koken Lifestyle

De voordelen van een weekmenu. (Ja ook voor je kind zit er een voordeel aan!)

Toen Giorgio en ik samen gingen wonen in ons eerste huis, bedachten we na het werk wat we die dag wilden eten. Waar we zin in hadden, dat aten we. Nu doen we het al een aantal jaren anders en maken we elke week een weekmenu. Echt, ik wil nooit meer zonder weekmenu…het maakt alles zoveel makkelijker!

Meer inspiratie

Ken je dat? Dat je thuis komt na een drukke, lange dag en je nog moet bedenken wat er op tafel komt te staan. De kans is dan groot dat je vaak op hetzelfde gerecht uitkomt. Want: iets is snel klaar, altijd lekker en makkelijk bij elkaar te rapen in de winkel. Maar hierdoor mis je een enorme, gezonde variatie.

Wanneer ik echt niet weet wat we de komende week kunnen eten, pak ik er altijd oude weekmenu’s bij. Soms ben je bepaalde gerechten weer vergeten, maar die zo lekker waren dat je ze graag nog eens wil eten. Het maken van een weekmenu kost eens per week misschien een uurtje, misschien zelfs minder. In dat uurtje kun je gerust rondstruinen in de Allerhande, op internet of in kookboeken. Het geeft je meer inspiratie voor een lekker gevarieerd weekmenu dan wanneer je op het laatst iets moet verzinnen.

Goedkoper

Toen Giorgio en ik elke dag boodschappen deden voor het avondeten waren we een stuk duurder uit dan nu, inclusief kind. Hoe dat kan? Wanneer je dagelijks in de winkel komt word je elke keer weer verleid tot het kopen van onnodige spullen en eten. Vooral aan het einde van de dag, wanneer je trek begint te krijgen en je met een lege maag je mandje vult.

Eens per week op pad met een boodschappenlijst scheelt veel onnodige aankopen en dus geld. Je stopt niet meer zo makkelijk lekkere, onnodige spullen in je mandje. Of misschien wel iets lekkers, maar de rest van de week kom je niet meer in de supermarkt en word je niet meer verleidt.

Slanker

Eigenlijk hetzelfde idee als bovenstaand voordeel: hoe meer nuttige, echt nodige dingen je koopt, hoe minder nutteloze lekkere dingen je meeneemt. Wanneer je met die lege maag elke dag boodschappen moet doen voor het avondeten gaat er vaak veel lekkers mee. Met een weekmenu en een boodschappelijst voor de weekboodschappen is die kans een stuk kleiner.

Scheelt tijd

Elke dag bedenken wat je gaat eten en dagelijks boodschappen doen kost je gauw een uur per dag. Een uur waarin je leukere dingen kunt doen dan in de rij staan, toch? En reken eens uit…eens per week een uurtje uittrekken voor het maken van een weekmenu vs. elke dag een uur bezig zijn met boodschappen en bedenken. Je houdt een hoop uren open!

Kinderen betrekken

Sarah is gelukkig geen moeilijke eter, maar ze heeft wel degelijk voorkeur voor eten. Zo houdt ze heel erg van vlees, pasta, patatjes en pannenkoeken. Ook soep en pizza zijn favoriet. Wanneer ik een weekmenu maak vraag ik Saar vaak voor een of twee dagen wat ze graag wil eten. Nou moet het natuurlijk wel redelijk gezond zijn, maar ze komt soms op hele lekkere gerechten die ze ooit heeft gehad en die ze zo lekker vond.

Naast het betrekken van Sarah tijdens het maken van een weekmenu, betrekken we haar ook bij het boodschappen doen en de laatste tijd ook bij het koken. Zo houdt ze haar interesse in gezond eten en het is ook nog eens erg leerzaam.

Rekening houden met tijd/afspraken

Jij hebt een vergadering en je man wil graag om 19.00 sporten. Wanneer je dit aan het begin van de week weet en je alles al in huis hebt qua boodschappen, is het heerlijk relaxed rekening houden met deze afspraken. Zo kun je voor die dag een makkelijk en snel gerecht bedenken en hoef je niet op het laatst nog een maaltijd te bedenken en boodschappen te doen.

Meer variatie

Wanneer je een weekmenu maakt kun je rekening houden met genoeg variatie, zodat je niet de hele week pasta eet. Of de hele week ongezonde, vette happen. Wij eten zelf heel gevarieerd en maximaal een per week aardappels, twee keer per week rijst, twee keer per week pasta en de overige dagen soep met brood, patatjes, pizza of pannenkoeken.

