Lifestyle Random

Wat deed de vakantie met mijn smartphone verslaving?

Mijn telefoon en ik…twee handen op één buik. Waar mijn telefoon gaat, daar ga ik. Waarom? Omdat ik de wereld veel te leuk vind om te zien en mee te maken, ik ben nieuwsgierig en wil graag weten wat mensen doen.
Tegelijkertijd ben ik op zoveel dingen trots, dat ik met diezelfde mensen ook graag het één en ander deel. Denk vooral aan Sarah en alle andere lichtpuntjes in mijn leven. Ook ben ik gedurende de dag bezig met het promoten van mijn nieuwste blogs en het onderhouden van contacten. En toen was daar op vakantie ineens geen Wifi. Nou ja geen…amper. Om verbinding te krijgen moest je met 35 graden een behoorlijk stuk naar de receptie lopen of rare dansjes maken voor de tent met je telefoon in de lucht en je linkerbeen voor je rechterbeen. Je begrijpt wel, daar had ik dus geen zin in. Of toch wel?

*Dit is een advertorial

IMG_5679

De eerste week op vakantie liep ik heel af en toe naar de andere kant van de camping om verbinding te maken met mijn lieve wereld. Om een jaloersmakende foto te plaatsen van mijn bruine benen in wording, van een mooie Sarah in het zwembad of om heel even mijn blog te promoten.
De rest van de tijd genoot ik van de zon, mijn familie, de omgeving en de mensen. Moeilijk? Eerlijk gezegd heb ik er geen enkel probleem mee gehad en genoot ik meer dan ooit van alles om mij heen. Zonder te moeten afkicken en zonder een drang te voelen naar online te zijn. Geen druk om iets te lezen, te delen of te checken. Gewoon even helemaal niets.

IMG_5683

Na een week kwam ik erachter dat er wel degelijk goede Wifi was op de plek waar onze tent stond, alleen met een andere verbinding. Het was geen perfecte verbinding, maar het was genoeg om weer in die hele oude gewoonte te vallen. De gewoonte dat je zonder erbij na te denken, op elk moment dat je even niets te doen hebt, je telefoon pakt en één voor één alle apps bekijkt.
Facebook check, Instagram check, WordPress check en Twitter check. Een paar keer per dag liet ik de wereld weer weten hoe het ging en was ik weer op de hoogte van het reilen en zeilen van mensen die ik volg. Maar of ik daar gelukkiger van werd?

De eerste week voelde zoveel fijner, zoveel rustiger. Niets mee krijgen van de wereld is lekker, al klinkt het misschien vreemd. Geen nieuws en geen schokkende berichten. Geen online kwetsende uitspraken, geen jaloersmakende selfies. Geen druk, geen onrust en geen ‘moeten’.
Ook al is social media vrijwillig, ergens voelt het voor mij vaak als moeten. Zo makkelijk kon ik zonder, maar zo makkelijk viel ik weer in een oud patroon. Gek is dat aangezien ik het andersom had verwacht. Dat ik moeilijk zonder zou kunnen, maar dat ik eenmaal zonder ook niet snel weer in mijn oude patroon zou vallen. Helaas pindakaas.

Nu we weer thuis zijn zet dat oude patroon zich ook gewoon voort, al verlang ik stiekem naar die eerste week dat mijn wifi zeldzaam was. Dat ik momenten van niets doen opvulde met gesprekken, het lezen van een boek, het voelen prikken van de zon op mijn gezicht of het bewonderen van de bomen.
‘Nou Geer dan doe je dat toch weer gewoon nu je thuis bent?’ Maar zo makkelijk gaat dat niet helaas, al ben ik mij er wel veel meer van bewust dat geen sociale verplichting heerlijk is en rust geeft. En daar ben ik al zo blij mee. Mails en vragen beantwoorden geven mij nu een stuk minder druk, het komt wel een keer en er is geen deadline. Mijn uitdaging ondanks perfecte Wifi thuis: van bewustwording naar actie!

Hoe ga jij in je vakantie om met je smartphone? Blijft het gebruik hetzelfde of kies je er echt voor om hem aan de kant te leggen?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (4)

 • Ik ben ook best wel verslaafd en soms te erg. Ik probeer dan even afstand te nemen en even te genieten van wat ik aan het doen of door iets anders te gaan doen.

  Beantwoorden
 • Ik betrap mezelf er helaas ook regelmatig op dat ik snel ‘even’ de telefoon pak om bijvoorbeeld Facebook te checken en achteraf kan ik niet zeggen dat het heel nuttig was wat erop stond, maar toch kijk je even later weer…

  Beantwoorden
 • Op vakantie is mijn gebruik echt minder. Vaak alleen even in de lobby van het hotel ochtends na het ontbijt en voor of na het douche s avonds. Heerlijk vind ik het. Gisteren ook naar de sauna geweest, een hele dag geen telefoon, heerlijk relax!

  Beantwoorden
 • Op vakantie kan ‘k ook best wel eens zonder smartphone. Thuis is dat meestal wel anders. Daar wil ‘k al snel eens checken op Instagram & Facebook waar iedereen uithangt.

  Beantwoorden

Write a comment