Honig is nogal in het nieuws de laatste tijd, vanwege het sponsoren van een familie die 365 dagen Honig gaat eten. Daarbij laten ze met behulp van vlogs zien hoe gevarieerd je kunt eten met Honig. Pakjes en zakjes schelen zoveel tijd en zouden voldoen aan de regels van het Voedingscentrum. Maar wat is hiervan waar?
Goedkoper? Nee…duurder
Het lijkt zo handig en goedkoop, een pakje, zakje of een heel maaltijdpakket waar alle benodigde poedertjes in zitten. Maar heb je weleens nagedacht waar je eigenlijk voor betaalt?
Je betaalt alleen voor flink wat zetmeel, zout, suiker en smaakversterkers. Als je geluk hebt vind je er iets van echte kruiden in terug. En je hebt nog steeds de aanvullingen nodig voor een maaltijd, zoals vlees, groenten, pasta, aardappels of rijst. Best duur, een paar euro voor een zakje poeder.
Een kast vol kruiden lijkt prijzig, maar wanneer je elke week een paar kruiden in huis haalt (desnoods bij de Toko, tip!) valt het heel erg mee. En het fijne is, je doet heel lang met een potje kruiden. Gemiddeld doen we hier een half jaar met elk potje kruiden. Tel uit je winst!
Gezond? Nee…ongezonde toevoegingen
Dat Honig, Maggi, Knorr en een paar andere merken de laatste tijd negatief in het nieuws zijn zal je niet zijn ontgaan. Maar waarom eigenlijk?
Menig consument staart zich blind op de E-nummers, terwijl dat niet eens het meest ongezonde is in pakjes, zakjes en potjes. Wat wel heel ongezond (en onnodig) is, zijn zout en suiker. En natuurlijk de smaakversterkers.
Per persoon ‘mag’ je per dag niet meer dan 6 gram zout. Je hebt niet meer dan 6 gram nodig, maar veel mensen komen hier ruim boven. Want werkelijk overal zit zout in. Denk aan brood, paneermeel, broodbeleg, etc.
Wanneer je je twee broodmaaltijden al achter de kiezen hebt, zit je vaak al bijna aan die 6 gram. En dan komt er nog een maaltijd van Knorr, Maggi of Honig op tafel. En weleens naar kruidenmixen met zout gekeken? Cajunkruiden bijvoorbeeld, zijn zoutbommetjes. Vaak zit er 50%(!) zout in Cajunkruiden. De helft van het potje dus!
Weleens gemerkt dat je na zo’n maaltijd flink dorst hebt? Hoewel Honig beweert zich aan de regels van het Voedingscentrum te houden, zit je met een maaltje van Honig al gauw op de helft van die 6 gram zout per dag. Onnodig en veel te veel, vooral voor de kleinere eters. Kinderen mogen nog veel minder zout per dag en zitten dankzij de kant-en-klare maaltijden al ver over hun max aan zout.
Gevolgen? Nierschade, hoge bloeddruk of diabetes. En door de suikers krijg je ongemerkt teveel koolhydraten binnen. Dus ondanks dat Honig claimt zich keurig te houden aan de regels van het Voedingscentrum, klopt dit van geen kant. Het Voedingscentrum adviseert ook om geen gebruik te maken van pakjes en zakjes. Dat had Honig vast over het hoofd gezien.
Lekker snel? Het scheelt geen tijd en ook geen boodschappen
‘Ja maar met dit pakje of zakje zet je binnen 10 minuten een maaltijd op tafel’. Klinkt ideaal, want we zijn druk, hebben weinig tijd maar willen wel lekker eten.
Met dit soort uitspraken hopen Honig, Knorr of Maggi je over te halen om voor ‘lekker makkelijk’ te gaan. Maar is dat wel zo?
Wanneer je gaat klokken kom je op dezelfde tijden uit. Vers koken kan net zo snel als een pakje of zakje openscheuren en mengen met wat water of melk. Bij een pakje of zakje heb je alsnog veel boodschappen nodig, dus daar hoef je het niet voor te doen.
Echt, je schudt net zo snel en makkelijk je verse kruiden in de pan dan het zakje met zetmeel, zout en suiker. Net zo snel, maar veel lekkerder en veel gezonder.
Koken leuk? Niet met een pakje of zakje
Mensen roepen nog weleens dat ze koken niet leuk vinden. In hun voorraadkast zie je een aardig rijtje maaltijdmixen staan. Vind je het gek dat koken niet leuk is?
Wat is er leuk aan een gebruiksaanwijzing lezen, poeder oplossen en dorst hebben na je maaltijd? En daarbij…alle maaltijden, sausjes en potjes lijken op elkaar. Dat komt door de smaakversterkers, zetmelen, zout en suikers.
Echte smaken vind je niet meer terug en worden verdoezeld. En trots zijn na het koken? Met een pakje of zakje voel je dat toch niet…
Wanneer je zelf aan de slag gaat, gaat experimenteren met smaken en gerechten, dan wordt koken vanzelf leuk. En naderhand kun je zeker trots zijn aangezien je alles zelf hebt gefabriceerd.
