Lifestyle

Voedingsadviezen voor je kindje. Belangrijk of bemoeienis?

Als je mag geloven zijn rijstwafels levensgevaarlijk wanneer ze vaak gegeten worden, evenals gewone rijst. Pakjes drinken bevatten enorm veel suiker en moeten voor kids verboden worden.
Het snoepgoed wordt bij de kassa’s verbannen en ingeruild voor fruit. Want, men heeft het beste voor met je kind(eren). Maar moeten we nou blij zijn met al deze goedbedoelde adviezen of is het irritante bemoeienis?

Terug scrollend tussen al het gezondheidsnieuws stuit ik op nog meer adviezen. Teveel aardappels leidt tot een grotere kans op zwangerschapsdiabetes, maar het schijnt gelukkig toch mee te vallen met het gevaar van E nummers in voeding. Dus naast die rijstwafels en pakjes drinken kunnen we ook beter de aardappels minderen. Dus geen rijst en ook geen aardappels.
Maar alle E nummers die we zo braaf aan het ontwijken waren mogen we vol vertrouwen weer omarmen. Snappen we het nog allemaal wel? En wat vinden we van al die adviezen? Weten we zelf niet wat goed is voor ons kind?

Onzekerheid

Je wilt het beste voor je kindje en daardoor komen dit soort berichten soms hard aan. Want wie geeft zijn of haar kind nou opzettelijk voeding wat zojuist in een slecht daglicht is gezet?
Naast dat het goedbedoeld zal zijn wordt het wel verwarrend voor menigeen.
Waren rijstwafels eerst nog een gezond suikervrij tussendoortje voor kinderen, nu associeer je het misschien wel met kanker. Dat bericht kwam bij mij best hard aan om eerlijk te zijn. Heb ik het dan al die tijd fout gedaan? Heb ik mijn kind opzettelijk mogelijk in gevaar gebracht? Maar al snel ebde dat gevoel weg en keek ik realistisch naar het bericht. Dit advies is door iemand opgesteld zonder rekening te houden met de eigen mening en beslissingsvermogen van de ouders. Degene heeft geen flauw benul dat het flink wat onzekerheid met zich mee kan brengen.
Sommige mensen zijn gevoelig voor dit soort adviezen en gooien meteen de rijstwafels in de kliko in plaats van er één te blijven geven aan hun kind. En ik kan mij voorstellen dat het niet echt fijn voelt wanneer je je kind een rijstwafel voorschotelt nadat je net hebt gelezen dat het stofje in het product kankerverwekkend kan zijn.

Fruit bij de kassa

Op verzoek van ouders zelf gaan sommige supermarkten het snoep weghalen bij de kassa. Dat zou een hoop heisa voorkomen tussen moeder en kind bij het afrekenen. In plaats van snoep zou er fruit moeten worden gepresenteerd en in het beste geval fruit dat gratis weggegeven wordt, net als in Amerika. Leuk bedacht, maar waarom moet een supermarkt jouw heisa bij de kassa gaan oplossen? Waar zijn wij als ouder als het gaat om grenzen trekken en voet bij stuk houden met het woord ‘nee?’

Mijn visie

Dat pakjes drinken enorm veel suiker bevat wist ik al wel, een beetje logisch nadenken en het is geen nieuws meer. Maar dat rijstwafels ongezonde stofjes bevatten was nieuw voor mij. Nu gaat het niet om één sporadische rijstwafel, maar om een dagelijkse rijstwafel. Ik heb ze niet meteen de deur uit gedaan omdat ik denk dat ‘af en toe’ geen kwaad kan, maar helemaal lekker smaken ze niet meer.
Ik zie het zelf als een advies naar de bevolking toe om inzicht te geven in wat goed en wat slecht zou zijn. Wat je daar zelf mee doet is je eigen keuze en verantwoordelijkheid. Een goed antwoord kan ik echter niet geven op de vraag of adviezen goed zijn of dat het vooral bemoeienis en onzin is. Hoe vaak hoor je wel niet de reactie ‘we mogen ook niets meer eten’,  Het beste advies is uiteindelijk dat stemmetje in je hart die jou vertelt wat goed is voor jou en je kindje.  Daarbij zou het mooi zijn als en ander jouw keuze zal respecteren.
Kies jij ervoor om je kindje elke dag rijstwafels te geven, dan is dat oké, want het is jouw keuze en jouw kindje. En ondertussen worden we doodgegooid met adviezen van hoogleraren en voedingscentra over wat we wel en absoluut niet zouden moeten geven aan ons kindje. Uiteindelijk veranderen deze adviezen elk jaar weer en zul je zien dat het eten van rijstwafels over een paar jaar leidt tot een langere levensduur. Ach, ik gok dat we eerder worden doodgegooid door alle adviezen dan door een rijstwafel. Neem het dus af en toe met een korreltje zout. Eh, rijst.

Wat vind jij van alle voedingsadviezen in het nieuws? Trek jij je er iets van aan of ga je af op je moedergevoelens?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (17)

 • Pff, eigenlijk word ik er heel moe van. Je denkt goed bezig te zijn en dan ineens is het weer niet goed… zo is er elke keer wel iets.

  Beantwoorden
 • Ik zie door de bomen het bos niet meer. Dus ik houd maar aan: allea met mate en van niets te veel. En zo hoop ik dat zijn voeding in balans is.

