Lifestyle My killerbody motivation

Mijn visie op gezond en goed eten

Het zal je vast niet ontgaan zijn, de discussie die ontstaan is na het interview met The Green Happiness in het NRC. Mocht je het gemist hebben, even Googlen en je bent weer bij. Ik ga hier niet mijn mening verkondigen over deze twee dames (ik denk dat genoeg mensen dat al hebben gedaan) maar ik deel wel mijn visie op gezond en goed eten in dit artikel. Wat vind ik belangrijk bij gezond eten? Wat vind ik gezond en waarom kan ik zeggen dat ik gezond en goed eet, ook al leef ik niet ‘groen’?

Met de paplepel….

Van huis uit kreeg ik altijd goede voeding mee. Maaltijden bestonden uit bruin brood, groenten, fruit, gevarieerd warm eten en weinig tot geen snacks. Elke dag mocht ik een dropje pakken uit de droppot of een koekje, maar dat was het. Op vrijdagavond stond er een schaaltje chips naast mij op de bank. Of ik iets gemist heb? Nee zeker niet. Op verjaardagen keek ik mijn ogen uit met alle snoep en lekkernijen en ik weet zeker dat deze goede basis mij nu nog een gezonde lifestyle verzekert. Ik weet niet beter dan matigen wat slecht voor je is en verder goed en gezond eten. Maar dat ook af en toe iets ‘slechts’ helemaal niet erg is. Balans is the key.

Ook op kamers zorgde ik goed voor mijzelf. Ik kookte bijna dagelijks in plaats van te leven op pizza en snackbar voer. Wel kwam het soms voor dat ik een paar dagen brood met pindakaas at, maar dat was helemaal mijn eigen schuld. Ik shopte liever wat nieuwe truitjes in plaats van het geld te bewaren voor warm eten. Maar dan nog…ik at zoals ik gewend was vanuit huis en dat ging prima. Ik werd niet extreem dik, ik was gezond en vitaal.

Elke dag een verse maaltijd

Nog steeds koken we elke dag. Voordat we Sarah kregen haalden we heel af en toe een frietje of lieten we pizza bezorgen. Ook waren we wat makkelijker met bijvoorbeeld magnetronmaaltijden en helemaal als ik avonddienst had op mijn werk. Dat moest ik snel wat in de magnetron schuiven zodat ik tussen de klussen door kon eten. Vooral als je een paar avonddiensten achter elkaar hebt is het fijn om niet alleen op brood te leven.
Maar sinds ik op mijn zout inname moet letten nadat ik hartpatiënt werd, komen kant en klare maaltijden er hier niet meer in. Heel soms proef ik ze, maar dan vind ik ze zo afschuwelijk vies. Zo zout en zo smaakloos, eigenlijk gek dat ik dat vroeger weleens at. Elke dag kook ik vers en let ik op de intake van groenten, op het afwisselen (rijst, pasta, aardappels) en op het vet.
Nou ben ik geen fan van varkensvlees en zal ik ook geen speklapjes bakken, maar vlees zoals kip en rundvlees eten we wel heel veel. Twee keer per week staat er vis op het menu en gemiddeld is één maaltijd per week vegetarisch. Dan eten we iets met ei of kaas als vleesvervanger.

mindig

Bewust en zelfverzekerd

Waarom kan ik mijn voeding gezond noemen? Omdat het ten eerste gebalanceerd is. Ongeveer de 80/20 regel: 80% is vers en gezond, 20% is ongezond. Misschien is het zelfs wel 90/10 omdat ik vaak alleen in het weekend sushi eet, chipjes of chocolade. De rest van de week ben ik zogenaamd strenger voor mijzelf, al gaat het mij heel makkelijk af. Zoals ik al eerder schreef ben ik van huis uit het snacken niet gewend en ben ik absoluut geen zoetekauw. Dat maakt het een stuk makkelijker.

Zout gebruiken we bijna niet, evenals pakjes en zakjes. Daardoor zit ik elke dag ver onder het maximum aan zout en suiker. Geraffineerde suikers eet ik ook niet, ik drink zoetjes in de koffie en gebruik honing om iets zoeter te maken. Verder kies ik voor magere producten, zoals magere kwark, fruit, eieren, kipfilet, rauwkost en havermout. Veel vezels en weinig slechte koolhydraten.
Alle gerechten zelf maken zodat je weet waar je ingrediënten vandaan komen zonder verrast te worden met suikers, zout en E nummers die je helemaal niet nodig hebt en die juist schade kunnen geven. Tevens beperken we het gebruik van volvette producten als crème fraîche en kookroom. Af en toe gebruiken we deze producten voor het warme eten, maar eigenlijk niet meer dan eens per week.
Na de start van het Killerbody dieet ben ik trouwens het brood ook drastisch gaan verminderen en eet ik ook veel minder kaas. Als ik kaas eet, dan is het hüttekäse of feta en geen volvette belegen kaas meer. Het scheelt ook meteen enorm in zout trouwens.
Het minderen in brood heeft voor mij een positief effect gehad. Zo heb ik minder dipjes in mijn bloedsuiker en krijg ik meer eiwitten en groenten binnen doordat ik mijn brood door andere producten vervang.

En dan is het weekend en hebben we een keer geen zin om te koken. Dan laten we frietjes bezorgen of een pizza. Of ik eet een bak sushi en geniet van koekjes of chocolade. Omdat ik mijzelf dat toezeg, gaat het doordeweeks prima met het gezonde eten.
Ik weet dat ik het ongezonde lekkere snel weer mag en het is niet voor de rest van mijn leven verboden. Ook geniet ik veel meer van dit lekkers op het moment dat ik het toesta. Ik ben niet streng, maar ik zorg wel goed voor mijzelf. Dat wat ik eet draagt bij aan een voor mij gezonde levensstijl en ik voel mij daar goed bij. Ik merk dat ik de juiste balans heb om gezond te zijn en te blijven, omdat het voor mij zo goed vol te houden is.

Gezond is voor iedereen anders

Voor een ander zal dat een veganistisch dieet zijn en een ander zal zich weer goed voelen bij het eten van brood. Ik kies bewust om niet verder te gaan in het schrappen van voeding zoals brood, eieren en vlees. Over tien jaar zijn de inzichten en meningen weer anders en het zal mij alleen maar onzeker maken in wat ik wel en niet zou mogen.
Vlees, eieren en brood waren 50 jaar geleden goed voor je en nog steeds hoort het in de schijf van 5. Grote kans dat deze voedingsmiddelen over pakweg 30 jaar nog steeds bijdragen aan een gezond lijf.
De tijd die ik kwijt zal zijn aan het inlezen, uitpluizen en snijden van groenten en moerbijen voor mijn smoothies besteed ik liever aan het hier en nu en de tijd die ik heb met mijn dochter. Daar worden we allebei gelukkiger van en daar draait het leven toch uiteindelijk om.

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (9)

 • Waarom schaar je sushi in het rijtje ‘ongezond’? Rijst + vis + groenten is toch niet ongezond? Ben echt benieuwd! Geen kritiek 🙂

  Beantwoorden
  • Groenten en vis is inderdaad gezond, alleen is de sushirijst ongezond vanwege de suikers en het zout wat er in zit. Zo ook de sojasaus die je er eventueel bij eet. Ook bevat sushirijst veel slechte koolhydraten waardoor ik hem toch in het rijtje ‘ongezond’ zet.

   Beantwoorden
   • Ah ik begrijp nu dat onze insteek anders is. Jij denkt natuurlijk vanuit jouw ziekte en daarbij behorende gezonde eetgewoonten. Ik denk dat sushi voor gezonde mensen een relatief gezonde keuze is. Er zijn veel slechtere dingen die je kunt eten (als gezond mens dus).

    Beantwoorden
 • Ik leef onder een steen en heb het niet meegekregen. Al lees ik me nu ook niet bij, vind het wel leuk om te lezen hoe jij over gezond eten denkt. Ik ben wel een echte zoete kauw en lekkerbek. Maar tegenwoordig ga ik steeds meet gezond eten ook echt lekker vinden. Ooit komt t goed met mij hahaha.

  Beantwoorden
 • Ik doe ook mijn best om gezond te eten, zeker nu ik probeer om wat kilo’s te verliezen.
  Maar ik vind het toch niet altijd zo makkelijk, ik ben maar alleen en heb een drukke job, dus als ik laat thuiskom moet ik zelf nog aan het eten beginnen. Soms wint dan toch de neiging om iets klaargemaakt te gaan halen.

  Beantwoorden
 • Vind het toch altijd een beetje lastig omdat tegenwoordig alles wel ongezond lijkt.. je kan bijna niet winnen. Denk dat als we gewoon gevarieerd eten dat we het redelijk goed doen…

  Beantwoorden
 • Ik herken veel aan jou manier van gezond leven. Maar wat ik wel meer wil doen is minderen met vlees en meer groenten/peulvruchten erin brengen. Soms denk ik ‘oh moet ik nu ook groene smoothies en verse sapjes met een keukenmachine van 300 euro maken’, maar dan denk ik al gauw, hey wie heeft daar nou tijd voor?! Dan eet ik weer rauw worteltjes en komkommertjes en is mijn schuld gevoel alweer voorbij 😉

  Beantwoorden
 • @Hilde: Ik denk dat ik je zelfs gerust kan stellen dan (en het houdt je geld in de portemonnee) 🙂 Tegenwoordig wordt aangeraden juist geen smoothies te drinken maar gewoon “the real deal” te eten. Want dat geeft een meer verzadigd gevoel dan smoothies.

  Beantwoorden
 • Ik deel een heel groot deel van je visie, echt fijn om te lezen dat er meer mensen zijn die -zonder gekke dieethypes achterna te lopen- “gewoon bewust” zijn! En ben ook heel blij dat ik dit ook van huis uit al grotendeels heb meegekregen. Al snoepte ik als kind in mijn herinnering echt veel meer dan nu. Dus het was niet dat het niet mocht ofzo! En nu mag het nog steeds, maar ik vind het simpelweg niet meer lekker om overdadige hoeveelheden te eten, tevéél zoete dingen achter elkaar te nemen of meer dan een paar dagen zonder verse vitamientjes te moeten doen.

  Beantwoorden

Write a comment