Vorige week trapten we af met kip Madras. Dit recept is onwijs goed ontvangen en inmiddels al vaak gemaakt en met smaak gegeten, top! Vandaag is beef Shanghai aan de beurt, wat nogal wat bloed, zweet en tranen heeft gekost. Maar het is gelukt!
De wereldmaaltijd beef Shanghai van Knorr is een vrij ingewikkelde maaltijd. Knorr maakt in het pakket gebruik van veel verschillende kruiden en sauzen, waardoor dit recept moeilijker te maken was dan de kip Madras van vorige week. Ook was het een puzzel om rekening te houden met de hoeveelheid zout in dit gerecht. Maar…het is gelukt en hij is erg lekker, al zeg ik het zelf!
Wat heb je nodig voor 4 personen?
- 350 gram rundergehakt
- Een klein bakje taugé
- 1 prei
- 1 limoen
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel Sojasaus (Kikkoman minder zout)
- Een half visbouillonblokje
- Twee theelepels suiker
- 1 eetlepel bruine suiker
- 350 ml koud water
- Een zak mie of noodles (net wat je lekker vindt)
- 1 eetlepel uienpoeder
- 2 theelepels knoflookpoeder
- 2 theelepels cayennepeper
- 1 eetlepel paprikapoeder
- 2 theelepels 5 kruidenpoeder (Chinese 5 spices – bij de toko of Albert Heijn)
- 1 theelepel koriander
- Boter of olie
- Maizena
Wat moet je doen?
Snijd de knoflook fijn. Was de limoen en rasp de schil. Meng in een kom het rundergehakt met de fijngesneden knoflook en de limoenrasp. Voeg de paprikapoeder, uipoeder, een theelepel 5-kruidenpoeder, cayennepeper en de witte suiker toe aan het gehakt. Meng dit goed door en kneed met je handen. Draai kleine gehaktballetjes van het gehakt.
Verhit wat boter of olie in een hapjespan en braad de balletjes rondom bruin en gaar. Was en snijd de prei in ringetjes. Voeg de prei toe aan de gehaktballetjes als deze bruin zijn. Voeg na enkele minuten de taugé toe.
Kook de mie of noodles volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit in een steelpannetje een klein beetje boter en voeg de bruine suiker toe. Blijf goed roeren tot de suiker karameliseert. Voeg het water toe en blijf goed roeren. Schrik niet als de suiker aan elkaar plakt, dit komt vanzelf goed. Doe meteen het halve bouillonblokje erbij. Blijf goed roeren tot het blokje en de suiker is opgelost.
Voeg een eetlepel sojasaus toe, evenals de knoflookpoeder, de koriander en een theelepel 5 kruidenpoeder. Pers als laatste de helft van de limoen erbij. Proef even en oordeel of je de saus iets zouter wilt hebben, dan kun je er nog wat sojasaus naar smaak toevoegen.
Maak met maizena en water een papje (volgens de aanwijzingen op de verpakking) en voeg dit langzaam bij de saus tot de saus wat in begint te dikken. Roer even goed door en schenk de saus bij de gehaktballetjes in de hapjespan. Roer even kort door.
Serveer de gehaktballetjes met de saus bij de mie of noodles. Lekker met een frisse tomatensalade of knapperige peultjes. Eet smakelijk!
Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?
Comments (57)
Dit was mijn favoriete gerecht, ga hem zeker proberen. Moet dan eerst maar is mijn kruidenrekje gaan aanvullen! Wat knap dat je dit nou zo zonder pakje doet!
Wij eten met regelmaat de wereldgerechten, maar ga zeker een keer een van jouw recepten proberen! Leuk 🙂
Ook deze ga ik even opslaan, want wil ‘m zeker een keer gaan maken!
In een woord verrukkelijk!!
Wat een leuke rubriek! Ga ik zeker proberen…
Ik hoop dat de enchiladas, kantonese kip en burrito’s ook nog lansgskomen, die zijn hier favoriet.. Met name de sausjes die je dan apart moet serveren heb ik zelf nog niet kunnen evenaren..
Die komen ook zeker voorbij, ik ga ze allemaal namaken!
Hier ben ik blij mee!! Mijn favoriete ‘wereld gerecht’ Ik heb op één ingrediënten na alle kruiden in huis ( dat 5- kruiden potje heb ik gisteren nog mee in de hand gestaan bij de Appie 😉 Snel halen dus!!
Zit er overigens in het ‘officiële gerecht’ ook geen sesamzaadjes, of vergis ik mij nu? Kan ik altijd proberen toch! Ik laat het je weten als ik het zelf ook gemaakt heb. Fijne zonnige zondag met je liefsten gewenst.
Dat zou kunnen dat er sesamzaadjes in zit. Dit kun je natuurlijk altijd naar wens toevoegen! Vijf kruiden poeder is ideaal om in huis te hebben en erg veelzijdig. Je kunt er ook heerlijk zelf babi pangang mee maken bijvoorbeeld.
Ik vind het knap dat je de wereldgerechten zo namaakt. Je kunt wel de ingredienten aflezen van het pak, maar je moet toch de juiste verhoudingen zelf uitvinden. Chapeau!
Thanks! Ja het is uitvogelen en soms wel peentjes zweten als je het recept online moet knallen de volgende dag haha.
In een woord verrukkelijk!!
Super rubriek en in ieder geval 1 idee wat ik ga eten aankomende week. Ik heb bij de kip madras uien gebruikt ipv uienpoeder. Ging prima. Ik zie dat jij geen uien gebruikt? Maar uienpoeder?
Ja gaat zeker goed! Maar mijn man vindt uien heel erg vies en uienpoeder niet. Dus vandaar.
