Mama Random

Van twee slaapjes naar één – het slaappatroon van mijn nieuwbakken dreumes

Het was altijd een heel gepuzzel als we ergens naartoe zouden gaan. Braaf planden we alle bezoekjes en uitjes om de dutjes van Sarah heen. Nu ze 13 maanden is lijkt ze van twee slaapjes naar één te gaan.  Maar soms ook weer niet. Ze zit ‘in between jobs’.  Hoe zit dat? Vandaag vertel ik er meer over.

Slaappatroon

Zo na de eerste verjaardag breekt er een periode aan dat een dreumes van twee naar één slaapje gaat. Het verschilt natuurlijk per kind wanneer dat is. Je ziet bij 15 maanden het slaappatroon veranderen, maar soms ook pas bij 18 maanden. Maar er zijn ook kindjes die al rond hun eerste verjaardag nog maar één keer slapen overdag. Er is dus geen algemene leeftijd.

Wat heeft je kindje aan slaap nodig per 24 uur?

LEEFTIJD De gemiddelde hoeveelheid benodigde slaap:
Pasgeboren 16 tot 18 uur per dag
3 weken 15 tot 18 uur per dag
6 weken 15 tot 16 uur per dag
4 maanden 9 tot 12 uur en twee slaapjes (elk 2 tot 3 uur)
6 maanden 10 tot 11 uur en twee slaapjes (elk 2 tot 3 uur)
9 maanden 10 tot 12 uur en twee slaapjes (elk 1 tot 2 uur)
1 jaar 10 tot 11 uur en één of twee slaapjes (elk 1 tot 2 uur)
18 maanden 10 tot 12 uur en meestal één slaapje (1 tot 2 uur)
2 jaar 11 tot 12 uur en één slaapje (1 tot 2 uur)
3 jaar 10 tot 11 uur en mogelijk één slaapje (2 uur)

Sarah

Heel lang sliep Sarah twee keer per dag. Rond een uur of elf in de ochtend, na het fruit eten, werd ze moe en sliep ze ongeveer tot half één, één uur. Aan het einde van de middag legde ik haar weer voor een uurtje in bed. Zo voelde zij zich op haar best. ’s Nachts sliep ze ook prima en tukte ze het klokje rond. Om half acht er in, 12 uur later weer wakker. Heel soms zelfs tot half negen (lucky me). Wij hebben zo ontzettend veel geluk gehad met onze perfecte slaapster. Ik ben mij ervan bewust dat het ook heel anders kan en dat lijkt mij zo ontzettend zwaar.
De slechte nachten met Sarah zijn op nog geen één hand te tellen. En daar hebben we ontzettend geluk mee.

Sinds een week lijkt Sarah haar slaappatroon overdag te veranderen. Ze lijkt minder moe in de ochtend waardoor ze niet altijd meer wilt slapen. Na de broodmaaltijd, zo rond een uur of één, wrijft ze veelvuldig in haar ogen en wordt ze huilerig. Voor mij een duidelijk signaal dat ze moet slapen. Vervolgens slaapt ze twee uur, soms twee en een half uur.
De rest van de dag gaat ze niet meer naar bed en ze redt het vaak goed om tot de avond wakker en actief te blijven. In de ochtend wordt ze vaak tussen 8 uur en half 9 wakker.

Maar dit ene slaapje is toch niet dagelijks van toepassing. Ik merk dat ze ‘in between’ zit en aan het uitproberen is wat voor haar voldoende is. Nu Sarah heel veel kruipt, langs de tafel loopt, de hele kamer op zijn kop zet en het liefst de hele dag aan de hand meeloopt is ze sneller vermoeid dan voorheen. Gek, want ze lijkt toch met minder slaap de dag door te kunnen komen.
Er zijn dagen dat ze ’s ochtends toch aangeeft dat ze moe is zodat ze alsnog twee slaapjes doet overdag. Daar is niets mis mee, ik pas mij aan aan de behoefte van Sarah.
Toch zou het vooral handig zijn als ze het met één flinke tuk in de middag kan redden. Nu kom ik wel eens aan bij het KDV om 16.30 waar ik vervolgens ruim een half uur moet wachten tot ze weer wakker is. Geeft niet, ik vermaak mij prima. Maar praktisch is anders.
Ik weet ook dat het nog heel normaal is om met 13 maanden twee keer te slapen. Ik wacht rustig af hoe het zich ontwikkelt.

Ik ben heel benieuwd wanneer jullie dreumes van twee naar één slaapje ging? Hoe merkte je dat? Laat je reacties achter in de comments!

 

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment