Random

De vijf leukste en leerzaamste spellen voor een kleuter.

Eerlijk? Ik vind het allemaal steeds leuker worden. Sarah is bijna een kleuter en er valt zo ontzettend veel te beleven. Naast dat ze praatjes heeft voor tien, leert ze meer en meer tellen, beredeneren en fantaseren. Maar er is nog iets leuks aan deze leeftij, namelijk spelletjes spelen! Wij zijn er dol op en geven je een kijkje in de speelgoedlade van Sarah. Want…wat voor leerzame spelletjes spelen wij graag?

Tot de leeftijd van 4 is het spelen van bordspellen en de echte leerzame spellen nog moeilijk. Tot die tijd speelde Sarah voornamelijk met blokken, puzzels en vooral heel veel met poppen en My Little Pony. Nu ze bijna vier is wordt het steeds leuker met spelletjes doen. Hierbij onze top 5!

(Voor de goede orde: deze spellen hebben wij allemaal zelf aangeschaft)

Knibbel knabbel knuisje

Het favoriete spel hier in huis: Knibbel knabbel knuisje! Een bordspel met daarop een huisje met snoepjes die je om de beurt mag pakken, maar je moet wel eerst even aan de heks vragen of je hem mag houden. Wie het eerst alle kleuren bij elkaar heeft, heeft gewonnen. Een ideaal spel met spanning en hij duurt maar gemiddeld 15 minuten. Lang genoeg voor een kleuter!

Voordat je een snoepje mag pakken is het dus de bedoeling dat je aan de heks vraagt of je het mag houden. Dat doe je door het snoepje op een apparaatje te drukken, welke voor het deurtje staat. Wanneer er niets gebeurt mag je het snoepje houden, maar wanneer de hekst ineens verschijnt…

….mag je hem niet houden en moet je hem terug op het huisje plaatsen! Kleuters willen winnen, maar het is ook heel erg leuk wanneer de heks tevoorschijn komt en roept ‘knibbel knabbel knuisje, wie zit er aan mijn huisje?’

Dit spel is misschien niet enorm leerzaam, maar wel heel erg leuk. Nou niet leerzaam…Saar leert toch om de dobbelsteen af te lezen en te tellen terwijl ze haar pionnetje verschuift!

Toren van Pisa

Simpel, al heel oud maar nog steeds een hit hier: de toren van Pisa! We hebben wel de reiseditie en niet de gewone grootte, maar dat maakt het plezier er niet minder om. Met de dobbelsteen zie je op welke kleur ring je het poppetje moet zetten. Maar zet hem tactisch neer, want de toren valt zo om en de poppetjes vliegen je om de oren!

Het leerzame van dit spel is dat je leert hoe balans werkt en waar je wat neer moet zetten om te kunnen winnen. Winnen is voor kids niet alleen leuk, ook het omvallen natuurlijk.

Hoe laat is het?

Ik kreeg veel reacties en vragen toen ik dit spel liet zien op Instagram. Met dit spel leer je spelenderwijs klokkijken. Sarah is misschien nog vrij jong om klok te kunnen kijken, maar ze leert snel. We zijn inmiddels begonnen met de hele uren en de kaartjes waarop een klok staat afgebeeld. Het is dan aan Saar om de klok precies zo te zetten.

Tellen heeft ze in het verleden vaak gedaan met Giorgio voordat ze ging slapen, met behulp van een klok. Ze kan dit nu goed toepassen met dit spel en het verschil tussen de grote en de kleine wijzer begint ze steeds beter te begrijpen. De tijden die op de kaartjes als getallen zijn weergeven is nog een stap te ver, maar ideaal om over bijvoorbeeld een jaar te oefenen.

Krokodil met kiespijn

Ken je hem nog? De krokidol met kiespijn? Als kind vond ik hem al enorm leuk en spannend en dus haalden we hem ook voor Sarah. Dit spel is misschien het minst leerzaam, maar ondanks dat is het een hit in huis.

Het is een spel die je zo meeneemt op vakantie, geen batterijen nodig heeft en die kort maar krachtig is. Hij wordt er dan ook regelmatig bij gepakt om tussendoor even te spelen. En soms…soms vindt Sarah het zo spannend dat ik haar vinger moet vasthouden tijdens het indrukken.

Leren tellen

Enorm leerzaam en leuk: dit spel om te leren tellen. Het is een voorbereiding op groep 1 en je leert spelenderwijs alles over tellen, ordenen, van klein naar groot en nog veel meer. Ook dit spel duurt gemiddeld maar 10 minuten, lang genoeg dus!

Altijd goed om voorbereid te zijn op de basisschool! Tellen gaat hier al perfect, alleen de stipjes van een dobbelsteen is nog lastig vanaf de vijf.

Het is dus een puzzel die je moet maken waarbij je drie soorten plaatjes hebt: een cijfer, dieren die je moet tellen en stipjes (zoals op een dobbelsteen). De cijfers passen naast elkaar en zo kun je dus een reeks maken.Een groot favoriet bij Sarah!

Hopelijk heb je wat inspiratie op kunnen doen met dit artikel! Wat is het favoriete spelletje bij jullie thuis? Ik ben benieuwd!

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (1)

  • Mijn meisje is gek op monopoly junior Frozen. Was vanaf 5 jaar maar ze is nu bijna 4 en wint steeds ?

    Beantwoorden

Write a comment