Mama Random

Vier nieuwe (maar soms doodvermoeiende) fases van mijn peuter.

Elke dag weer geniet ik van de ontwikkelingen van Sarah. Ze groeit enorm hard, praat de hele dag door en elke keer sta ik weer perplex hoe slim ze is. Ze maakt enorme zinnen, maakt steeds grotere en moeilijkere puzzels en groeit langzaam uit tot een slimme meid.
Maar er zijn ook nieuwe ontwikkelingen waar ik niet altijd blij mee ben. Ze horen erbij en ze kunnen leuk zijn, maar soms…

Eigenaardige tics

Kinderen ontwikkelen tics en die gaan vanzelf over. Sarah schraapt sinds een paar weken gemiddeld 20 keer per minuut haar keel. Alles is een fase en ook dit zal weer over gaan, maar wat kan het soms irritant zijn. Vooral wanneer je er op gaat letten.
We spreken haar er weleens op aan maar dat vindt ze vervelend. Ze doet het vooral als ze rustig zit en een film of serie kijkt. Dan is ze ontspannen en dan komen de tics.
Eerlijk gezegd weet ik ook niet wat het beste is: negeren of haar er op aanspreken? Voor de omgeving kan het irritant zijn, maar het feit is dat het vanzelf weer over gaat. Lastig…

Wat zeg je?

Bij bijna alles wat ik zeg krijg ik een ‘he’ terug, gevolgd door een ‘wat zeg je?’ Ze hoort mij vaak prima maar ook dit lijkt een soort tic of gewenning.
Ik herhaal veel, maar soms gebeurt het zo vaak dat ik er even geen zin in heb. Dan antwoord ik niet en krijg ik alsnog een antwoord, of ik antwoord met ‘heb je een banaan in je oren?’
Daarna besef ik pas dat ze nog te jong is om mijn antwoord te begrijpen, want ik zie twee grote ogen die mij vragend aankijken. Vervolgens ligt ze in een deuk…..’bananen in mijn oren? NEEEE’

Kijk eens wat ik kan, kijk mij eens!

Dit vind ik wel een leuke. Saar laat de hele dag zien wat ze allemaal kan, zoals ver springen, gek dansen, op één been staan en nog veel meer. Leuk om te zien en heel herkenbaar, want ik deed het vroeger ook.
Voor haar lijken alle kunstjes heel bijzonder en groot en dat is prachtig om te zien. Daarbij zie ik zo enorm veel fantasie dat ik het alleen maar toejuich.

Maar loedermoeder als ik ben….soms….heel soms….doe ik alsof ik het heb gezien en antwoord ik al met ‘knap hoor’ voordat ik uberhaupt weet waar het over gaat. Dan ben ik aan het koken of probeer ik mij te concentreren tijdens het tikkel van een mailtje. Doen meer moeders dat weleens?

Waarom?

Waarschijnlijk een hele bekende voor heel veel ouders. De ‘waarom’ fase is hier sinds een paar weken aangebroken en volop aanwezig. In het begin vond ik het geweldig om Sarah dingen uit te leggen, maar het worden steeds meer ‘waaroms’. Geduldig probeer ik overal antwoord op te geven, maar soms is het ook erg vermoeiend.

Het zijn niet alleen de interessante kwesties die ze geanalyseerd wil hebben, werkelijk overal komt de ‘waarom’ vraag tervoorschijn. Zoals ik al schreef: in het begin was het leuk, maar nu wordt het wel een beetje veel.
Voor haar is het echter belangrijk om antwoord te krijgen, ze is tenslotte een nieuwsgierige peuter die volop aan het leren is. Soms reageer ik wel met een ‘daarom’, soms sta ik verbaast van haar vraag en weet ik geen antwoord. ‘Ja, waarom is dat eigenlijk zo? Goede vraag, geen idee!’

‘Mama mag ik een filmpje kijken?’ Ja hoor, ik zet een filmpje op. ‘Waarom?’ Nou, omdat je een filmpje wilde kijken toch? ‘Ja ik wil een filmpje kijken’.  Vind je het leuk Saar, de film? ‘Ja heel leuk’. Gelukkig maar. ‘Waarom gelukkig mama?’

Zijn deze punten herkenbaar voor andere mama’s met een peuter? Ik hoor het graag en ben benieuwd naar eventuele andere ontwikkelingen en eigenschappen!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (7)

 • Ik herken alles 100%, inclusief de (irritante) tics.

  Beantwoorden
  • Oh gelukkig hier niet de enige met tics!

   Beantwoorden
 • Wat herkenbaar.. Bij mijn zootje is dat ook steeds weer.

  Beantwoorden
 • Heel herkenbaar! Inmiddels heb ik een kleuter dus nemen sommige dingen weer af zoals de ‘waarom?’ Fase. Gek werd ik er soms van. Maar op een gegeven moment wist ik dat als we zeiden dat de politie het gezegd had het goed was. Heb dus menig maal hier misbruik van gemaakt ???

  Beantwoorden
  • Hahaha heerlijlk!

   Beantwoorden
 • Ow man man wat herkenbaar weer haha dat schrapen heeft Lola een tijdje gedaan werd er gek van, eerst denk je goh is er iets ,last van je keel? maar op gegeven moment hebben we er wel wat van gezegd en is het vrijwel over!
  En “kijk eens wat ik kan mam”hahah gaat de hele dag door, knipperen met de ogen, tot 1 been op de bank leggen ga zo maar door…hahaha
  Dat he…wat zeg je…mega irritant als dit te vaak gebeurd en wat je zegt denk dat dit ook een soort tic is ;P
  Verder maak ik mijn borst nat voor de echte waarom-show…en vooral heeel veel genieten van ons slimme mensje wat zich zo heerlijk ontwikkeld!

  Beantwoorden
  • Jaaa vooral heel erg genieten van die ontwikkelingen, zo leuk!

   Beantwoorden

Write a comment