde spulletjes gesproken! Wat heeft een kat eigenlijk allemaal nodig om zich op het gemak te voelen? We denken meteen aan voer en water, wat uiteraard essentieel is. Stop dit in bakjes waar de kat goed bij kan komen.
Het liefst eten en drinken katten uit een bakje dat niet te hoge randen heeft. Zo hoeven ze hun kopje er minder ver in te stoppen, wat prettiger is voor de snorharen.
Daarnaast plaats je de bakjes op ooghoogte van de kat, dus op een kleine verhoging. Je kat hoeft dan minder te bukken om erbij te komen.
Voor de behoefte heeft de kat een kattenbak nodig, die je op een andere plek plaatst dan het eten en drinken. Ga op zoek naar een ideale bak voor jouw kat, met of zonder kap erop bijvoorbeeld. Hier kan iedere kat weer een eigen specifieke voorkeur hebben.
Je kunt verder proberen om een mandje in huis te halen voor het dier, om in te rusten en te slapen. Maar veel katten kiezen toch liever zelf hun slaapplaats uit, op de vensterbank of de bank bijvoorbeeld.
Dan kun je nog denken aan speelgoed, zoals een nepmuis of een veer aan een stok. Ook een laserlampje is vaak een succes!
Lekker eten en drinken
Haal het juiste eten in huis voor je kat. Je kunt daarbij letten op onder andere de leeftijd en het ras. Een jonge kat heeft bijvoorbeeld ander voer nodig dan een oude kat.
Bij een oudere kat kan het gebit wat slechter zijn, wat harde brokken moeilijker maakt om te eten. De structuur van het voer telt dus ook mee.
Al zijn brokken standaard trouwens wel aan te raden, want hier zitten belangrijke voedingsstoffen in. Ook houden brokken de tanden gezond.
Daarnaast kun je je kat nog natvoer geven, of af en toe een speciale kattensnack. Maar geef hier niet te veel van, want dat is eigenlijk niet nodig. Je wilt immers ook niet dat je kat onnodig in gewicht aankomt. Met name bij binnenkatten is dat iets om in de gaten te houden!
Controleer ook of je kat genoeg water drinkt, wat belangrijk is voor onder andere de nieren. Veel katten drinken te weinig, omdat het water uit het bakje niet aantrekkelijk voor ze is. Probeer dan bijvoorbeeld een drinkfontein.
Balans tussen aandacht en rust
Het is een interessant spel, achterhalen wat voor je kat de perfecte balans is tussen aandacht en rust. Want waar een hond het liefst de hele dag je volledige aandacht krijgt, hebben katten hier na een tijdje vaak toch weer even genoeg van.
Het ene moment kan een kat dus willen knuffelen en spelen, maar vervolgens wil het dier daar weer niets van weten. Hoe beter je je kat kent, hoe makkelijker je dit kunt inschatten.
Verdiep je ook in de lichaamstaal van een kat. Met subtiele signalen maakt het dier namelijk al duidelijk dat je beter weer een stapje terug kunt doen. Gaat je kat blazen of bijten? Dan zijn daar waarschijnlijk al signalen aan vooraf gegaan, die je misschien nog niet zijn opgevallen.
Het kan trouwens ook even duren totdat je het vertrouwen van een kat wint, zeker als het diertje uit het asiel komt. Respecteer daarbij altijd de grenzen van het dier.
Begripvol baasje
Een kat heeft behoefte aan een begripvol baasje. Het respecteren van de grenzen van het dier is daarbij belangrijk, zoals je hierboven al leest.
Houd een kat verder ook niet te veel tegen in het natuurlijke gedrag. Jagen op vogels en muizen? Tja, het zit nu eenmaal in hun natuur. Ook krabben aan de bank hoort erbij, al vind je het nog zo vervelend dat de kat daar de krabpaal niet voor gebruikt. Je kunt wel proberen om je kat te laten krabben aan een krabpaal.
Je kat is ook liever naar jou toe als je een begripvol baasje bent. Zo heb je zeker geen vals huisdier in huis, maar hebben jullie juist een prachtige band samen!
Een kat thuis laten voelen, dat realiseer je op verschillende manieren. Welke van de bovenstaande tips kende jij nog niet? Leer dus vooral jouw kat kennen, want ieder huisdier is uniek!