Lifestyle Mama Random

Waarom zou je het moederschap censureren?

Heel even maak ik mij druk om de troep die ik op de vloer zie liggen wanneer ik de foto op Instagram plaats. Ook ligt er een bord met een prop toetenpoetsers op de salontafel en je ziet nog net niet dat de televisiemeubel af en toe plakt van gemorst sap. Maar ik neem een diepe zucht en laat het voor wat het is. De foto staat online en het voelt goed.

Ooit schreef ik al eens over een Pinterest -perfect huis die je regelmatig voorbij ziet komen op social media. De meubels zijn ‘perfect’ op elkaar afgestemd, vlekjes zijn weggepoetst en de kleuren in het interieur zijn prima op elkaar afgestemd.
De vloer is leeg en je kunt er zowaar op lopen zonder een paar keer te vloeken omdat je op een blokje lego staat. Geen plakkende deurklinken, dichtgevouwen luiers bovenop de prullenbak. Geen verloren sokken, een beker drinken van gister of korstjes met haar.
Nee…alles is sereen en clean. En mama heeft elke dag een good hair day en professioneel weg gepoetste wallen. Fris, fruitig en een huid zo glad als een baby bil.

Toch trekt het mensen om naar dit soort plaatjes te kijken. Soms scrol ik ook kwijlend door een Instagram feed omdat alle plaatjes zo perfect op elkaar zijn afgestemd. Wanneer moeder in beeld komt zie ik een prachtig belicht hoofd met een geweldig mooie coupe en ge-airbrushte wangen. Wal-loos, pukkelloos en inham-loos, alsof er sinds het moederschap niets is veranderd en het plaatje in de spiegel alleen maar mooier is geworden.
In werkelijkheid is een foto vaak drie keer door een filter gegaan nadat er vlekjes en donkere kringen zijn weggevaagd. Die kraaienpootjes zijn nergens te bekennen al blijft het wel bij een vogelsoort. Iets met een duckface.

Hoe zou het zijn als we deze mensen zonder die drie filters en zonder retoucheer-app zouden tegenkomen? Ze zullen onherkenbaar zijn. Maar is het echt zo erg om je werkelijke ‘ik’ niet te willen onthullen? Wat is er mis met die rimpels, wallen, kringen, puisten en inhammen? Waar komt toch die drang naar perfectie vandaan?
Ik ben ervan overtuigd dat je diep van binnen zeer onzeker en ontevreden over jezelf moet zijn wanneer je minstens drie filters nodig hebt voordat je je hoofd aan de wereld toont.

Nergens voor nodig, want mooi is mooi genoeg. Niet perfect is prachtig en zelfs vele malen mooier dan perfect. Ook ik baal van mijn blauwe kringen en gevlekte gezicht, maar ik vertik het om niet mijn echte ‘ik’ te laten zien. In de supermarkt, op Youtube, op Instagram…Moeders maken zich druk om het feit wat een ander van hun troep zal vinden. Troep is menselijk, voor het geval je dat nog niet wist.
Troep hoort bij het leven en om te leven maak je troep. Troep wordt wel weer een keer opgeruimd als daar tijd en energie voor is. Tot die tijd….is er troep.
En met de hashtag #letnietopmijnwallen verklap je alleen maar dat je je druk maakt om wat een ander zal vinden. Niet doen, want het kost je zoveel kostbaar tijd. Tijd waarin je kunt beseffen hoe gelukkig je eigenlijk bent. Tijd waarin je tegen de spiegel kunt zeggen dat je zonder die drie filters mooi genoeg bent. Tijd om tegen de mensen die er toe doen te zeggen dat je van ze houdt.

Een ‘goede’ moeder is niet meetbaar aan een opgeruimd huis, noch aan een slank lichaam en nieuwe kleren. Een ‘goede’ moeder wordt geen betere moeder wanneer een gezichtshuid egaal glad is of een kapsel perfect is gestyled.
Vraag je je kinderen wat ze zich van vroeger kunnen herinneren, dan is het echt niet ‘mama met die perfecte selfie’ of ‘die geweldig schone en opgeruimde woonkamer’. Leef.

Waarom zou je het moederschap willen censureren? Ben je er niet blij mee? Voel je druk van buitenaf? Het moederschap hoeft niet mooier te lijken dan het is, want het is al mooi genoeg. Nee…het is prachtig. Machtig prachtig.

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (25)

 • En zo is het. PUNT! Ik sluit me helemaal bij je aan.

  Beantwoorden
 • Helemaal waar en helemaal gelijk heb je! Al dat ‘perfecte gedoe’, ik krijg er de kots van! Het is onrealistisch. Heel goed stukje!

  Beantwoorden
 • Ik ben geen moeder, maar deze woorden had ik even nodig!! thanks.

  Beantwoorden
 • Nu heb ik net even naar je instagramfoto’s gekeken en ik snap dat je zegt dat het moederschap mooi genoeg is. Bij jou wel in ieder geval! Ik knip voorlopig de rommel wel uit mijn foto’s. Of mijn hoofd eraf als ik een nieuw gemaakt jurkje wil showen en ik kan alleen maar dom uit mijn ogen kijken, haha! Maar verder vind ik het ook allemaal prima zoals het is. Ook zonder makeup of perfect gestyled haar.

