BikkelharT

Wist je dat? Interessante weetjes over het hart.

Voor vandaag leek het mij leuk wat wetenswaardigheden over het hart te vertellen. Zoals iedereen wel weet zorgt je hart voor het rondpompen van bloed en heeft het boezems en kamers.  Als het stopt met kloppen val je waarschijnlijk om. Maar er is veel meer interessants (en leuks) te vertellen over dit belangrijke orgaan! Hoor wie klopt daar…

Havermout kan hartfalen doen verminderen

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het eten van havermout de kans op hartfalen kan verminderen. Het gaat hierbij om een percentage van bijna 10%. Je moet dan wel dagelijks een kommetje havermout eten. Dit is getest over 14jaar bij 100.000 mensen. Lijkt mij de moeite waard!

Vier hartkleppen, twee boezems en twee kamers

Het hart van de man en de vrouw zijn over het algemeen gelijk, maar de kransslagaderen die over het hart heen lopen zijn bij vrouwen kleiner en fijner gebouwd dan bij mannen. Ook is de binnenbekleding van deze vaten gevoeliger voor hormonen en stress. Vrouwen worden tot in de overgang door het hormoon oestrogeen beschermd tegen slagaderverkalking, maar na de overgang neemt deze bescherming af en zijn de vaten gevoeliger voor invloeden van stress en hormonen.

Pure chocolade

Pure donkere chocolade, zonder melk of praline, met meer dan zeventig procent cacao, bevat anti-oxidanten. Daardoor worden bloedvaten minder snel beschadigd. Let op: het gaat om één tot twee stukjes chocola, dus niet de hele reep!

Slechte mondhygiëne

Het slecht verzorgen van je gebit kan een risico geven voor het ontstaan van hart-en vaatziekten. Dit komt doordat er ontstekingen kunnen ontstaan in je tandvlees die vervolgens weer invloed kunnen hebben op de binnenkant van je vaatstelsel. Goed poetsen dus. Ook vergroot je hiermee de kans om een leuke partner te vinden, want dan weer goed is voor het verlagen van je stressniveau.

97.000 Kilometer

Het hart pompt het bloed in het bloedvatenstelsel rond, welke een gezamenlijke lengte van zo’n 97.000 kilometer heeft. Oftewel: tweemaal de wereld rond.

Overal bloed

Het hart heeft een minuut nodig om het bloed door het hele lichaam te pompen. Per dag pompt het hart tussen de achtduizend en negenduizend liter bloed rond. Per minuut is dat zo’n zes liter. Het hart pompt in rust zoveel bloed rond dat daarmee met gemak een tankwagen van 7000 liter kan worden gevuld. Denk aan 8000-9000 liter per 24 uur!

Koffieleut

5 Koppen koffie per dag is goed voor het hart, zo blijkt uit onderzoek van het Kangbuk Samsung ziekenhuis in Seoul. De mensen uit het onderzoek die enkele kopjes koffie dronken hadden minder hartproblemen en minder calcium in de kransslagaders. Calcium in de kransslagaders zorgen voor hart- en vaatziekten.

Optimist

Optimisten hebben een gezonder hart. Mensen die een positieve kijk op het leven hebben, hebben een betere gezondheid van het hart. De University of Illinois heeft hier onderzoek naar gedaan. Hoe optimistischer de deelnemers waren, hoe beter hun cardiovasculaire gezondheid bleek te zijn. Zij hadden namelijk een betere bloedsuikerspiegel, een gezondere cholesterolgehalte, rookten minder vaak en waren lichamelijk actiever. Ook hadden zij een betere BMI. Kortom: het glas houden we mooi halfvol!

Was jij bekend met deze weetjes over het hart?

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (1)

  • Handige weetjes. Ik drink zelf genoeg koffie dus goed om te weten dat dit ook goed voor het hart is 😉

    Beantwoorden

Write a comment