  Beantwoorden
 • Ik vind het ook best lastig, op den duur mag je niks meer. Eigenlijk heb ik bewust het artikel niet gelezen toen het voorbij kwam. Ik dacht jahoor heb je weer zo’n artikel, je mag zoveel niet! Ik ga maar gewoon zoveel mogelijk af op mijn gevoel;)

  Beantwoorden
 • Ik word er een beetje moe van. Vooral dat tegendraads advies steeds. Ik probeer gezond te leven met een korreltje genieten. Grappig van dat fruit. Afgelopen weekend zag ik gepresenteerd fruit bij de kassa. Al was het snoep niet weggehaald. Ik denk juist dat het wel goed is. Het leven bestaat uit verleidingen. Het is de keuze die jezelf maakt.

  Beantwoorden
 • Soms weet ik niet meer wat nou wel en niet goed is… en inderdaad met een beetje gezond verstand en alles met mate komt het vast goed.

  Beantwoorden
 • Nog geen kindjes, maar voedingsadvies in het algemeen is toch soms om gek van te worden. Met alles vinden ze precies wel iets mis en wat de ene soms heel slecht vindt, is volgens de andere dan weer heel onschuldig.
  Vooral je eigen gevoel volgen inderdaad. Al ka

  Beantwoorden
 • Oepsie, daar ging iets mis, even afmaken.
  Vooral je eigen gevoel volgen inderdaad. Al kan ik me voorstellen dat het als mama wel moeilijker wordt, want voor je kind wil je het nog beter doen dan voor jezelf.

  Beantwoorden
 • Het is lastig om je er niet door te laten raken. Maar ik word er soms wel een beetje moe van. Het lijkt wel alsof alles slecht en ongezond is….

  Beantwoorden
 • Ik vind het vreselijk. Je weet op den duur niet meer wat wel en wat niet te geven. Alleen rauw eten is niet goed want we kunnen het niet verteren terwijl potjes vaak weer onnodig zout en of suiker bevatten. Van worst, verwerkt vlees, krijg je kanker als je er al niet eerst de moord in stikt. Druiven en tomaten snijden we alle kanten door zodat dit niet gebeuren kan en ondertussen durven we steeds minder te eten.
  Alles kan mits met mate, dat lijkt mij het beste advies. Verder probe ik de rest van de berichten een beetje te negeren want zoals jij ook al aangeeft, over een jaar is het weer precies andersom!

  Beantwoorden
 • Een soortgelijk artikel zit ook al de hele tijd in mijn hoofd. Ik vind het best irritant dat de rijstwafel nu weer niet mag, want dat eten we allebei vrij veel. En ik geef hem nog wel, maar hij is inderdaad net iets minder lekker. Net als brood, dat kan ook weer niet, maar je kunt je kind toch ook niet laten opgroeien met alleen groente en fruit? Dan ben je praktisch ‘raw’ aan het eten en dan krijg je nóg meer heisa over je heen 😉

  Beantwoorden
 • De supermarkt waar ik meestal naartoe ga, heeft bij binnenkomst een klein karretje staan met een mand fruit erin waar je als kind eentje uit mag halen om op te eten. Dat vind ik wel echt een leuk initiatief. Snoep bij de kassa is gewoon upsellen, meer willen verkopen aan de klant, nog een laatste lokkertje.. Drama met de kids included. Weghalen vind ik ook niet helemaal de oplossing, maar ik vind het dus wel heel leuk dat ze alleen gezonde dingen uitdelen en geen snoepgoed meer geven zoals vroeger.

  Beantwoorden
 • Bij mijn AH kan je al gratis bananen pakken voor kinderen, wat ik een goede zet vind, want zo worden die bananen niet weg gegooid en kinderen eten het, zodat ze minder naar snoep pakken. Verder denk ik dat je gewoon je boerenverstand moet gebruiken wat betreft eten bij kinderen, dat doe je voor jezelf toch ook? (oké, ik heb makkelijk praten, want ik heb nog geen kind, over een tijdje spreken we elkaar wat dat betreft weer wel haha)

  Beantwoorden
 • Ik.vind het betutteling tot en met, ik volg mn gevoel, gewoon lekker gevarieerd eten.

  Beantwoorden
 • Ik ben ook groot geworden zonder deze adviezen. Ik denk dat de adviezen in sommige gevallen zelfs afhankelijk zijn van de partij die het onderzoek uitvoert. Ik volg gewoon mijn gevoel.

  Beantwoorden
 • Het moeilijke aan voeding is dat er haast geen onafhankelijke onderzoeken zijn en dat DE waarheid gewoonweg niet bestaat. We leren namelijk steeds meer over voedsel, plus we willen ook steeds meer weten over ons voedsel. En er komt ook nog bij dat nu de eerste paar generaties voorbij zijn die het gefabriceerde voedsel hebben genomen en we dus nu pas de negatieve gevolgen daarvan onder ogen zien. Daarom veranderd er zo veel elke keer. En tja, wat je daar mee doet, moet je zelf weten. Wij lezen veel over voedsel, onderzoeken en dat soort dingen en beslissen vervolgens zelf wat we er mee doen.

  Beantwoorden
 • Nieuws zoals het suiker in pakjes vind ik zeker goed want suiker is gewoon slecht. Maar ik word wel gek van alles wat nu opeens niet meer gezond is en eerst nog wel en over 5 jaar kun je haast niks meer eten. Rijstwafels gaf ik al bijna nooit dus maak me er niet druk om en om andere dingen ook niet perse. Maar vind het wel lastig soms wat is nu nog gezond en wat niet?

  Beantwoorden
 • Ik denk dat we over een paar jaar niks meer mogen eten….behalve de E nummers dan he 😉
  Ik probeer ons zoontje gewoon lekker fruit en groente te geven. En tussendoor krijgt hij gewoon af en toe een rijstewafel, een paar chipjes etc. En ja ook hij krijgt af en toe zo’n ongezond pakje sap…gewoon omdat het kan en hij het lekker vindt.

  Beantwoorden

Write a comment