  Beantwoorden
 • A-men to that! X

  Beantwoorden
 • Mooi geschreven!

  Beantwoorden
 • Heel goed geschreven!!
  Niemand is perfect en ook foto’s hoeven dat echt niet te zijn
  Ik vind het veel leuker om foto’s te zien van hoe het echt is 🙂

  Beantwoorden
 • Ik ben het helemaal met je eens. Maar wat ik niet begrijp: waarom heb je wel het killerbodydieet gevolgd? Dat heeft toch ook met perfectie te maken? Ik begrijp dat mensen op gewicht willen komen dmv voeding en beweging voor gezondheidsredenen maar een killerbody vind ik echt het andere uiterste…(dat gaat richting perfect).

  Beantwoorden
  • Haha ik heb absoluut geen killerbody hoor, dat zou ik ook niet willen. Ik heb het dieet gevolgd om af te vallen (deze methode past blijkbaar prima bij mij) om mijn oude figuur weer terug te krijgen waar ik mij lekker bij voel en wat nog gezonder is dan het gewicht wat ik eerder had.
   Het dieet volgde ik dus niet voor een drang naar perfectie, maar vanwege het feit dat het voor mij goed heeft gewerkt om gewicht te verliezen. Niet voor een ander, maar puur voor mijzelf.

   Beantwoorden
   • Nou, helemaal goed 🙂
    En sowieso moet je het helemaal zelf weten natuurlijk en ik heb er super veel respect voor hoe jij dat hebt gedaan terwijl je ook nog ziek bent!
    Alleen, als ik Fajah zie denk ik: geniet die ook nog wel eens? Maar die heeft dan ook écht een killerbody…

    Beantwoorden
    • En zoals jij het zegt, ga ik het misschien ook nog doen ook haha! Moet nog 4 kilo kwijt…

     Beantwoorden
     • Succes alvast!

 • Wat mooi omschreven! Schoonheid zit echt van binnen. Ik hoop dat in ieder geval mee te geven aan mijn kids…

  Beantwoorden
 • Niet censureren. Maar ik probeer wel altijd goed een beetje de zooi buiten beeld te houden haha. Soms is dat niet te doen, jammer.

  Het moederschap is prachtig. Met alle zooi en slapeloze nachten erbij

  Beantwoorden
 • Spijkers met koppen slaan dit! Prachtig! Heerlijk mens

  Beantwoorden
 • Helemaal waar! Mooi beschreven 🙂

  Beantwoorden
 • Ik ben zo een onzekere muts. Ga voor geen goud bewust ongefilterd op de foto (al plaats ik op mijn blog wel vaak de onbewerkte versie omdat ik vergeet juiste te pakken), en van mijn huis zie je alleen een hoekje die even opgeruimd is. Zal idd met onzekerheid te maken hebben. Behalve van mijn huis dan. Die bende zit niemand op te wachten.

  Beantwoorden
 • Ik snap wel wat je bedoeld, maar ik heb een baby in huis en die veroorzaakt nog niet zoveel troep. Dus ik krijg mijn portie nog wel ? Verder ben ik heel mijn volwassen leven al poetserig en opruimerig. Aard van het beestje dus niks fake op instagram enz. Zo ben ik! En wat een ander daarvan vind, boeit me niet. Ook al schijt ik op mijn eigen tafel, that’s my business (al zal ik er dan geen foto van op insta plaatsen hoor, zo vervuilend voor mn feed) ?

  Beantwoorden
 • Zo is het! En wat die rimpels betreft… die had ik nog niet toen ik 31 was. Ik spreek je nog wel als jij 46 bent, haha. Die zijn dan niet eens meer weg te poetsen, al zou je dat willen.

  Beantwoorden
 • Hail hail lady!

  Beantwoorden
 • Fijne blog! Ik gooi her en der een lichter filtertje over mijn foto’s omdat ik dat wat mooier vind.Tja,die kop die zat er al op dus daar verander ik verder weinig aan 😉 Mijn huis is qua kleuren lekker gestyleerd en het speelgoed van mijn kind past daar totaal niet bij maar dat vind ik heerlijk! ’s Avonds als mevrouw op bed ligt ruim ik de zooi op, eerder heeft toch geen zin. Oh..en die duckface staat me niet..heb ik weer…

  Beantwoorden
 • Leuk geschreven! Ik ruim niet op voor ik een foto maak… een foto maak ik in het moment en tja of daar dan troep ligt of niet denk ik niet eens over na. Mezelf zet ik zelden op de foto, iets met niet zo fotogeniek!

  Het enigste dat ik met foto’s doe is ze lichter maken als ze te donker zijn, verder zelden een filter.

  Beantwoorden
 • Hahahaha fantastisch!
  Heerlijk zoals het beschreven is..kan me er in vinden..ondanks ik een man ben..een singledad van zes ..dus ja..wallen..bad hairday..enz enz..en troep ondanks mijn afgestemde meubeltjes zijn ook aan mij besteed..

  Beantwoorden
 • helemaal mee eens: het moederschap is geweldig. Punt. uit . Geweldig met al zijn imperfecties 🙂

  Beantwoorden

Write a comment