En dan nog…het milieu
Weleens nagedacht over al die pakjes, zakjes en potten in combinatie met de natuur? Er komt altijd bergen afval uit een maaltijdpakket (zakje voor dit, zakje voor dat) wat de natuur niet ten goede komt.
Kruidenpotjes vul je bij en kun je keer op keer gebruiken. Jij blij, natuur blij.
Hopelijk heb ik je kunnen overtuigen om alles lekker vers te maken, mocht je dat nog niet doen!
Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?
Comments (15)
Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb die Honig challenge ook gelezen en wilde eigenlijk reageren ?
Een anderhalf jaar geleden heb ik een tijd in het ziekenhuis gelegen. Mijn hart was in de problemen gekomen door mijn longen. Sindsdien let ik heel erg op mijn eet gewoonten en wij gebruiken bijna tot geen zout meer. Zo af en toe eten wij bij familie en dan pas proef je hoeveel zout overal inzit. En ik koop ook elke maand 1 of 2 potjes kruiden en heb ondertussen al een behoorlijke toko bijeen gespaard. En het eten smaakt me nu veel beter.
wij dachten vaak ook.. hop een pakje lekker makkelijk! Maar echt sinds we jouw site hebben ontdekt gaat er een wereld voor ons open!
We zijn dol op de creaties die ze bij de knorr hebben maar vinden het idd zonde dat er zoveel toevoegingen inzitten.
En idd je bent niet langer bezig nu we het vers maken, het enige is dat je 6x moet kijken hoeveel kruiden je moet hebben 😉
maar dat leert snel! Kortom.. ga lekker zo door.. wij zijn je dankbaar 😀
Lief!
Ik probeer vooral een goed evenwicht te vinden. Af en toe is een pakje of zakje wel eens makkelijk, als ik weinig zin of tijd heb om te koken. Maar dat gebeurt niet zo vaak en de andere dagen probeer ik wel zelf te koken. Hetzelfde met fast food, kan heel lekker zijn maar niet voor elke dag.
Goed artikel en echt nuttige bijdragen, maar ik irriteer me enorm aan de (meerdere) grammaticale fouten. Wellicht kun je daar iets aan doen…
Wat vervelend! Door medicatie kan ik soms flinke fouten maken. Vertel, wat is er allemaal verkeerd?
En is het niet ‘ik erger mij aan?’ 😉 Irriteren is juist in ‘ zij irriteert me’….
Helemaal gelijk. Ik ben ondertussen ook kruiden aan het verzamelen. Er komt bij ons geen pakje meer in huis. Ben heel blij met je site en heerlijke recepten, ga alsjeblieft er mee door. Mocht er een kookboek van je komen, koop ik er zeker 1.
Wat lief!!
Op de eerste plaats: dank je wel dat je dit allemaal opschrijft en mijn complimenten voor de recepten, wij vinden het heel lekker. Tip voor de Mexicaanse mix: een mespuntje kaneel erbij.
Je Nederlands in dit artikel is onberispelijk en je hebt helemaal gelijk als het gaat om ‘je ergeren aan’ en ‘het irriteert mij’. Elders op de site staan wel foutjes, wat mij opviel waren de voltooid deelwoorden, waarin je nogal eens een t gebruikt als het een d moet zijn. Ik wil graag iets terug doen voor alles wat je ons geeft en wat ik aan foutjes zie aan je terugkoppelen. Dat kan beter via de mail dan in deze comments, dus als je dat wilt, hoor ik het graag. Laat voorop staan dat je mij helpt en inspireert en zoals Tonie zegt, ga er alsjeblieft mee door.
Hi Pieter
Dank je wel voor je feedback!
Maar een terugkoppeling is niet nodig (wel aardig van je). Ik ben bewust van de d’s en de t’s en dat vind ik prima.
Ook ik ben maar een mens en mijn blog hoeft geen perfect en foutloos Nederlands te bevatten. Het gaat tenslotte om de inhoud 😉
Maar in elk geval bedankt en heel veel kookplezier!
Mooi artikel Geertje, het is namelijk niets anders dan de waarheid. Ik moet eerlijk bekennen dat wij vroeger hier ook veel van de wereldgerechten naar binnen aan het werken waren. Maar na het ontwikkelen van meer passie voor koken ben ik ook overgestapt naar het principe zonder pakjes en zakjes. Nu komt het mooiste gedeelte van mijn comment. Afgelopen zomer dachten wij, we nemen voor het gemak toch maar wat van die Knorr wereldgerechten mee op vakantie. Handig op de camping, want dan hoef je er in het algemeen alleen nog maar wat vlees en groente aan toe te voegen. En toen kwam de Eye-opener. Na het bereiden van de eerste maaltijd en nemen van de eerste hap, keken mijn vrouw en ik elkaar aan en concludeerde we dat het echt veeeeeeel te zout was. Dus voor komende vakantie gaan we ons maar eens verdiepen in de mogelijkheden om zelf de kruiden mee te nemen.!!
Ik zou willen dat er een boek uitkwam van al je recepten . En ik ken er nog meer die dat vinden 🙂
Tot die tijd maakt mijn printer overuren.
haha ja er is veel vraag naar! Er zijn plannen voor een papieren versie en ik ben bezig met een ebook 😉