Een weekmenu geeft je enorm inzicht in je voeding en helpt je bij het bereiken van een gevarieerd voedingspatroon.

Ik ben heel benieuwd: maak jij een weekmenu? Waarom wel/niet? En waar haal je de inspiratie vandaan?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (12)

 • Ik doe jouw pagina open van de receptenindex als ik mijn weekmenu maak. Staan al een heleboel ideeën op.
  Wij zijn maar met 2 personen. De kinderen zijn het huis uit. 2x per week koken we voor 4, we vriezen de saus in, nooit de pasta of rijst. En de volgende keer hebben we iets makkelijks.

  Beantwoorden
 • Wij maken geen weekmenu maar ga het toch een keer doen om te kijken hoe het bevalt. Want het is waar wat inspiratie, tijd en geld betreft! En meer variatie bij ons kan sowieso geen kwaad.
  Liefs..

  Beantwoorden
 • Wij maken al jaren een weekmenu, en zeker met die lekkere gerechten van jou erin. Dat geeft rust in huis omdat je al de boodschappen in huis hebt voor de hele week. Alleen voor de verse groenten of kleine dingetjes die ik vergeten ben kom ik nu tussendoor nog in de supermarkt. En zo is het inderdaad heel overzichtelijk in te plannen met eventuele afspraken of sporten. Zeker een aanrader voor mensen die het ook willen proberen.

  Beantwoorden
  • Ah dank je wel! Fijne feestdagen!

   Beantwoorden
 • Ik maak altijd een weekmenu en altijd vond ik het lastig om een lekker weekmenu in te plannen.
  Totdat ik deze week deze website ontdekte, hele fijne recepten van gerechten die super populair zijn bij ons.
  Dank je wel voor al die fijne recepten.

  Beantwoorden
  • Wat lief dank je wel! Hele fijne dagen!

   Beantwoorden
 • Ja ik maak altijd voor 5 dagen een weekmenu, want in het weekend bedenk ik vaak wel iets spontaans of heb ik s’ avonds avonddienst waar ik dan mee kan eten.
  Tussendoor ga ik nog voor de aanbiedingen of verse groente op pad. De basics aan sauzen, kruiden en diepvries groenten heb ik altijd in huis dus dat maakt het ook makkelijker om gerechten te verzinnen. Ik heb een paar van jou gerechten in een boekje geschreven, ook weer inspiratie!

  Beantwoorden
 • Wij maken ook gebruik van een weekmenu en daar staan gemiddeld 3 tot 4 gerechten van jou op.
  Heerlijk.
  Ik zie bij het weekmenu hierboven op zondag ‘restjes’ staan. Hoe bewaar je die restjes, zodat ze zondag nog goed en lekker zijn?

  Beantwoorden
  • Oh wat leuk om te horen! Ik vries restjes in (indien mogelijk). De restjes bestaan voornamelijk uit ovenschotels, pasta en rijstgerechten die goed in te vriezen zijn.

   Beantwoorden
 • Wij gebruiken al een poosje een whiteboard van de action om een week menu te maken. Het is prettig om niet meer alleen te bedenken wat we gaan eten.

  Boodschappen doen we/ik op maandag voor de hele week.

  Doordeweeks houden we het simpel. Op sport dagen eten we iets van wokken of uit de vriezer. In het weekend maak ik vaker iets ingewikkeldere gerechten omdat we dan meer tijd hebben.

  Ik kook voor 4 als ik wat ingewikkelders maak of pastasaus ook al zijn we maar met zijn tweeën. Ik hou soms een porselein over voor de vriezer omdat mijn vriend veel eet. Je ziet het niet aan hem, maar hij is net een zwart gat.

  Ook ben ik bezig met alle recepten die ik op internet vind uitgeprint en in een map te stoppen zodat we makkelijk iets kunnen uitzoeken. Niet alleen daarom ben ik daar mee bezig maar ook omdat is sommige recepten moet aan passen naar glutenvrij voor mijn vriend. Zo hou ik ook mijn experimenten daar over bij.

  Beantwoorden
 • […] Benieuwd naar onze weekmenu’s? Je vindt ze hier! Ook de voordelen van een weekmenu heb ik op een rijtje gezet, die vind je hier. […]

  Beantwoorden
 • Leuk artikel

  Heeft iemand ervaring met de weekmenu’s van FitChef (fitchef.nl)
  Twijfel om hiermee te starten maar zoek eerst wat ervaringen van anderen.

  Beantwoorden

Write a comment