Lifestyle Mama

Zo maak je een positieve levensgenieter van je kind(eren)!

Als kind lijkt de wereld één grote speeltuin. Er is nog geen besef van de kloof tussen arm en rijk. Van oorlogen, geweld en politiek. Er is nog geen stress om wat komen gaat. Stiekem ben ik daar best jaloers op, op die onwetendheid. Toch kun je al vroeg beginnen met het aanleren van positiviteit en genieten van alles om je heen. En hoe ik dat doe bij Sarah lees je in dit artikel!

Ik ben zelf gezegend met een positieve mindset en een van nature positief kind. Maar dat betekent niet dat het allemaal maar vanzelf gaat. Graag geef ik haar mee hoe ze haar dag positief kan beginnen, zichzelf kan zijn en dat niets om haar heen vanzelfsprekend is.

De kleine dingen zien

Elke dag wordt in principe een leuke dag. Sarah zegt zelf altijd als er iets leuks op het programma staat ‘oh dit is echt de leukste dag ooit!’ Elke dag heeft wel iets om je op te verheugen.
Wanneer ik Sarah wakker maak en ze heeft geen zin of ze is wat mopperig, dan maak ik haar altijd blij en opgewekt door te benoemen wat voor leuks de dag gaat brengen.

En dat zijn vooral de kleine dingen. Niet een pretpark bezoeken (doen we natuurlijk soms wel) of iets in die richting, maar de kleine geluksmomentjes. Een ijsje na school eten, een taartje bakken samen of lekker in bad. Maar het kan ook een verjaardag zijn, even samen winkelen of nieuwe kleren aan naar school. Ze wordt blij van werkelijk alles en daar hebben we dan ook wel enorm geluk mee.

Maar de kleine dingen zien benoem ik ook op de fiets of als we een buiten zijn. Even aandacht geven aan al die mooie groene bladeren, de geur van de lente of de mooie bloemen. Maar ook de warmte van de zon en al die mooie insecten en beestjes buiten. Klinkt misschien heel mindfull en een beetje zweverig, maar ik geef Sarah graag mee dat je je kunt blijven verwonderen over al het moois.
Het kan klein zijn, het is gratis en misschien voor veel mensen doodgewoon en vanzelfsprekend. Maar ik wil niet dat Sarah al dat moois vanzelfsprekend gaat vinden.

Gewoon even gek doen

Het leven wordt al serieus genoeg wanneer je volwassen bent, dus is ons motto ‘gewoon lekker gek doen’ zolang je niet bloot over straat loopt of mensen kwetst. Hier in huis mag en kan (bijna) alles.
Saar houdt ervan om de clown uit te hangen en kan enorm gek en druk doen. Vaak laten we haar gewoon blij zijn en gek doen, want dat is beter dan dat ze altijd maar serieus en ‘gewoon’ moet doen. Ze is gewoon een clowntje, een grappenmaker. Houdt ervan om zichzelf en anderen aan het lachen te maken. Dat is toch alleen maar mooi?

Van het nu genieten

Agenda’s komen later wel. Nu ze kind is, is het’nu’ wat telt. Ze kan zich nog moeilijk voorstellen wat volgende week is of volgende maand. En dat is niet erg, want vandaag telt en is van belang. Door van elke dag een leuke dag te maken kan ze bewust genieten van het nu in plaats van al te denken aan morgen en volgende week.

Soms als ze met iets bezig is springt ze van de hak op de tak, want dan wil ze meteen weer iets anders doen. Om haar hierbij te helpen spreek ik met haar af dat ze eerst afmaakt waar ze mee bezig was. Teveel prikkels en afgeleid worden is tegenwoordig de normaalste zaak in onze maatschappij, maar dat is niet oké.

Na regen komt…

Heel belangrijk om mee te geven vind ik: de zon komt altijd weer na flinke wolken en regen! Ik benoem dan ook vaak, als iets niet lukt of gaat zoals Sarah het zou willen, dat er altijd wel iets positiefs is aan het feit dat iets niet gaat zoals je zou willen. Oftewel: ik geef een positieve draai aan een vervelende of negatieve gebeurtenis.
Lukt het puzzelen niet? Of een opdracht? Dan leer je juist hoe het niet moet, zodat je nooit meer dezelfde fout maakt. Om te leren moet je fouten maken en om de zon te zien en te voelen moet je ervaren hoe het is als er regen valt en het bewolkt is. Maar: het is uiteraard niet erg als je een keer je dag niet hebt of ergens enorm van baalt.
Tenslotte: altijd maar positief zijn is ook niet goed en helemaal niet haalbaar. Maar het goede voorbeeld geven en benoemen kan nooit kwaad, toch?

Hoe gaan jullie als ouder om met bovenstaande punten? Leer jij je kind positief te zijn en te blijven?

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (1)

  • Heel mooi verwoord en kan me er helemaal in vinden.

    Beantwoorden

Write a comment