Lifestyle Mama

Voorzichtig hoor, ze is breekbaar. De 1001 hartverzakkingen van een moeder.

‘Voorzichtig hoor, ze is breekbaar’. Dat schoot door mijn hoofd toen de verpleging mijn pasgeboren meisje in haar schone romper wurmde. Dat was ook het eerste moment dat ik een gevoel van onmacht en bescherming ervoer. Die voorzichtigheid is nu wel voorbij en heeft plaatsgemaakt voor andere onzekerheden. Maar wat ik mij afvraag, waarom gaan mannen daar veel makkelijker mee om?

Ik zie ze nog kraakhelder voor me, die eigenwijze stokjes met die veel te grote voeten  Of die armpjes, zo klein. Omdat Sarah waarschijnlijk was afgevallen in mijn buik had ze behoorlijk teveel vel om haar ledematen. Ze zag er zo fragiel en breekbaar uit dat ik haar het liefst voor eeuwig veilig in de couveuse liet liggen.
Poppen kleedde ik zo aan, al vanaf dat ik een klein meisje was. De armen kon je 360 graden worden gedraaid en wanneer de kleding toch te strak was, plopte er zonder gevaar een arm uit de kom. Deze kon je moeiteloos en zonder complicaties weer terug in het plastic rompje duwen. Maar bij Sarah kon dat natuurlijk niet.  Man wat was ik bang dat ik wat zou breken tijdens het aan- of uitkleden en ik deed dan ook zonder overdrijven een kwartier over het aan- en uitkleden. Alles voor de veiligheid.

IMG_2022

Dat duurde ruim een half jaar en toen ging er een knop op. Die ooit zo fragiele armpjes en beentjes hadden plaatsgemaakt voor dikke, stevige ledematen. Ze zag er met haar babyvet verre van fragiel meer uit en al snel vond ik het niet zo eng meer om haar om te kleden. Ze begon soms ook wat mee te helpen wat het aankleden vergemakkelijkte. Gelukkig rolt ze ook niet zomaar meer van de bank en er was geen gevaar meer dat ze zich op haar buik draaide in de nacht.
Om mijn onzekerheid bij te staan en te voorkomen dat ik elk half uur bij haar wilde kijken, sliep Sarah met een ademhalingssensor. Tot het moment dat ze kon staan en er een oorverdovend geluid uit haar kamer kwam omdat er niets meer geregistreerd werd. Dat arme kind moet gedacht hebben dat er een paar keer per dag een oorlog uitbrak. Alles voor de geruststelling van moeders.

De eerste keer dat ze onder de douche ging met mijn man kreeg ze te maken, jawel, met water in haar gezicht. Oh, wat vond ik dat zielig. Stikt ze niet in die paar druppels? Overbezorgd als ik was stond ik met gebalde vuisten toe te kijken hoe de kleine meid werd ondergedompeld in de stralen met warm water.
Hoe kun je dit zo onvoorzichtig doen, kijk nou hoe zielig! Theoretisch gezien is het onmogelijk om te stikken in een paar druppels water uit de douche, maar voor mij is alles mogelijk als het mijn kind betreft. Giorgio leek er geen probleem van te maken en genoot van de tijd met zijn dochter. Wanneer ik met haar in bad zit vind ik het soms nog steeds doodeng. Ze klimt, springt en duikt soms alle kanten op en dat bad is zo glad. Voor de zekerheid klem ik soms mijn benen om haar kleine lijfje heen en sta ik regelmatig in de houtgreep om haar op tijd op te vangen. Niet dat het anders slecht was afgelopen hoor, maar alles voor een ongecompliceerde badsessie.

Nu is het feest als Sarah onder de douche staat en ook al hapt ze naar lucht tijdens het haren wassen, zo fragiel en hulpeloos als ze toen was, zo goed kan ze zich nu redden. Die druppels zijn geen bedreiging meer maar zorgen voor geweldig veel vermaak. Niet alleen het omkleden en douchen is zo anders, ook de manier waarop wij met haar omgaan is zo veel meer vertrouwd dan in het begin. Hoe overdreven voorzichtig ik misschien was in het begin, ik kan het mijzelf verre van kwalijk nemen.
Je kind is je kostbaarste bezit en bewaak je met heel je leven. Maar dat gaat helaas gepaard met periodes van hartverzakkingen en zweethanden. Van te voren wist ik ook dat de Rapley methode meer kapot zou maken dan ons lief was. En niet omdat Sarah zou stikken, maar omdat ik peentjes zou zweten tijdens elke maaltijd. En elke dag worteltjes eten is heftig.

