Lifestyle

Volwassenen-problemen waar niemand je vroeger voor waarschuwde.

Ik zie het bij Sarah elke dag: de drang om ouder te worden. ‘Wanneer word ik vijf mama? Ik wil zo graag groot zijn’. Eenmaal volwassen verlang je weer terug naar die fijne, onbezorgde tijd. Eenmaal volwassen besef je dat je dingen tegenkomt waar niemand, maar dan ook niemand je ooit voor heeft gewaarschuwd.

Geen dag is meer onbezorgd

Voordat Sarah er was leefde ik een redelijk onbezorgd leven. Dit had aan de ene kant te maken met het feit dat ik nog geen verantwoordelijkheid had over een klein mensje, maar ook omdat ik nog gezond was. Eenmaal volwassen krijg je te maken met het feit dat het leven keer op keer niet maakbaar blijkt te zijn. En al helemaal niet onbezorgd.

Hoe ouder je wordt, hoe meer ellende er om je heen lijkt te gebeuren. Mensen die wegvallen, ziek worden of andere narigheid moeten meemaken. Als kind lijkt volwassen zijn heel leuk, want alles ‘mag en kan’. Maar dat blijkt achteraf helemaal niet zo leuk te zijn. Sterker nog: het feit dat er soms zoveel ellende om je heen is doen al die voordelen teniet.

Verveling is verleden tijd

Wanneer ik mij voor het laatst heb verveeld? Dat moet als puber zijn geweest. Daarna begon het studentenleven en later werkte ik fulltime. Nu er een kleuter rondloopt is vervelen helemaal verleden tijd, ook al werk ik niet meer. Hoewel ik als kind vervelen heel vervelend vond (daar komt het woord vast vandaan!) kan ik nog weleens heimwee hebben naar die periode. Gewoon even helemaal niets en genieten van het luxeprobleem ‘vervelen’.

Heimwee naar vroeger

Sarah kan niet wachten om oud en wijs te worden, maar zal over een jaar of 20 vast en zeker ook heimwee ervaren naar haar kindertijd. Ik ervaar het ook wanneer ik foto’s bekijk en aan alle fijne momenten van vroeger denk. Toen leek school eindeloos te duren en was ik voortdurend bezig met ‘groot’ worden. Nu weet ik pas hoe onbezorgd en relaxed die tijd was.

Kreukels in je wang

Wanneer het kan doe ik regelmatig een dutje. Om even bij te tanken en mijn lijf rust te geven. Hoe lekker die dutjes ook zijn, ik word de laatste jaren altijd wakker met minstens een kreukel in mijn wang. Kan gebeuren. Echter die kreukels blijven steeds langer zitten naarmate je ouder bent. Nu duurt het gemiddeld twee uur voordat een kreukel in mijn wang een beetje weggetrokken is. Kun je nagaan hoe lang het duurt als ik een jaar of 40 ben.

De kreukels blijven echter niet alleen in mijn wang staan, ook mijn armen staan er soms vol mee. En ook die kreukels nemen rustig de tijd om weg te gaan. Ik heb mij er maar bij neergelegd dat ik met kreukels op het schoolplein sta. Iedereen mag getuigen zijn van mijn heerlijke dutje.

Bezig zijn met vergelijken

Jezelf vergelijken met een ander en daar onzeker van worden. Ik vind het stom. Iedereen is anders en dat maakt het juist zo leuk. Toch maak ik mij er ook schuldig aan. Ik voel mij minder zeker over mijzelf wanneer ik ‘perfecte’ lijven op Instagram zie. Ook al weet ik dat de realiteit anders is, het gaat vanzelf.

Kinderen maken zich daar nog niet schuldig aan en dat is prachtig. Geweldig! Ik hoop dat ik Sarah kan meegeven dat zij prachtig en perfect is van zichzelf, zoals ieder ander mens. Ik doe mijn best, maar eigenlijk vind ik dit een heel stomme eigenschap die je kunt hebben als volwassenen. Alsof er een eeuwige wedstrijd heerst. En dan heb ik het nog niet eens over het moederschap…

Er groeien vreemde dingen op je lijf

Nu ik de 30 ruim ben gepasseerd spot ik regelmatig vreemde dingen op mijn lijf. De grijze haren op mijn hoofd verwelkom ik al een paar jaar. Maar er groeit ook regelmatig een lange haar aan mijn kin. Tevens kruipt mijn tandvlees her en der naar boven. Kortom: er gebeuren rare dingen in een volwassen lijf waar je vroeger geen weet van had.

Niemand heeft mij gewaarschuwd voor haren op gekke plekken, beginnende ouderdomsvlekken op mijn handen of swingende kipfilets onder mijn armen tijdens het zwaaien.

Volwassen zijn is leuk, maar het idyllische plaatje wat ik vroeger als kind had over dit geweldige tijdperk blijkt fake te zijn. Volwassen zijn brengt zorgen met zich mee. Maar ook haren op je kin en kreukels in je wang. Saar, geniet nog maar even van dat jonge lijf! Wat ik nog meer moeilijk vind aan volwassen zijn? De dames van Ik vrouw van jou schreven er een tijdje geleden een mooi artikel over.

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment