BikkelharT Halfvol Lifestyle

Vind jij dat geluk afhankelijk is van je gezondheid?

Ik schreef een tijdje geleden over mijn eerste ervaringen met een persoonlijke coach. Zij helpt mij bij het vergroten van mijn zelfvertrouwen waardoor ik makkelijker voor mijzelf durf op te komen. Belangrijk daarbij is om te ontdekken welke waarden belangrijk zijn voor je. Al snel kruiste ik de voor mij belangrijkste waarden aan, namelijk ‘vertrouwen, eerlijkheid en liefde’. Inderdaad, geen gezondheid. Want ik heb ervaren dat gezondheid niet het belangrijkste is. 

Heel lang heb ik geroepen dat ik gezondheid zo belangrijk vond in het leven en dat mijn geluk daarvan af zou hangen. Een gezond mens leeft immers langer (over het algemeen dan) en kan alles doen wat hij of zij wil.
Lang leven staat blijkbaar synoniem aan een gelukkig leven. Zonder tegengehouden te worden door angst, onzekerheid, pijn en ziekte. Toch? Zo denken we tenslotte bijna allemaal. Gezondheid staat samen met familie op een eerste plaats als het gaat om waarden en geluk. Maar ik had het mis.

Ik ben niet meer zo gezond als vroeger, maar wel gelukkiger. Ik heb angst ervaren, weet hoe het is om veel pijn te hebben en mij ziek te voelen. Dagelijks sla ik een hand vol pillen achterover in de hoop dat mijn hart in redelijke conditie blijft en ik niet weer levensbedreigend ziek word.
Ik heb de breekbaarheid van het leven een handje geschud en toch ben ik gelukkiger dan vroeger. Ik ervaar meer geluk, meer levenslust en dus kan ik zeggen: geluk hangt voor mij niet af van gezondheid.

Gek he? Dat je je daar zo in kunt ‘vergissen’. Dat je denkt dat geluk niet meer bestaat als je gezondheid wordt afgenomen. Dat je leven in duigen valt op het moment dat je de gezondste niet meer bent. En dat wanneer je gezond bent en je lang leeft, je ook automatisch gelukkiger zal zijn.
Daar klopt natuurlijk geen hout van, het is maar net hoe je je leven vorm geeft. Je kunt 100 worden in uitstekende gezondheid, maar doodongelukkig zijn. Aan de andere kant ken ik genoeg mensen die (ernstig) ziek zijn of niet oud zijn geworden, maar die onwijs gelukkig zijn/waren en alles uit het leven hebben gehaald wat er in zit. Juist omdat ze weten hoe fragiel alles is en juist omdat ze beseffen dat elke dag die je hebt ontzettend veel waard is.

Dus waarom vinden we ‘gezondheid’ dan nog zo belangrijk als het om geluk en waarden gaat? Leren we dat aan? Voelen we ons verplicht door de maatschappij om het te roepen? Of weten we eigenlijk niet wat ons echt gelukkig maakt? Ik kruiste dus geen ‘gezondheid’ aan in de lijst met waarden, maar ‘vertrouwen, eerlijkheid en liefde’. Want ik weet zeker dat vertrouwen hebben in de mensen om je heen en eerlijkheid je veel verder kunnen brengen in het leven.
En dan is er liefde, want zonder liefde is er niets. Gezond zijn en geen liefde ervaren is pure armoede. Niet meer gezond zijn en liefde ervaren is alsnog rijkdom. En dat kan ik beamen!

Ik ben benieuwd hoe jij hierover denkt! Hoe belangrijk vind jij gezondheid in je leven? En hangt geluk af van gezondheid?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (7)

 • Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zo stilsta bij mijn gezondheid, ik neem ze nogal vanzelfsprekend;
  Zou ik gelukkig kunnen zijn als ik niet gezond ben? Dat hangt er van af denk ik. Want er zijn uiteraard gradaties. Maar ik vind het altijd wel inspirerend hoe mensen die iets meemaken op dat gebied hun leven herinrichten om er het beste van te maken.

  Beantwoorden
 • Mooi artikel. Ik vind het lastig om een antwoord te vinden op die vraag. Want, als ik nooit écht gezond ben geweest, hoe moet ik dan weten of ik dan gelukkiger zou zijn? Toch denk ik dat geluk bij mij wel een beetje samenhangt met gezondheid. Want als het slechter met mij gaat, kan ik minder dingen doen die mij gelukkiger maken. Ik blijf absoluut niet mokken in een hoekje, maar echt gelukkig word ik ook niet als ik niet kan doen wat ik zou willen en wat wel zou kunnen als ik gezond zou zijn. Wel denk ik inderdaad dat je meer uit het leven zou halen en dankbaarder bent als je de dood in de ogen hebt gekeken. Niks is vanzelfsprekend en je ‘moet’ proberen te genieten van elke dag die je hebt. Om dat al zo jong te moeten hebben ervaren, maakt je op de één of andere manier ook wel rijker denk ik.

  Beantwoorden
 • Ben het helemaal met je eens. Mijn gezondheid heeft ook wel betere tijden gekend, maar het maakt mij niet minder gelukkig. Niet dat dat zo één, twee, drie voor elkaar was, ik heb me er best een poosje rot bij gevoeld. Maar juist dat je ondanks een mindere gezondheid wel gelukkig kan zijn, laat zien hoe veerkrachtig je bent. En dat vind ik ook een belangrijke waarde.

  En toch… hoop ik dat mijn kinderen dat stukje gezondheid beter voor elkaar hebben.

  Beantwoorden
 • hoe dieper het dal hoe hoger de piek.
  natuurlijk voel ik me ook niet bepaald gelukkig wanneer het qua gezondheid slecht gaat, maar wanneer het daarna beter gaat geniet ik dubbel zo hard.

  Beantwoorden
 • Ik ben het met je eens. Gezondheid is niet het belangrijkste. Ik denk zelf dat chronisch zieken over het algemeen niet minder gelukkig zijn dan ‘gezonde’mensen.

  Beantwoorden
 • Gezondheid is ook gezond dénken… er is veel ziek denken.. de mensen in deze tijd willen ook bewust NIET gezond denken.. staat zelfs in een oud, maar actueel boek. De bijbel. In 2 Timotheüs 4 staat, dat mensen de gezonde woorden niet willen horen… Geen wonder, dat het zo vreselijk geworden is in deze wereld. Qua moraal etc..

  Beantwoorden
  • Ach ga toch weg met je gezond denken. Weet je wel hoe kwetsend dit is voor chronisch zieken? De groeten

   Beantwoorden

Write a comment