Lifestyle

Vlog en snap je (letterlijk) een ongeluk.

‘Veilig Verkeer Nederland hekelt bekende vloggers achter het stuur’. Eindelijk spreekt iemand zich er over uit in de media. Al maandenlang irriteer ik mij soms aan snappende fietsers, bestuurders van een auto (ja zelfs met kind op de achterbank) en vloggers die hun autorit vastleggen en de hele weg tegen een lens lullen. Prima als je dat handsfree doet, maar vaak wordt de camera gewoon met één hand vastgehouden. Zo sprak Veilig Verkeer Nederland zich uit over Kim Kötter. Vloggen achter het stuur is niet verboden, maar het is absoluut niet verstandig.

Deze dame was zelf niet op de hoogte van het gevaar ervan. Waarom had iemand haar dat moeten voorkauwen en moet iemand onderwezen worden om dit soort gevaarlijke dingen te laten? Waar is het eigen inzicht? Als moeder moet je toch rondlopen en fietsen met een behoorlijke portie verantwoordelijkheidsgevoel? Daar hoef je overigens niet eens moeder voor te zijn, afijn.
Dan hebben we het nog niet eens over inlevingsvermogen. Of gebrek aan besef dat je leven echt niet mislukt is op het moment dat je je fietstochtje of route naar de supermarkt niet kan vastleggen. Mocht je het wel doen en iemand onder de auto krijgen, dan is je leven zeker weten mislukt. En verwoest. En nooit meer hetzelfde.
Het leven van een ander kan zomaar stoppen op het moment dat jij je mooie duckface wil vastleggen voor mensen die dat eigenlijk geen moer interesseren. Andy van der Meijde (oud voetballer) vindt het trouwens grote onzin dat vloggen achter het stuur afgeraden wordt.

Vloggen kun je doen met een camera in je hand of met je camera vastgemaakt op het dashboard. In dat laatste geval schuilt er minder gevaar aangezien je dan twee handen achter het stuur hebt. Maar dan toch….je zit met je gedachte ergens anders dan op de weg en let onbewust steeds op de camera. Dan hebben we het nog niet eens over het wisselen van de batterijen, het geheugenkaartje, de instellingen, etc.

woe2

Snappen achter het stuur en op de fiets is helemaal not done in mijn ogen. Je hoort in het verkeer niet met je telefoon in je handen bezig te zijn. De wegen worden drukker, alles wordt sneller en je ogen op de weg houden is nog het beste wat je kunt doen om jou en je medeweggebruikers veilig van A naar B te brengen.
Bellen terwijl je rijdt is al een hele tijd verboden (ook op de fiets trouwens), maar snappen is nog een stapje erger.
Voordat je je duckface op het scherm tevoorschijn tovert zul je de app moeten openen, misschien nog een filter moeten kiezen omdat de buitenwereld je anders ‘echt’ ziet en de waarheid niet aankan. Dan moet je nog een opname maken en op het knopje blijven drukken. Allemaal terwijl je rijdt. Terwijl je je ogen en je eendenbek op de weg moet houden in plaats van op je scherm.

Dan komt bij mij de vraag naar boven ‘waarom moeten we überhaupt vastleggen dat we op de fiets zitten?’ Of dat we voor ons een weg zien waar we met 120 overheen razen? Dat we als een likkende hond in de auto zitten om te laten zien dat honden ook kunnen autorijden. Is anders je dag mislukt? Kun je die avond niet slapen? Wat is het?
Waarom die bewijsdrang? Een tijdje terug kwam ik een snap van een meisje tegen die de hele wereld verrot schold omdat ze niet konden rijden volgens haar. Vrachtwagenchauffeurs die toeterden naar elkaar waar ze van schrok, mensen die asociaal over de invoegstrook reden. Dit deelde ze heel serieus op Snapchat terwijl ze aan het rijden was. Ze sloot af met een dikke middelvinger naar haar medeweggebruikers. Serieus?

