Lifestyle Looking good... Random

Vertrouwen in je zelfvertrouwen.

zelfvertrouwenZelfvertrouwen. Meneer van Dale beschrijft het als: ‘ het gevoel dat je niemand anders nodig hebt om te bereiken wat je wilt’. Dat lijkt wat anders dan wat de maatschappij ziet als zelfvertrouwen. Je mooi voelen en dit uitstralen, wordt vaak al snel gezien als het ultieme zelfvertrouwen, terwijl dat niets met je zelfvertrouwen van binnen te maken heeft. Vandaag wil ik het hebben over selfconfidence en hoe je dit bij jezelf kunt verbeteren, wat je ook onder zelfvertrouwen verstaat.

Als klein meisje was ik verlegen en dit werd door de dikke brillenglazen, het bloempotkapsel en de spillebeentjes niet minder. Ik werd niet gepest, want had altijd wel mijn woordje klaar. Maar om nou te zeggen dat ik zelfvertrouwen had? De kat die in de boom zat, dat was ik. Ik voelde mij daar veilig en hoefde absoluut niet op te vallen. Naarmate ik ouder werd, ging die verlegenheid grotendeels weg. Maar stop mij in een kamer vol onbekende mensen en ik ben dat kleine meisje weer. Of als ik op straat loop en mijn dag niet heb, kijk ik liever naar de grond dan dat ik de mensen aankijk. Wat is dat toch?

Mensen vergelijken zich graag met anderen. Zien mooi geklede of opgemaakte mensen in gephotoshopte modebladen als maatstaf. Terwijl je zelf uniek, prachtig en geweldig bent. Mensen worden nerveus en staren stotterend naar de grond als zij een gesprek moeten voeren tegenover een grote groep. Maar vaak wordt die geweldige volmaakte ‘ik’  vergeten en zien we alleen wat er ‘mis’ zou zijn. En dat is toch zonde? Ik deel 8 tips om meer zelfvertrouwen te krijgen en ik ga er zelf ook mee aan de slag!

1. Lachen.

Door de uitdrukking op je gezicht krijgen je hersenen een seintje om deze emotie te registreren. Glimlachen wordt geassocieerd met positieve gevoelens waardoor het bijna onmogelijk is dat je je ongemakkelijk blijft voelen zodra je glimlacht. En het is meer dan alleen een gelaatsuitdrukking. Door te glimlachen wordt er in je lichaam endorfine aangemaakt. Een stof die zorgt voor een fijn gevoel. Ook stimuleert een glimlach de bloedcirculatie van je gezicht, waardoor je spieren ontspannen. Bovendien straal je vertrouwen uit naar een ander wanneer je lacht. Keep smiling!

opa

2. Maak oogcontact.

Het lijkt tegenstrijdig, om op het moment van weinig zelfvertrouwen mensen recht in de ogen te kijken. Maar…naar de grond of je voeten staren versterkt het gevoel van weinig zelfvertrouwen en onzekerheid. Door oogcontact te maken straal je juist meer zelfvertrouwen uit en trek je de aandacht van de mensen (ja maar ieuw…dat is juist wat ik niet wilde!) Ook al lijkt dit eng, je moet er even doorheen. Je voelt al snel dat je meer zelfvertrouwen krijgt en de angst wegneemt, in plaats van dat het zal toenemen.

3. Sneller lopen

Ook al heb je geen haast, versnel je tempo met lopen. Het hoeft geen marathon te worden, maar een kwart sneller lopen zorgt voor een zelfverzekerde houding. Je oogt energiek en vastberaden en dat is juist wat we willen! Dat wordt oefenen op de loopband volgende week 😉

4. Let op je houding

marijkehel

Borstjes vooruit, lipjes getuit. Het is niet eens zo’ n hele gekke uitspraak. Kin omhoog en de schouders naar achter zorgen voor een zelfverzekerder uiterlijk. Als je met ingezakte schouders zou lopen, zal dit ongeïnteresseerd overkomen naar andere mensen. Beeld je in dat je zojuist een paar miljoen hebt gewonnen en het gaat misschien wel vanzelf!

5. Vergeet andermans normen

Je kunt jezelf enorm helpen door alleen vast te houden aan je eigen normen en waarden. Andere mensen hebben andere normen en waarden dan jij en hoe hard je het ook probeert, je zult het nooit voor iedereen goed doen. Maak je geen zorgen over wat mensen van je denken … dat je te dik of te dun bent, dat je te rustig of te druk bent. Hou je niet vast aan een idee dat je jezelf voor ogen houdt over hoe de normen en waarden van anderen eruit zien. Mensen hebben verschillende ideeën over wat wel en niet aanvaardbaar is, maar dat betekent niet dat anderen jou niet accepteren of dat jij anderen niet accepteert.

6. Ga een keer vooraan zitten

Lijkt ook tegenstrijdig, maar probeer het maar. Mensen met weinig zelfvertrouwen gaan juist vaan achterin zitten bij congressen, trainingen en bijeenkomsten, terwijl dit je gebrek aan zelfvertrouwen juist vergroot. De spreker zal nu voornamelijk tegen jou gaan praten, waardoor je eigenwaarde en zelfvertrouwen zal toenemen.

 

Ehhh....ja dit is ook zelfvertrouwen ;)
Ehhh….ja dit is ook zelfvertrouwen 😉

7. Aanvaard complimentjes.

‘Die jas? Oh, die heb ik al zo lang! Ik ben naar de kapper geweest ja, maar het zit nu zoals altijd hoor’. Herkenbaar? Altijd een soortgelijk antwoord geven op een compliment en deze als het ware wegwuiven? Accepteer een keer een complimentje en bedank degene die het geeft.  Kijk de ander aan en glimlach, een complimentje boost je zelfvertrouwen enorm! Wuif het nou niet weg…

8. Vertrouw op jezelf.

Sta stil bij je successen en niet bij je mislukkingen. Bij wat je wel kunt en niet bij wat je niet kunt. Vertrouw op je eigen beslissingen. Het opbouwen van je zelfvertrouwen komt van binnen … het is het geloof in jezelf. Daarom heet het ook zelfvertrouwen! Want wie kent jou nou beter dan je eigen ik?

Ik ben heel erg benieuwd of jullie nog aanvullingen hebben om je zelfvertrouwen op te krikken? Graag lees ik je tips!

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (1)

  • Heel mooi geschreven. Goeie tips voor vrouwen met weinig / geen zelfvertrouwen.
    Mijn vrouw heeft hier ook last van , dus ik zal haar jou verhaal zeker laten lezen.

    Beantwoorden

Write a comment