Mama

Wanneer je kind een bezienswaardigheid is

Elke dag voel ik mij weer gevleid maar toch ongemakkelijk. Een stortvloed aan complimentjes, omdraaiende mensen en heel veel  ‘ahh’s kijk dat toch eens’. Nee, het gaat hier logischerwijs niet over mij, maar over mijn dochter. Mijn mooie dochter die nu nog geen besef heeft van alle opmerkingen en nog keurig in haar schoenen loopt.

Toen ik zwanger was van Sarah fantaseerde ik dagelijks over hoe zij er uit zou zien. Wat voor haar zou ze hebben? Zwart stijl haar of krullen? Blijft haar huid heel licht of juist heel donker? Hoe zou haar uitdrukking zijn op haar gezicht? En zal ze een echt meisje-meisje zijn of krijgt ze jongensachtige trekjes?
Dat ze een halfbloedje zou zijn wisten we natuurlijk vanaf het begin, maar hoe ze er uit zou zien en zou ‘opdrogen’ blijft een gok en verrassing. Een aangename verrassing achteraf, want mooier kon ze niet worden.

IMG_3735

Je eigen kindje is het allermooiste kindje van de hele wereld, geen twijfel over mogelijk. Ook al kijk je soms naar een kindje dat er niet zo heel knap uit ziet (op zijn zachts gezegd…), jouw kindje is de allermooiste en gewoon perfect. En dat is geweldig, want verliefd zijn op je eigen kind is zo’n fijn gevoel.
Bij Sarah heb ik dat verliefde gevoel meer en meer, ik kan mij geen mooier en liever meisje wensen. Gekscherend hoor ik nog iemand zeggen ‘als je met een donkere man trouwt, krijg je mooie kindjes’. Ik geloof nu pas dat ze gelijk had. Maar niet alleen ik kijk vaak vol verbazing naar haar (heb ik dat echt gemaakt?) ook mensen op straat kijken hun ogen uit. Soms bijna letterlijk. Dagelijks. Meerdere keren per dag.

Sarah valt op door haar enorme bos zwarte pijpenkrullen, haar grote donkere ogen met lange wimpers en een karamelkleurige huid. Tel daarbij een eigenwijze blik met de meest lieve lach bij op en je hebt de aandacht van bijna iedereen die je voorbij loopt. In de winkel stoppen mensen, tikken ze hun partner aan en wijzen naar Sarah. Of ze komen naar je toe om te zeggen dat je kindje zo mooi is. Vanuit alle hoeken hoor je wel een ‘ahh’. Een onwijs compliment, maar ook heel erg ongemakkelijk. Af en toe is het heerlijk om te horen dat een ander je kindje ook mooi vindt, want wie wil nou niet horen dat je een prachtig kindje hebt? Maar dag in dag uit wordt gek en ongemakkelijk, ook al waardeer ik het enorm.

Wij voelen ons gevleid ondanks het ongemakkelijke en Sarah heeft er nu nog geen besef van. Maar over een aantal jaren natuurlijk wel…en dan? Hoe zal ze dat oppakken? Zal ze het gewoon gaan vinden? Vervelend vinden? Zal het iets doen met haar zelfbeeld in positieve zin? Of té positieve zin?
Ik hoop natuurlijk dat ze het fijn zou vinden om te horen, maar dat ze wel in haar schoenen blijft lopen. Dat ze niet rond gaat lopen met een gevoed eigendunk door haar omgeving. Ik hoop dat ze lekker zichzelf blijft en haar eigen beeld kan vormen.

Nogmaals: het is een enorme eer om zo vaak te horen dat je kindje zo prachtig is. Het maakt ons nog trotser dan dat we al zijn.  Het gaat mij met name om dat ongemakkelijke…Ogen die je volgen, mensen die zich omdraaien als je met je dochter aan de hand door de winkel loopt. Het voelt gek, al is het goed bedoeld door iedereen. Maar eerlijk is eerlijk: zoveel liever mensen die omdraaien om te kijken naar mijn mooie meisje, dan je gekwetst voelen omdat je kindje er anders uit ziet dan anderen. Of omdat je kindje gehandicapt is…Wat zal dat moeilijk zijn.

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (11)

 • Sarah is inderdaad een mooi kindje. Geniet er maar lekker van. Die opmerkingen van mensen over het krijgen van kinderen vind ik altijd een beetje ongepast. Alsof dát de reden is waarom je met je man samen bent. Ik heb zelf een donkere huid en een blanke vriend en krijg die opmerkingen zo vaak te horen: dan krijgen jullie mooie kindjes….

  Beantwoorden
 • Ik vind Sarah ook prachtig! Maar ik kan me voorstellen dat het soms inderdaad wat ongemakkelijk is als mensen er steeds wat van zeggen.

  Beantwoorden
 • Heerlijk dat mensen om die reden even omdraaien. Kan me voorstellen dat je trots bent. Lekker van genieten

  Beantwoorden
 • Sarah is prachtig 🙂 Yarah heeft ook altijd veel bekijks en dat heeft ze ook te danken aan zichzelf, staan we in de rij bij de kassa loopt ze haar tong uit te steken naar mensen achter zich of krijgen mensen een lieve lach te zien.. Zo lief 😉

  Beantwoorden
 • Ik krijg vaak complimenten over de grote blauwe ogen van mijn kinderen 😉

  Maar ik denk dat Sarah meer complimentjes krijgt 😉

  Beantwoorden
 • Ze is ook echt super knap. Maar dat mensen zo staren vind ik eigenlijk onbeschoft. Het is een kindje geen attractie, ook al is het goed bedoeld .

  Beantwoorden
 • Nooit over nagedacht dat mensen dit zo bijzonder vinden. Ik vind het ook vaak prachtig, halfbloedjes maar nooit bij stil gestaan dat mensen zo staren

  Beantwoorden
 • Ze is ook echt een knapperdje hoor! Maar als mensen maar bezig blijven met staren en complimenten kan ik me inderdaaf voorstellen dat het wel eens een beetje ongemakkelijk wordt haha.
  Gewoon lekker van genieten 😉

  Beantwoorden
 • Ik heb dat ook.. Fay is in mijn ogen ook de mooiste maar ik hoor het ook zo vaak van anderen. Mensen wille continu haar aandacht of dat ze een handje komt geven enzo. Ik heb het daar zelf niet zo op. Vooral niet als het wild vreemden zijn ofzo…

  Beantwoorden
 • Het is ook een prachtig meisje! Ze heeft zo’n sprekend gezichtje. Een van mijn dochters krijgt ook van jongs af aan (ze is nu 7) veel positieve aandacht. Ze vindt het doodnormaal en zichzelf inmiddels ook behoorlijk mooi. Dat zelfvertrouwen vind ik eigenlijk wel prettig :).

  Beantwoorden
 • Wauw, ze is inderdaad een echte beauty!

  Beantwoorden

Write a comment