Saven deze hap. Het ziet er heel lekker uit. De vijf kruidenpoeder moet ik trouwens halen, ideaal zo een potje.
Ziet er weer lekker uit! Ook deze ga ik een keer proberen te maken!
Geertje, ik vind het zo ontzettend knap! De Kip Madras is goed bevallen, dus deze ingrediënten gaan ook weer op de boodschappenlijst 😉 Alle weekboodschappen al binnen, maar woensdag een extra rondje naar de supermarkt en dan dit recept proberen. Mijn kruidenrekje wordt iedere week wat meer aangevuld hihi!
Ik zat al zo te hopen dat deze kwam. Ik ga het morgen gelijk maken. Jammie jammie.
Wauw. Complimenten hoe je dit doet! Erg leuk om zo te kunnen koken zonder die slechte pakjes! Ik ga het zeker eens uitproberen!
Ik heb een kookboekje waar ik zelf recepten in kan schrijven. Die van vorige week en deze staan er al in. Heel erg bedankt!!
[…] #2 Beef Shanghai […]
Ik wil het gaan maken maar mis de uienp ieder in de beschrijving. Waar doe jij die door?
Uienpoeder 🙂 bedoel ik natuurlijk
Klopt dit zou ik aanpassen maar ben het vergeten haha, sorry! Ik heb het door het gehakt gedaan. Alvast eetsmakelijk!
Wij hebben hem vandaag gegeten en het was heel erg lekker. Zelfs mijn jongste, de pietluttigste qua eten, heeft er heerlijk van gesmuld.
Het was natuurlijk wel wat meer werk maar ik moet zeggen dat het best meeviel. Dank je wel!
Wat goed zeg! Heel leuk om te horen. Dit was ook wel het recept met het meeste werk tot nu toe. Maar het is inderdaad te doen.
[…] #2 Beef Shanghai […]
[…] #2 Beef Shanghai […]
[…] #2 Beef Shanghai […]
Hoi Geertje,
Geweldig zeg. Ik heb je recept gemaakt en het was lekker! Had alleen de witte suiker in het recept over het hoofd gezien en mijn gehakt was helaas te droog daarom ga ik het nog een keer maken! Dank je wel,
Deborah
Oh haha nou de volgende keer beter! Maar fijn dat het al lekker was!
[…] #2 Beef Shanghai […]
[…] #2 Beef Shanghai […]
[…] #2 Beef Shanghai […]
[…] #2 Beef Shanghai […]
[…] #2 Beef Shanghai […]
[…] #2 Beef Shanghai […]
[…] #2 Beef Shanghai […]
Hoi Geertje, wij zijn net begonnen met het eten zonder pakjes, maar proberen vooral ons geraffineerde suikergebruik te beperken. Heb jij een idee hoe je dit recept zou kunnen maken zonder deze suiker? Weet ook niet zo goed wat het verschil in een gerecht is tussen witte en bruine suiker… En door welke je die dan kan vervangen. Succes met je site!
Groetjes, Martine
[…] #2 Beef Shanghai […]
[…] #2 Beef Shanghai […]
Hoi Geertje, de saus heb ik gemaakt en ik was verbaasd hoe lekker de saus is geworden en dat zonder pakje.
Top! Ik ga dit recept bewaren en doorgeven aan mijn kinderen. Voor herhaling vatbaar.
Thnx, grtn CeeJay
[…] #2 Beef Shanghai […]
[…] #2 Beef Shanghai […]
[…] #2 Beef Shanghai […]
[…] #2 Beef Shanghai […]
[…] #2 Beef Shanghai […]
[…] #2 Beef Shanghai […]
[…] #2 Beef Shanghai […]
[…] #2 Beef Shanghai […]
Ik ben heeel blij dat ik jou website heb gevonden!
Ik at altijd wereldgerechten omdat het zo makkelijk was, na mijn werk ( maar wel slecht met al die toevoegingen er in)
Sinds januari weet ik dat ik de ziekte van Crohn heb, vaak reageer ik heeel heftig op eten waardoor ik heb besloten meer te koken zonder pakjes en zakjes.
Alleeen wist ik van veel dingen niet hoe ik het moest maken.
Je zult mij veeel zien op jou site.
Dank je wel!
Vriendelijke groet,
Shirly
Ah wat een lieve reactie dank je wel! Ik wens je veel plezier met koken en eten!
oef, te snel gelezen, en alle ingrediënten zoals koriander knoflookpoeder, en alle 5 spice kruiden in gehakt gegooid, ik maak altijd eerst het mengsel, pff voor mezelf maar even het apart uitwerken in word hihi of recept uitprinten, nu maar duimen dat het goed komt
Oeps haha. Is het goedgekomen?
Deze vond ik toch wat minder. Wel lekker, maar de smaak leek niet op die van de beef shanghai van de wereldgerechten. Jammer. Toch wel weer 1x gegeten en 3x in de vriezer. Maar ik denk niet dat ik deze nog een keer ga maken.
Jammer! De smaken zullen nooit helemaal hetzelfde zijn aangezien pakjes en zakjes vaak kunstmatige smaakstoffen bevatten. En die kun je natuurlijk niet namaken!
Deze vonden we heerlijk. Alleen de gehakt iets droog, dus voor de volgende keer uitgehakt of een eitje er door. Bedankt weer.
Helaas absoluut niet de smaak van beef shanghai. Die is hier favoriet maar helaas heb ik de gehaktballetjes weg moeten gooien, zo slecht was de smaak 🙁
De saus en noodles nog kunnen redden door zout, meer sojasaus en meer suiker toe te voegen