Lifestyle

Wanneer je wel en niet je grenzen moet verleggen.

Grenzen verleggen. Soms is het verstandig, soms juist niet. Maar die grens vaak is heel lastig te trekken, terwijl de gevolgen heel groot kunnen zijn. Wanneer moet je wel en niet je grenzen verleggen?

Je grenzen opzoeken en eroverheen gaan kan uitdagend zijn. Het leert je om niet op te geven als je iets wil bereiken en het is een stimulans voor je doorzettingsvermogen. Je hebt een doel voor ogen en om die te bereiken zul je over je vertrouwde grenzen (comfortzone) heen moeten gaan. Grenzen verleggen, je wordt er sterk van.

grenzen

Maar dat geldt niet altijd. Lichamelijke grenzen verleggen kan juist heel anders uitpakken. Het maakt je niet sterker, maar zwakker. Het brengt je vaak op een lager punt dan waar je stond. Ik heb een paar keer ervaren dat ik over mijn persoonlijke, lichamelijke grenzen heen ging. Ik was oververmoeid of ziek, maar ging toch door. Mensen verwachten veel van je en je wilt ze niet teleurstellen. In plaats van dat het mij sterker maakte en mijn doorzettingsvermogen een boost gaf, werd ik de lucht in gegooid en belandde ik op een plek waar ik weer flink moest terugkrabbelen om vooruit te komen. Het bracht mij niet naar een hoger doel en ook bracht het mij niet naar waar ik wilde zijn. Ik was terug bij af en mijn lichaam keerde zich tegen mij.

Ruim 2 jaar geleden zat ik tegen een burn-out aan. Ik kropte teveel op, ging maar door en parkeerde alles wat tegen zat op mijn schouders. Ik ging krommer lopen van het gewicht, maar ik liep door. Met mijn stomme kop dacht ik gewoon door te kunnen gaan, maar uiteindelijk gaf mijn lichaam op. Ik kon niet meer denken, slapen, ontspannen en lachen. Ik was verre van sterker geworden en kon weer opnieuw beginnen.

grens1

Maar grenzen verleggen kan ook heel positief uitpakken, zoals ik hierboven al liet doorschemeren. Sinds een klein jaartje ben ik naast het opbouwen van conditie, ook druk met het opbouwen van mijn werkzaamheden. Afgelopen week was de eerste week met drie volle werkdagen, een werkweek van 24 uur. Nooit kunnen denken dat ik zo ver zou komen. Regelmatig liep ik op het werk met grote twijfel over mijn herstel. Of ik was moe…dood en doodmoe. Komt dit wel weer goed? Door beetje bij beetje mijn grenzen te verleggen en het gewoon uit te proberen ben ik gekomen waar ik nu sta. De stappen die ik over mijn grens zette, voelden goed. En nog steeds, al blijft het zwaarder dan vroeger. Ik ken mijn grenzen op lichamelijk gebied en houd die signalen goed in de gaten. Zolang mijn lijf het oké vindt, is het goed. Voor mij een teken dat het verleggen ervan een goede uitwerking heeft.

Grenzen verleggen. De grens tussen een goede en slechte afloop is vaak heel onduidelijk, maar zo ontzettend belangrijk!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (6)

 • Wat een mooi en eerlijk artikel! Het is denk heel goed om te leren waar je grenzen liggen en te leren wanneer je wel en niet je grenzen kunt verleggen. Zoals jij ook al aangeeft pakt je grenzen verleggen niet altijd positief uit dus het is belangrijk om te weten waar je echt moet stoppen.

  Beantwoorden
 • Wat mooi geschreven! Ik ben (helaas) een ervarings deskundige in over je grenzen gaan. Wat ontzettend fijn dat je weer 3 dagen in de week kan werken. Heb je nog tips wat betreft niet over je genzen gaan?

  Beantwoorden
  • Wat vervelend dat je een deskundige bent…of ik tips heb? Ik heb leren luisteren naar mijn lichaam. Constant afvragen of mijn lijf zich er prettig bij voelt of niet. En dit opschrijven. Ook voor mijzelf opkomen en nee durven zeggen heeft mij geholpen. En de perfectionist in mij afremmen…

   Beantwoorden
 • Wat herkenbaar dit, helaas. Wat ontzettend knap dat je 24 uur kan werken in een week. Elk uurtje is al mooi meegenomen! Super knap!

  Beantwoorden
 • Wat ik oh, zo moeilijk vind is om het geduld op te brengen om grenzen te verleggen. Bij zo goed als alles wat ik doe heb ik pijn en ben ik uitgeput. De ene dag wat erger als de andere natuurlijk. Terug kijkend heb ik de afgelopen jaren met hele kleine baby stapjes toch veel grenzen verlegd. Maar oh wat is dat vaak fout gegaan en wat heb ik vaak weer een paar weken tot maanden moeten herstellen. Mooie spreuk van Loesje! Die hou ik er in. En wat goed dat je een werkweek van 24 uur hebt volgehouden. Ik weet niet waar je vandaan komt, maar zo te lezen is dit een hele prestatie. Daar mag je supertrots op zijn! Liefs, Annelies

  Beantwoorden

Write a comment