Lifestyle

De wereld kan mij gestolen worden!

Een tijdje terug keek ik RTL Late Night. Een zeer intrigerend programma met bijzondere gasten. Zo ook een man die aanschoof vanwege het feit dat hij het nieuws niet meer wilde volgen. Er gebeurt teveel verschrikkelijks in de wereld en dat wil en kan hij allemaal niet meer aanzien. Is dat een goede manier van jezelf en je kinderen beschermen? Of vind je het struisvogel gedrag? Kan en wil jij het nieuws en dus de wereld langs je heen laten gaan?

Alweer een aanslag?

Her en der hoorde ik signalen dat mensen alle aanslagen van de afgelopen tijd bijna niet meer uit elkaar kunnen houden. ‘Alweer?” Waar gaat dat naartoe?’ ‘In wat voor een wereld leven we?’ Moeten we angstig zijn of juist niet?’ Daarbij komt ook de keuze om de hoek kijken of jij alle ellende wil blijven volgen of niet, met als gevolg dat de wereld óf één en al ellende lijkt óf een balletje surrealisme . Maar laten we eerlijk wezen, echt goed nieuws zijn al die aanslagen niet. Wat is nou wijsheid?

Struisvogel

De tafelgast bij RTL Late Night besloot te stoppen met het volgen van nieuws. Niet alleen zijn knopje van teletekst bleef onaangetast, maar ook de krant, het nieuws op televisie en op internet vermeed hij. Doordat de aanslagen zich de laatste tijd in rap tempo opvolgen lijkt er alleen maar meer ellende voor te komen in de wereld. Je ogen sluiten en je kop in het zand steken lijkt dan een fijne en veilige oplossing. Maar verdwijnt de dreiging en het terreur daarmee?

Ik vind het belangrijk dat kinderen en volwassenen een geïnteresseerde houding hebben naar de wereld en de mensen toe. Interesse en medeleven in elkaar tonen, weten wat er gaande is en wat er speelt. Op de hoogte zijn van verhoudingen tussen landen en mensen, met eigen ogen zien wat terreur, oorlog en honger voor schrijnende gevolgen heeft. Dit klinkt heel barbaars, maar ik laat Sarah als ze ouder is absoluut zien wat de gevolgen zijn van oorlog en haat.
Waarom dit niet goed is en waarom het zo fijn is om in een land op te groeien waar het veilig is en waar je je bord vol kunt scheppen. Waarderen van wat je wél hebt, ook daar is het nieuws goed voor.

don5

Ik wil het blijven zien

Hoeveel ellende er ook in de wereld zal zijn en zal bij komen, ik wil en kan mijn ogen niet sluiten voor hetgeen er om mij heen gebeurd. Wij zijn één wereld, allemaal een medemens van en voor elkaar die eerlijk tegen elkaar moeten zijn. Waarom zou ik willen negeren wat er daadwerkelijk in de wereld gaande is?
Nieuws is niet alleen om je bang te maken (als het goed is tenminste), maar ook om je te informeren over alledaagse, luchtige problemen die invloed kunnen hebben op je dag. Maar ook over positieve dingen, vrolijke gebeurtenissen en ontwikkelingen.
De kunst is om het negatieve nieuws van het positieve te scheiden en de angst van het negatieve. Ik wil blijven meeleven en blijven zien, kaarsjes blijven aansteken en blijven hopen op betere tijden.
Ik begrijp heel goed dat mensen bang worden van alle aanslagen, dat je je kinderen zo goed mogelijk wil beschermen en veilig wil laten opgroeien en dat een vliegreis niet meer zo ‘normaal’ voelt als vroeger. Echter, je reis wordt er niet veiliger door wanneer je je kop in het zand houdt. Je ogen sluiten voor de waarheid en de wereld? Nee, dat zou ik niet kunnen.

Zou jij kunnen en/of willen leven zonder nieuws? Dus geen krant, internet en televisie meer? Ik hoor graag je overwegingen!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (9)

 • Hoe fijn het ook klinkt om de boel eens lekker te negeren, in mijn ogen is dat ook echt geen optie. Ik zit er niet heel de dag bovenop, maar wil wel weten wat er speelt!

  Beantwoorden
 • Ik ben niet iemand die veel het nieuws volgt, maar zo nu en dan hoor ik wel eens wat. Ik vind het verschikkelijk maar ik zou daardoor niet het nieuws niet kijken. Het blijft toch wel belangrijk. Want wij zijn ook een stukje van die wereld!

  Beantwoorden
 • Ik moet zeggen dat ik het nieuws niet echt meer volg. Sowieso heb ik er de energie niet voor om het echt op te slaan, maar ik word ook somber van het nieuws tegenwoordig. Of tenminste, van mijn reactie erop. Ik merk namelijk dat het nieuws op een aanslag mij nog nauwelijks raakt. IK ben door al die aanslagen verhard en dat vind ik heel erg.
  Ik kijk het nieuws alleen als ik er toevallig langszap en open om de dag nu.nl waar ik de hoofdlijnen even scan. Eigenlijk krijg ik het belangrijke nieuws vooral mee dankzij Twitter, niet omdat ik het zelf zo geweldig goed volg. Dat deed ik vroeger wel

  Beantwoorden
 • Ik snap die man wel. Al denk ik niet dat je al het nieuws uit je leven ‘kunt’ filteren. Ik vond het in de VS wel fijn dat ik minder mee kreeg. Kon ik lekker van mijn kind genieten. Het is wel veel akelig nieuws de laatste tijd en het lijkt ook steeds naarder te worden.

  Beantwoorden
 • Begrijpelijk van die man, ik denk over dit onderwerp de laatste tijd ook veel na.
  Ook wij kijken geen nieuws (26 & 28 jaar) televisie bijna nooit aan en heb de rtl app verwijderd van mijn telefoon.
  Struisvogel gedrag? Nee waarom? Wat schiet ik ermee op wat er allemaal van narigheid gebeurt op de wereld?
  Ik steek elke dag een kaarsje aan, ik leer dankbaar te zijn voor wat ik heb en sta daar elke dag bij stil.
  Ik denk hoe meer je naar narigheid kijkt, hoe meer positieve energie er uit je slurpt op dat moment en dat is toch zonde?!
  Tuurlijk als ik een kind zou hebben zou ik eerlijk zijn en de grote lijnen vertellen. Maar wij kijken gericht tv thuis, een mooie serie of een goede documentaire/film. Je word in je leven vaak toch geleefd door regeltjes en alles waar wij ons aan moeten houden, dus over de waarheid van het nieuws maar over te zwijgen…

  Beantwoorden
 • Heel eerlijk gezegd zet ik steeds vaker het 6 uur journaal op. Onbewust eigenlijk. Meer omdat ik er gewoon geen zin meer in heb.
  ik krijg wel een hoop mee online maar toch een beetje onbewuste struisvogel

  Beantwoorden
 • Ik volg al jaren amper het nieuws. En ik voel me er fijn bij. Natuurlijk weet ik wanneer er wat gebeurd, want social media is tegenwoordig ook een manier van nieuws delen geworden. En ik besef me ook dat het dichterbij komt. Maar ik wil niet in angst leven en dat doe ik dan wel. Stuisvogel gedrag? Misschien wel. Maar er is zoveel wat de media opblaast of juist niet laat zien, ik bepaal zelf wel wat ik wil weten.

  Beantwoorden
 • Vroeger hadden we elke dag de krant, maar sinds een goed jaar zijn we er mee gestopt. Reden? Het begon wat duur te worden, want jawel ook de prijs van een krant gaat omhoog. Elke avond kijkt mijn mama naar het regionale nieuws om 18u & Het Nieuws op VTM om 19u. Dat is zowat alles wat we zien van de wereld. Daar hebben we wel genoeg mee. Het gebeurt soms wel eens dat we helemaal geen nieuws zien, maar dat vinden we dan niet erg.

  Beantwoorden
 • Ik ben niet iemand die elke dag het nieuws na loopt, nooit gedaan, dus nu ook niet. Maar ik ga het zeker niet uit de weg!

  Beantwoorden

Write a comment