Dan rest mij nu de vraag, waarom durven mannen onvoorzichtiger te zijn met hun kind? Onvoorzichtig is misschien niet het juiste woord bedenk ik mij nu, want voorzichtig zijn ze zeker. Maar in de ogen van een moeder lijkt het onvoorzichtig en zo ondoordacht.
Toch gaat het bijna altijd goed en zul je zien dat je kind alsnog zijn hoofd bezeert doordat het van de bank afrolt tijdens het spelen. Terwijl je net nog een hartverzakking kreeg toen je kind door de lucht werd gemikt door papa. En toen gebeurde er niets. Snap jij het? Soms ben ik hartstikke jaloers op die houding en het bezit van meer zelfvertrouwen als het gaat om de veiligheid van je kind. Al snap ik niet dat mannen die zelfvertrouwen niet meer kunnen vinden wanneer ze een virus te pakken hebben, maar dat was een ander onderwerp.

Ben jij soms ook zo ontzettend voorzichtig? En hoe was dat toen je kindje net geboren was?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (15)

 • In het begin was ik heel voorzichtig, maar al snel hb je door wat wel en niet man. Wat ik wel opvallend vind is dat veel mannen met hun eigen kind van alles durven en doen, maar zodra het een baby van een ander is, dan is alles eng.

  Beantwoorden
 • Ik ben niet onvoorzichtig, maar ik houd wel van een potje stoeien met mijn kinderen van 7 en 3. Het zijn geen tere kindjes meer, want ze zijn dus al wat ouder. Toen ze nog baby waren, was het juist mijn vriend die alles nogal spannend vond, zoals de baby’s in bad dorn. Dat waren “klusjes” die hij dan ook graag aan mij overliet.

  Beantwoorden
 • Ja dat vraag ik me ook wel eens af, waarom kan Michiel in maart wel vijf dagen op vakantie met vrienden en ik niet. Ik zou me een slechte moeder voelen en mijn meisje zo missen! Mannen staan er gewoon zo anders in.

  Beantwoorden
 • Ha, dat herken ik! Fijn om herkenning te lezen. Ik vind het ook zó bijzonder om te zien dat dochterlief juist al dat “onvoorzichtige” van papa leuk vind. Het hele voorzichtige is hier eraf maar nog steeds moet ik af en toe naar lucht happen.

  Beantwoorden
 • Wij hadden het allebei toen ons zoontje nog een echte kleine baby was. Kevin was misschien nog wel voorzichtiger dan ik. Pas nu merk ik verschil als we bijvoorbeeld gaan zwemmen en mijn man veel wilder met hem doet.

  Beantwoorden
 • Haha het grappige is, als oma zijnde is het volgens mij nog erger. Zo zie ik mijn schoonmoeder of moeder regelmatig een hartverzakking krijgen omdat ze denken dat er iets gaat gebeuren. Terwijl ik mn schouders erbij ophaal…

  Beantwoorden
  • Hahaha ja dat kan ook nog ja! Al zijn mijn ouders juist weer heel erg nuchter ten opzichte van mij en zelfs mijn man. Grappig dat het zo kan verschillen.

   Beantwoorden
 • Pfoe, mijn man werd gek van me? ik kleedde ze wel aan, ik deed ze wel in bad want ik vond dat hij niet voorzichtig genoeg was ? nu is hij soms zo onzeker dat ik daar spijt van heb, ik zorg nu gewoon dat ik er niet meer met mn neus bovenop zit en dan komt het vanzelf goed ?

  Beantwoorden
 • Hier was het juist andersom, mijn man was erg voorzichtig en ik vond het allemaal goed te doen zonder zweetaanvallen 😉 Wat ik wel minder fijn vond was de kindjes in bad doen toen ze nog zo klein waren als ik alleen thuis was.

  Sarah is echt een mooi popje joh!

  Beantwoorden
 • De kwetsbaarheid die je als moeder hebt uit zorg voor je kind blijft altijd! Mijn kinderen zijn pubers en ik heb het nog steeds….

  Beantwoorden
  • ja de kwetsbaarheid blijft al vind ik wel dat het dragelijker word op bepaalde punten!

   Beantwoorden
 • Hier is ook de vader voorzichtiger. En als ze ’s nachts wakker werd, was hij ook als eerste wakker haha 😉

  Beantwoorden
 • Mijn vriend was in het begin nog veel voorzichtiger, maar ik merk wel dat we nu allebei op andere punten voorzichtig zijn. Zo ben ik heel erg gauw bang dat ze ergens in stikt, en hij dat ze valt. Zo zie je maar, haha!

  Beantwoorden

Write a comment