Je leven zal in één klap verwoest zijn, samen met dat van een ander. Als je geluk hebt rijd je iemand aan die enkel gewond raakt. Misschien wel levenslang in een rolstoel, maar hij of zij leeft nog. In het slechtste geval rijd je iemand dood.
Een kind bijvoorbeeld, waar mensen zielsveel van houden. In één klap een leven voorbij en dat van een familie verwoest. Ga je dat ook vastleggen op Snapchat? Hoe stoer je bent dat je iemand zijn leven om zeep heb geholpen?

Te laat iemand zien oversteken, een auto voor je rammen met kinderen er in, een voetganger scheppen, je inzittenden in gevaar brengen en soms zelfs je eigen kinderen. Alleen omdat je de wereld wil laten weten dat je fietst of rijdt.
En dat een likkende hond inclusief duckface je gelukkig maakt en dat je letterlijk schijt hebt aan de rest van de wereld. Zolang jij je snapjes en vlogjes de wereld in kan sturen. En zodat iedereen kan zien hoe dom en onverantwoordelijk je bent. Geen ducks. Nee…Domme, domme egoïstische ganzen…

En ja, ik kan hier heel erg boos om worden

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (9)

 • Ik rij dagelijks een flink stuk met de auto en heb daar al mijn concentratie voor nodig. Toch zie ik elke keer mensen die druk bezig zijn met van alles behalve het verkeer. Onbegrijpelijk. Ik ben niet geheel onschuldig hoor; zo word ik af en toe (handsfree) gebeld. Wel heel kort maar ik merk toch dat het invloed heeft op mijn aandacht. Ik doe dat dus liever niet. Kortom:ik zou een verbod heel goed begrijpen! Maar het vloggen in de auto heb ik eerlijk gezegd nooit begrepen…

  Beantwoorden
 • Het valt mij ook steeds vaker op op snapchat.. en inderdaad vaak mét kindje(s) op de achterbank! ik verbaas me er echt over.. onbegrijpelijk!

  Beantwoorden
 • Ja, soms schaam ik me voor deze vloggende, of continu de telefoon in de hand- generatie! Als je ziet hoeveel youtubers achter het stuur vloggen.. onbegrijpelijk. Vertel voor je in de auto stapt wat je plannen zijn, en als je eruit stapt vlog je weer verder. Maar ik stoor me ook aan de youtubers die ongeloofelijk veel kleding krijgen en make-up, totaal niet nadenkend over kinderarbeid of de milieuvervuiling. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Alsof alles moet gaan over uiterlijk vertoon en de nieuwste kleding.
  Ik kan je boosheid helemaal begrijpen.

  Beantwoorden
 • A-men! Ben het volledig met je eens ❤

  Beantwoorden
 • Als ik heel eerlijk ben, durf ik wel eens te bellen achter het stuur. Al heb ik tegenwoordig zo’n carkit.
  Foto’s nemen of andere dingen doe ik dan weer zeker niet, dat is echt te gevaarlijk.

  Beantwoorden
 • Ik ben het helemaal met je eens…

  Beantwoorden
 • Ik kan er ook heel slecht tegen. Ik volg iemand op instagram die er al meerdere keren op is aangesproken en dan zegt ja sorry ik weet dat het niet mag, maar ik wil dit even met jullie delen. En dan komt er een onzinverhaal wat ook een paar uur later had gekund. Vreselijk

  Beantwoorden
 • Heel goed dat je hier over schrijft. Ik vind het verschrikkelijk, alles wat er in het verkeer gebeurt met telefoons. Ik spreek mensen er ook altijd op aan of probeer het ze op wat voor manier dan ook duidelijk te maken dat ze moeten stoppen.

  Ik lees hier dat mensen het wel ok vinden om handsfree te bellen omdat dat niet verboden is. Nou, dat vind ik dus ook niet ok. Het gaat er niet om of je een boete kunt krijgen, het gaat erom of je met je gedachten en concentratie bij het verkeer bent. En of je iemand dood kunt rijden.
  En ja, dit maakt mij ook heel boos.

  Beantwoorden

Write a comment