Lifestyle

‘Wees blij dat je een kindje hebt’.

Ongeveer twee weken geleden was ik behoorlijk van mijn stuk geslagen. Ik stond perplex, was zo ontzettend boos.  Iemand die beweerde te weten wat goed voor mij en Sarah zou zijn en hoe ik mijn verdriet zou moeten vormgeven.

Ik wist niet wat ik las. Social media kan soms zo hard zijn en je met een enorme kater achterlaten. Ik was verdrietig om meerdere dingen waar ik op dat moment mee moest dealen. Met het verlies van mijn broer, met het verlies van mijn oude lijf en leven en met het feit dat ik nooit meer nog een keer moeder zal worden. Dat gevoel mag er zijn en dat gevoel is logisch. Tot beweerde iemand dat ik niet zo moest blijven hangen in dat gevoel, aangezien Sarah er dan last van zou krijgen. Zij zou op oudere leeftijd er wat aan kunnen overhouden.
Ik moest blij zijn met het feit dat ik een gezond kindje heb. Ja dat ben ik zeker! Je wil niet weten hoe blij! Maar hoezo mag ik niet verdrietig zijn? Of boos? Of teleurgesteld in sommige periodes van mijn leven? Wie ben jij om tegen mij te zeggen dat ik mijn gevoelens moet afkappen en doen alsof alles leuk en aardig is? Wie ben jij om te bepalen hoe ik mij moet voelen?

septokt 267

Ik kon er niet bij dat iemand zoiets kon zeggen. Dat iemand een ander zo kan kwetsen in zijn verdriet. En dan ook nog een schuldgevoel aanpraten tegenover Sarah, want zij zou later last krijgen van het gevoel dat zij niet genoeg zou zijn. Dat is absoluut niet mijn bedoeling en Sarah is zeker meer dan genoeg voor mij en voor ons. Wie zegt dat ik haar het gevoel ga geven dat zij niet genoeg zou zijn? Dan kom ik weer uit op het recht dat ik verdriet mag hebben om het besluit van moeder natuur. Ik was boos, zo boos.

En nu ben ik voornamelijk teleurgesteld. Het feit dat er mensen rondlopen die anderen in hun kwetsbare periode nog even een trapje nageven. Denken te weten wat goed is voor een ander, omdat zij ervan overtuigd zijn dat het bij hunzelf wel helpt. Leuk en aardig als het je zelf helpt, maar val er een ander dan niet mee lastig. Kwets niet, praat geen schuldgevoel aan en bepaal al helemaal niet hoe ik mijn verdriet vorm moet geven.
Verdriet, pijn en rouw kun je niet vergelijken noch bespoedigen. Dat gevoel wat erbij hoort is voor iedereen anders en heel persoonlijk. Dat is misschien wel de belangrijkste les die ik iemand kan meegeven wanneer er gevraagd wordt hoe je omgaat met iemand die rouwt. Elke rouw is weer anders, verloopt anders en begint en eindigt anders. Oordeel een ander niet, bepaal niet voor een ander.

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (28)

 • Bah sommige mensen… Mooi verwoord en een dikke knuffel voor jou!

  Beantwoorden
 • Verschrikkelijk die mensen die niet door hebben wat ze zeggen, zich niet in jouw situatie verplaatsen maar gewoon doen alsof ze alles beter weten. Ellendelingen!

  Beantwoorden
 • Wat een ongelofelijke rot reactie zeg! Hoe kan je nou zoiets zeggen? Ik wil ook graag nog een keer moeder worden, wil dat zeggen dat ik niet genoeg van Yarah hou of dat zij niet genoeg is. Volgens mij snap je het dan echt helemaal niet. Ik snap je heel goed dat je nog een keer moeder wilt worden en dat het moeilijk is dat dat niet nog een keer kan. Veel sterkte hoor met alles! Ik vind dat je je er overal dapper doorheen slaat!

