Lifestyle

Wat moet je doen als iemand komt te overlijden?

Vroeg of laat krijgen we er allemaal mee te maken: een overlijden. Wanneer een naaste of een goede vriend overlijdt, is dit een ingrijpende gebeurtenis.
Het maakt daarbij niet uit of het als gevolg van een lang slepende ziekte is, of dat het overlijden onverwacht kwam.
Veel mensen die dit hebben meegemaakt, geven aan dat je na zo’n overlijden ineens heel veel dingen moet regelen. Dat kan overweldigend zijn, want juist op het moment dat je niets over het hoofd moet zien, kun je vaak met moeite rationeel nadenken.
Je wordt door emoties overmand en dat kan het lastig maken om door de bomen het bos nog te kunnen zien. Vandaar dat we je graag uitleggen wat je moet doen wanneer iemand overleden is.


Neem zo snel mogelijk contact op met de huisarts

Zodra iemand is overleden, moet je contact opnemen met je huisarts. Het is namelijk door de Nederlandse wet voorgeschreven dat het overlijden vastgesteld moet worden door een medicus. De huisarts zal zo spoedig mogelijk naar je toekomen en de overledene controleren.
Wanneer dit gedaan is, kun je beginnen aan de volgende stap. Je hebt waarschijnlijk een overledenenverzorger nodig. Deze kun je vinden door eenuitvaartondernemer in te schakelen.
Deze helpt mensen met het voorbereiden van een uitvaart en kan je heel veel werk uit handen nemen. Kijk daarom even of de overledene een verzekering had afgesloten en zo ja, neem dan contact op met je verzekeraar.
Deze kan de juiste uitvaartondernemer naar je toesturen, zodat die gelijk zorg kan gaan dragen voor de overledene. Deze komt in een kist te liggen en wordt op de juiste manier opgebaard.

De uitvaartondernemer helpt je met het regelen van de uitvaart

Als iemand overleden is, heb je een aantal dagen om een uitvaart te regelen. Meestal gaat het om vijf dagen, maar soms wordt hiervan afgeweken wanneer er bijvoorbeeld mensen uit het buitenland moeten komen.
In die vijf dagen moet je allerlei dingen organiseren. Ten eerste moet je de omgeving van de overledene op de hoogte brengen van het overlijden en hen laten weten wanneer de uitvaart is. Je doet dit meestal door middel van een rouwkaart. De uitvaartondernemer kan je hierbij helpen.
Zorg dat je de adressen hebt van iedereen die op de hoogte gesteld moet worden. Deze rouwkaarten gaan uiteindelijk via het postkantoor richting de geadresseerden. Zo ontstaat er geen vertraging in de verzending en krijgt iedereen zijn kaart op tijd.
De overige dagen voor de uitvaart, kun je het afscheid voorbereiden. Wellicht wil je een toespraak houden, misschien laat je dit liever over aan een voorganger. Alles is mogelijk dus laat weten wat je ongeveer voor ogen hebt voor de dienst.

Na de uitvaart moet je een steen of een urn regelen

Als iemand begraven wil worden, is het belangrijk dat er een graf beschikbaar is. Waarschijnlijk heeft de overledene dit al bij leven geregeld, zo niet, dan moet je dit alsnog doen. Voor een graf geldt dat je na een aantal maanden ook een steen kunt laten plaatsen.
Wil de overledene gecremeerd worden? Dan kun je kiezen voor een mooie urn. Je kunt er ook voor kiezen om de as ergens uit te strooien.
Zorg er daarom voor dat je de wensen van de overledene kent. In je eigen geval kan het nuttig zijn om je voorkeuren op papier te zetten. Mocht je ineens komen te overlijden, dan weten je nabestaanden wat je gewild had.

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 39 jaar, levensgenieter, mama en chronisch ziek. Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment