Lifestyle Random

Verassende trend na keizersnede in opkomst.

Vorige week kwam ik een bizar bericht tegen. ‘C-section mothers are bathing their babies in vaginal fluid’. Eh..oké. Wat moet ik mij hierbij voorstellen? En waar is het goed voor?

Het klinkt vies als je nogal visueel bent ingesteld. ‘Seeding’, zoals deze opkomende trend ook wel genoemd wordt, schijnt volgens sommige moeders veel voordelen te hebben en een studie zou zelfs deze voordelen bevestigen. Je pasgeboren kindje wordt ingesmeerd met vaginaal vocht direct na de keizersnede. En niet alleen de handjes of voeten, maar het hele lijfje.

schrik

Het idee komt voort vanuit de veronderstelling dat kindjes die geboren zijn middels een keizersnede, een hoop bacteriën van de moeder missen. Ja, de bacteriën die in elke vrouwelijke ‘doos’ aanwezig zijn. Als een kindje vaginaal wordt geboren krijgt hij of zij tijdens de reis naar buiten deze bacteriën mee. Dit zou goed zijn voor het immuunsysteem en dus de afweer bevorderen van het kind. Als je bevalt met een keizersnede mist je kindje deze bacteriën die in het geboortekanaal aanwezig zijn. En dat zou wel eens grote gezondheidseffecten kunnen hebben.

In Australië is het besmeren van je kindje met vocht uit je ‘doos’ als eerste begonnen. Steeds meer moeders die een keizersnede hebben ondergaan nemen direct erna maatregelen om een vaginale bevalling na te bootsen. Met grote watten wordt er vocht uit de vagina gehaald en toegepast op het kindje. Het hele kindje, inclusief het mondje. Hiermee wordt er binnen een paar tellen 300 verschillende soorten bacteriën op het kindje ‘gesmeerd’, in de hoop hetzelfde effect te bereiken als bij een vaginale bevalling. Maar als ik het mij goed herinner, verlies je na de bevalling niet alleen bacteriën van onder maar ook iets in de kleur rood. Kun je mooi direct een foto maken voor Halloween!

Er zijn verschillende studies die aantonen dat kindjes die geboren zijn middels een keizersnede, een zwakker immuunsysteem hebben en meer vatbaar zijn voor infecties. Ook blijkt dat het blootstellen van je kindje aan bacteriën uit vaginaal vocht kan bijdragen aan een sterker immuunsysteem, zodat een kindje minder vatbaar is voor infecties.
Wetenschappelijk bewijs is er nog niet, maar tot die tijd groeit deze trend door en zijn steeds meer moeders overtuigd dat het grote voordelen kan hebben voor hun kindje. Maar helaas zitten hier ook nadelen en gevaren aan. Als je als moeder bijvoorbeeld bent besmet met een bepaalde ziekte (zoals Streptokokken B), kun je je kindje zelfs in gevaar brengen.

Maar goed, het zou natuurlijk prachtig zijn als een kindje een sterker immuunsysteem kan ontwikkelen na een keizersnede door deze vrij simpele methode. Maar eerlijk? Ik zou er niet aan moeten denken om direct na de keizersnede met watjes ‘down under’ aan de slag te gaan. Dat gebied heb ik de eerste paar dagen vermeden, ik voelde mij beroerd en kon mijn ogen niet open houden door de narcose en de morfine.
En zie je het voor je? Dat je kraamvisite jouw kindje even vasthoudt en kennismaakt met de geur van je inbox?
Ook was ik niet in staat om meteen voor mijn kindje te zorgen om zo mijn eh…’doosvocht’ te delen. Misselijk van de narcose zou ik mijn dochtertje moeten inzepen met iets wat in werkelijkheid viezer is dan ‘vaginal fluid’ voor de meeste mensen klinkt. Moet ik nog beschrijven wat je allemaal verliest de eerste dagen (weken) na de bevalling?

Wel ben ik heel benieuwd naar de ontwikkeling hiervan! Hebben jullie dit meegekregen in het nieuws? En wat is je eerste indruk als je dit leest?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

 

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (3)

  • De theorie erachter van een betere weerstand kan best kloppen. Maar ik zie mezelf ook niet met watten in de weer gaan hoor haha.

    Beantwoorden
  • Hou op!! Haha nee dit gaat mij echt te ver!

    Beantwoorden
  • Ik zou pas overstag gaan bij wetenschappelijk bewijs. Maar gelukkig nooit meer van toepassing. Toch vies idee.

    Beantwoorden

Write a comment