  Beantwoorden
 • Dat is het gevaar van dat soort dingen delen op social media. Dan krijg je ook reacties die je niet leuk vindt/boos maken etc. Soms maken mensen dat soort opmerkingen en bedoelen ze het wel goed denk ik. Al kan het bij jou heel anders over komen.

  Beantwoorden
  • Dit heeft niets met alles op social media delen te maken. Al deel ik mijn onderbroeken, respect is gratis, respectvol antwoorden ook. Het feit dat ik er open over ben hoeft niet te betekenen dat iemand van alles mag roepen en zichzelf mag projecteren op een ander. En nee, het was niet anders bedoeld en het lag ook niet aan mij dat ik het pijnlijk vond. Ze gaf ook geen reactie op het feit dat ik aangaf het kwetsend te vinden. Dan ben je in mijn ogen bewust bezig iemand te kwetsen.

   Beantwoorden
 • Dat soort opmerkingen zijn gewoon naar. Ze zouden het moeten laten. Natuurlijk mag je verdrietig zijn, is het alleen maar goed dat zulke dingen iets met je doen! Ik denk dat het juist goed is als Sarah op een gegeven moment leert dat je verdrietig kan zijn en dingen/mensen kan missen, én dat je enorm veel van haar houdt, want dat betekent dat zij óók haar verdriet mag uiten. Laat je niet gek maken hoor! Je verdriet mag er zijn.

  Beantwoorden
 • Ik heb er de laatste tijd helaas ook best veel last van gehad, en om heel eerlijk te zijn kan ik het dan niet van me afschudden en bij mezelf denken dat ‘het dan maar het risico is van het hebben van een blog’. Het heeft me zelfs doen twijfelen of een blog hebben dan wel is wat ik wil, want ik heb geen behoefte aan ongevraagd gemeen advies (uiteraard wel in goede, onderbouwde kritiek) en ik neem het in mijn persoonlijke leven ook heel erg mee. Niet alleen ongevraagd advies hoor, ook het gedrag an sich van sommige mensen (niet alleen maar random mensen hoor, ook bloggers zelf) vind ik heel erg naar en vooral omdat je een blog hebt moet je maar ineens overal tegen kunnen en alles accepteren wat er wordt gezegd.. Dat kan ik niet. Misschien ben ik een emotionele trien, maar ik kan het niet van me afschudden. Laatst was er bijvoorbeeld iets voorgevallen waar ik zelf helemaal niets aan kon doen, en vervolgens heb ik me daar echt een paar dagen heel erg rot over gevoeld, mensen hebben totaal geen idee wat voor impact het op je kan hebben.. Ik ben er trouwens ook nog niet helemaal over uit!

  Beantwoorden
 • Bahbah ik snap het echt niet dat iemand dat durft te zeggen… 🙁

  Beantwoorden
 • Wat een rotreactie zeg! 🙁 Ik snap dat je boos was! Dat zou ik ook zijn. Er mag altijd ruimte zijn voor dit soort gevoelens en ik vind het dapper dat je dit met ons deelt. Zij had ook respectvol kunnen reageren en reageer anders gewoon niet… Natuurlijk heeft jullie mooie dochter daar geen last van. Ik vind het juist heel sterk als ouders hun gevoelens tonen, want dat betekent dat kinderen dat ook mogen en dat het niet raar is als je laat zien hoe je je voelt. Je bent een dappere en sterke vrouw! X

  Beantwoorden
 • Ik zat op een forum waar vrouwen met moeite zwanger konden worden of soms ook niet… ik kreeg toen een opmerking dat ik niet moest zeuren dat we al 2 jaar bezig waren en misschien geen kinderen meer konden krijgen, want ik had er al 1 en zij kon helemaal niet, dus ik had geen recht om verdriet te hebben…..

  Dus…

  Beantwoorden
 • Deze beslissing is ook geen beslissing g die we zelf hebben genomen maar voor ons genomen is. Ik heb twee gezonde jonegens en mag ook echt niet meer zwanger worden. Nu was dit niet echt de planning maar toch is t fijn om over sommige dingen zelf te mogen beslissen. Nu mag en kan het gewoon niet meer. Ik begrijp heel goed dat je je daar over verdrietig voelt. Er wordt voor een deel over je invulling van je gezin en je leven beslist.

  Beantwoorden
 • Ja dat is iets wat ik ook heel veel merk. Dat mensen denken dat omdat je dingen deelt dat zij dan maar respectloos naar jou toe mogen reageren. Alsof er online geen waarden en normen bestaan of gelden. Sowieso kun je nooit in andermans schoenen staan dus een ander kan gewoon nooit begrijpen hoe het voor jou voelt of is. Ik krijg ook regelmatig opmerkingen over mijn depressie en hoe ik daarmee om moet gaan volgens hen. Dat kwetst, enorm.

  Beantwoorden
 • Dat je rouwt en verdrietig bent en dit ook toont aan je kind dat is het echte leven Geertje. Dat maakt je een mens en ik denk dat je juist het tegendeel doet van je dochter beschadigen. Je laat de realiteit zien en dat mag en hoort erbij. Het lijkt me helemaal niet gezond om altijd maar te doen of alles geweldig is en koek en ei.
  Ik vind je een sterke dame en ik denk, voor zover ik dat kan inschatten, je een uitstekend voorbeeld voor je dochter bent.

  Beantwoorden
 • Het vervelende aan rouwen is dat niemand je ooit zal begrijpen totdat hij of zij het zelf mee heeft gemaakt. Het is echt moeilijk om er mee om te gaan en ik heb ook de nodige opmerkingen gehad. Ooit komt er een dag dat je ze het ene oor in kan laten gaan en het andere uit. Sommige hebben gewoon geen idee dat zo’n opmerking pijn kan doen of snappen het hele proces van rouwen niet. Gelukkig weet jij het wel en hopelijk alle dierbare om je heen ook! (Je filtert er wel meteen de lieve en belangrijke mensen uit btw).

  Liefs!

  Beantwoorden
 • Ik verbaas me echt over mensen die dit soort dingen zeggen. Dit is jouw verdriet en dat houd niet in dat je niet blij ben met je kind die gezond en wel bij je is. Niemand weet hoe jij je voelt, en dat geeft niet maar laat iedereen in zijn waarde. Ik zou hier zeker ook boos om zijn, maar probeer hier boven te staan. Mensen weten niet wat ze zeggen als ze zoiets zelf nooit te verwerken hebben gehad.

  Beantwoorden
 • Ik snap eerlijk gezegd ook niet hoe mensen zulke opmerkingen kunnen maken. Word er zelf ook een beetje verdrietig van. Hou je sterk! Je bent een geweldige moeder! X

  Beantwoorden
 • Wat een verschrikkelijke reactie. Ik begrijp heel erg goed dat je dat raakt..,,dat mensen uberhaubt zo kunnen denken…dat snap ik echt niet….respecteer elkaar en ben je het niet eens hou gewoon je mond dicht….knuffel!

  Beantwoorden
 • Bah, sommige mensen hebben ook totaal geen gevoel. Als er een wens is voor tweede kindje (of zelfs helemaal niet). Als je te horen krijgt dat je niet meer zwanger kan worden of mag worden. Is dat voor een vrouw heel heftig. En helaas komt iets nooit alleen. En even in een dip zitten en je emotie tonen kan je dochter alleen maar van leren. Zo vervelend dat dit soort nare reacties er (meestal) zo inhakken.

  Dikke kus

  Beantwoorden
 • Ik kan me goed voorstellen dat zulke opmerkingen pijn doen. Mensen op het internet kunnen flink harteloos zijn.

