Halfvol Lifestyle

Waarom multitasken helemaal geen goede eigenschap is.

Voor de grap pest ik mijn man weleens met het feit dat mannen niet zo goed kunnen multitasken als vrouwen. Multitasken klinkt als een ijzersterk en goed talent, maar eigenlijk is het helemaal niet goed. Ik leg je vandaag uit waarom.

Als moeder ontwikkel je je talent tot het doen van meerdere dingen tegelijk vaak nog verder. Handig, wanneer je kindje huilerig is, jij kunt voorlezen, de hond van water kunt voorzien en ondertussen in de pan kunt roeren. Zo krijg je van alles voor elkaar in een niet al te lange tijd.
Multitasken lijkt een eigenschap te zijn die je als powervrouw met trots bezit. Maar helaas houdt het ook vaak in dat je dingen maar half doet en er niet helemaal bij bent met je hoofd.

multiMultitasken geeft stress

Met volle aandacht één ding tegelijk doen lukt simpelweg niet altijd. Soms kun je niet anders dan even alle zeilen bijzetten om iets rond te krijgen. Maar het is wel iets waar ik mij deze maand meer mee bezig heb gehouden. Ik wil af van het gevoel van stress, geen overzicht meer hebben en van alles moeten. Mijn hoofd zit al snel vol wanneer ik alles tegelijk doe.
Ik wil af van dingen doen zonder aandacht en achteraf denken ‘wat heb ik nou eigenlijk gedaan?’ Klopt, ik ben bezig met mijn dagen meer mindful te beleven. Mits het kan natuurlijk want soms kan je niet anders dan roeien met de riemen die je hebt en je multitasking talent toe te passen.
Hartstikke zonde vind ik het om een maaltijd te hebben gekookt, het op te eten en achteraf te bedenken hoe het nou eigenlijk smaakte. Van koken kan ik erg genieten maar wanneer ik tijdens het roeren mijn kind en hond moet zien te vermaken gaat dat niet lukken.

Één ding tegelijk

Dus wat heb ik gedaan? Ik begon op een dag met elke keer één ding tegelijk te doen. In de ochtend is het even spits wanneer ik Sarah moet verzorgen naast dat ik zelf ook wil douchen en ontbijten. In plaats van dat ik Sarah eerst uit bed haalde en haar boven rond liet lopen om te douchen, liet ik haar in bed spelen en genoot ik heel even van een warme douche. Eenmaal fris en fruitig haalde ik mevrouw uit bed en verloste haar van haar pyjama en piekhaar. Beneden smeerde ik voor haar een boterham en liet ik mijn koffie even voor wat het was. Normaal gesproken smeerde ik een boterham met rechts en bediende ik het koffieapparaat met links. Met volle aandacht een boterham smeren, dat is moeilijk!

Sarah kon aan het ontbijt en ik begon met het zetten van koffie. Pad er in, op een knopje drukken en daar kwam het goddelijke zwarte drankje tevoorschijn. Ik inhaleerde de heerlijke geur diep door mijn neus en genoot vervolgens slokje voor slokje van mijn koffie. Lijkt een klein verschil, maar maakt een groot verschil. Ik had een meer tevreden gevoel aan het eind van de ochtend en mijn hoofd werd geen warboel van ‘moeten en haasten’, waar ik al snel last van krijg.

Mindfulness koken

Met koken was het hetzelfde verhaal. Koken brengt mij oorspronkelijk tot rust, behalve als ik tegelijkertijd met hele andere dingen bezig ben. Eerst zorgde ik dat Sarah tevreden voor de televisie werd geparkeerd (oh loedermoeder!) of ik haar stoel werd gezet om een geweldig mooie tekening te maken.
Sarah houdt enorm van kleuren en tekenen en is hier altijd enthousiast voor te krijgen. Shiva lag te snurken in haar mand en ik kon beginnen met koken. Minfulness koken, het bestaat!
Verre van zweverig, want ik sneed met beide voeten op de grond mijn paprika. Deze was rood en smaakte lekker zoet. De geur van het gefruite uitje met knoflook gaf mij een warm en gelukkig gevoel, evenals het roeren in de pan.
Even zat ik met mijn gedachten in Frankrijk terwijl ik aan het koken was in de zon, genietend van de rust. Dat had ik nooit kunnen doen wanneer ik met van alles en nog wat bezig zou zijn. Het één ding tegelijk doen zorgt echt voor een tevreden en opgeruimd gevoel en ik ben meer in staat om te genieten bij alles wat ik doe. Mindfulness, ik houd van je!

Ben jij een echte multitasker? En voel jij je daar goed bij of geeft het een onrustig gevoel?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (7)

 • Soms word ik er onrustig van. Ik ervaar dat ik dan niet alles goed kan doen. En ik dingen niet volledige aandacht kan geven. Dan ga ik een versnelling lager. Iets met bewust leven en niet half gebakken.

  Beantwoorden
 • Ik ben kampioen multitasken, zowel werk als prive. Maar ik merk nu, na een paar extreem drukke weken, dat mijn hoofd te vol zit en ik een beetje oververmoeid ben ervan. Dus nu doe ik weer 1 ding tegelijk en geniet daarvan. Je kunt ook te veel doen idd!

  Beantwoorden
 • Hier ook een echte multitasker maar vaak besef ik wel dat ik dan niets echt met volle aandacht doe. Een leuke uitdaging om ook eens echt maar 1 ding tegelijk aan te pakken.

  Beantwoorden
  • Zeker, maar het is soms nog best lastig hoor. Je vervalt snel weer in je oude patroon.

   Beantwoorden
 • Hier ook altijd aan het multitasken en dat gaat eigenlijk best prima. Wanneer het teveel wordt dan neem ik gewoon even een stapje terug.

  Beantwoorden
 • Ook hier iemand die graag meer dingen tegelijkertijd doet.. Soms betrap ik me er ook op en dan besluit ik me weer op 1 ding te richten.. Het is idd niet altijd even fijn of handig, dat multitasken

  Beantwoorden
 • Schuldig aan multitasken, máárrrrr: ik probeer het echt te minderen, want het levert me minder op dan dat ik in eerste instantie dacht. Wat eigenlijk ook wel weer voorspelbaar is.

  Beantwoorden

Write a comment