  Beantwoorden
 • Pff… Als er gezegd wordt dat ‘je dan maar niet moet bloggen’ of dat dat het risico is van social media… Dat vind ik zo’n dooddoener! Precies wat je zegt Geertje, respect geldt overal, ook op internet.

  Beantwoorden
 • Zo zie je maar, de weg naar de hel is geplaveid met goede bedoelingen. Als je niet weet hoe verdriet werkt gewoon je mond houden qua adviezen. Ik ken iemand die alle ellende van de wereld gaat opnoemen om je te laten weten dat je het niet zo slecht hebt. Nee daar voel je je beter van… Maar ze bedoelen het goed hoor :s

  Beantwoorden
 • Sommige opmerkingen zijn zo gemeen. Ik heb ook vaak nare opmerkingen gehad mbt mijn hartafwijking of het verlies van een vriendin. Mensen snappen niet dat dat zo ongelofelijk pijn kan doen. Jij hebt alle recht om verdrietig te zijn, waarom dan ook. Hoelang je nodig hebt. En het lijkt me super goed om juist verdriet te tonen aan je dochter. Zo leert zij dat het er mag zijn. Dat je je emotie’s mag uiten. Dat is toch super goed? En ik denk dat ze het ( juist op latere leeftijd) heel goed kan begrijpen dat mama ( en papa) verdrietig zijn/waren omdat ze noodgewongen enigskind moest blijven. Je wil immers niet meer van iets verschrikkelijks toch? Sociaal media kan zo onwijs hard zijn. En het is zo oneerlijk en naar. Die mensen zijn waarschijnlijk zelf erg gekwetst of dealen met iets moeilijks, dat ze dan op anderen uiten. Lullig. Maar helaas weinig aan te doen. Sterkte voor jou!

  Beantwoorden
 • Stom zeg!
  Op school zei een van mijn collega’s: Iedereen verwerkt zijn of haar verdriet op zijn/haar eigen manier.
  Niks is fout!Laat iedereen in zijn waarde.
  Dat vond ik heel mooi gezegd!
  Sterkte

  Beantwoorden
 • Wat naar dat mensen zulke kwetsende opmerkingen kunnen maken! Iedereen is anders en gaat anders om met bepaalde dingen die gebeuren en op je pad komen! Daar mag iemand nooit over oordelen. Goed dat je hierover schrijft hopelijk geeft dit wat bewustwording bij sommige mensen…

  Beantwoorden
 • Pfff ik kan me daar ook zo over verbazen! En weet je wat dan zo jammer is? Mensen kunnen gewoon op normale manier een vraag stellen in plaats van je de les gaan lopen lezen. Met een vraag open je misschien nog een heel leuk gesprek! En ook dan kan je het niet eens zijn met elkaar, maar met respect.
  Probeer het van je af te zetten, hoop dat dat lukt! Xx

  Beantwoorden
 • Amen. Mooi gezegd. Iedereen heeft zijn eigen verdriet en een ander kan hier op geen enkele manier over oordelen. Laat staan bepalen hoe je hier mee om moet gaan. Doe wat voor jou goed voelt, dan doe je het volgens mij altijd goed. Sterkte.

  Beantwoorden
 • Wat een vervelende reactie zeg! Dat is echt dat hele idee dat men altijd maar blij en positief moet zijn. Teleurstelling, verdriet en boosheid moeten zo snel mogelijk worden weggemaakt. Ik snap dat niet. Ook die moeilijke en nare emoties horen gewoon bij het leven. En die moet je ook gewoon mogen voelen. Erin blijven hangen is echt iets totaal anders. Sterkte de komende periode.

  Beantwoorden
 • […] Wees blij dat je een kindje hebt. Een blogje over gekwetst worden op Social Media. De reacties waren hartverwarmend, maar ik kreeg ook reacties als ‘dat is de risico van het bloggen’ en ‘dat krijg je als je open bent op Social Media’. Er kwamen 27 reacties onder het artikel en het is 763 keer gelezen. […]

  Beantwoorden

Write a comment