Mama

Van Nutrilon naar grote mensen-melk. Hoe gaat dat?

Sarah is bijna 1 jaar. Haar eerste verjaardag zal ze over ruim drie weken vieren en dat vind ik een hele mijlpaal. Niet alleen omdat ze dan baby-af is, maar vooral omdat ze dan ineens zoveel meer ‘mag’.
Vanaf nu mag ze volkoren hebben, zwaardere groentes eten en gewone melk drinken. Maar de vraag is wat voor melk? Vandaag laat ik je verschillende opties zien en leg ik mijn keuze uit. Van Nutrilon naar grote mensen-melk. Hoe gaat dat?

Het is nog maar 11 maanden geleden dat ik moest stoppen met borstvoeding geven. Ik heb het (maar) anderhalve week kunnen geven omdat ik toen erg ziek werd en morfine kreeg. Nooit heb ik tijdens mijn zwangerschap nagedacht over kunstvoeding. Borstvoeding zou het worden, geen twijfel over mogelijk. Ik vond het ook heel fijn om te doen ook al was het in het begin erg pijnlijk en ging het vrij moeizaam. Het is jammer dat het niet langer gelukt is, maar Sarah is er niet minder om gegroeid. Bijna 10 kilo schoon aan de haak betekend dat deze dame zich vervijfvoudigd heeft.

Sarah krijgt op dit moment nog twee keer daags een fles opvolgmelk. In de ochtend vermengd met pap, in de avond in een fles voor het slapen.
Omdat Sarah heel goed eet en zo voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, durf ik gerust straks te stoppen met de opvolgmelk. Je mag er nog wel even mee doorgaan, wat vooral aan te raden is als je kindje niet goed eet om zo toch voldoende vitamines binnen te krijgen.
Maar ik vind het voor Sarah niet nodig. Belangrijk is om je gevoel te volgen. Want wat je hart je ingeeft, is tenslotte altijd het beste voor je kindje.

IMG_1719

Een tijdje terug las ik verschillende artikelen over het feit dat koeienmelk helemaal niet zo goed is voor een mens.
Het zou weinig toevoegen aan een gezond leefpatroon en nadelige effecten hebben. Als je nagaat is het eigenlijk ook wel logisch, want waarom zou melk voor kalfjes goed zijn voor een mens?
Dan is er nog een optie om geitenmelk te geven. Ook hier zie ik niet veel toegevoegde waarde aangezien dit ook voor geitjes bedoelt is en niet zozeer voor de mens. Ook vind ik de uitgesproken smaak niet echt geschikt om naar over te stappen.
Tenslotte heb je nog de peuter/dreumesmelk van bijvoorbeeld Nutrilon, welke mijn tweede keuze is.
Mocht de Alpro niet in de smaak vallen dan ga ik toch verder met opvolgmelk. De reden dan ik niet meteen voor Nutrilon kies, is vooral omdat dit steeds slechter te verkrijgen is en het erg duur is.
Zoals sommige van jullie  weten ben ik fan van Alpro soya en gebruik ik al tijden de bakboter, smeerboter en kookroom. Alpro is plantaardig en bevat (heel belangrijk) relatief weinig zout maar toch goede voedingsstoffen.
Daarom heb ik gekozen om Sarah straks de ‘Complete care’ van Alpro te geven, geschikt vanaf 1 jaar. Hiermee maak ik haar pap in de ochtend klaar en ’s avonds geef ik haar een fles.
Een fles warme melk behoort tot haar avondritueel en wil ik er voorlopig nog inhouden. Ze slaapt er heerlijk van.

sojadrink

Bron

Ik ben vooral heel benieuwd hoe Sarah dit gaat vinden en of ze de overgang kan waarderen. Nutrilon is namelijk erg zoet en Alpro Soya bevat weinig suikers.
Er zitten daarentegen wel veel voedingsstoffen in zoals ijzer, jodium, eiwitten, calcium en de vitaminen C&D.
Ik ben nieuwsgierig naar jullie overstap van borstvoeding/flesvoeding naar een ‘gewone’ melkvariant. Waar hebben jullie voor gekozen en waarom? Laat het mij vooral weten in de reacties!
Tenslotte heb ik nog een handig schema gevonden wat weergeeft wat een kindje van 1-3 jaar nodig heeft per dag. Zoals Sarah nu eet, krijgt ze haar dagelijkse aanbevolen hoeveelheden binnen.

 

Brood 2 – 3 boterhammen
Aardappelen, rijst, pasta, peulvruchten 1 – 2 stuks of opscheplepels (50-100  gram)
Groente 1 – 2 opscheplepels (50-100 gram)
Fruit 1,5 stuks (150 gram)
Melk of melkproducten 2 – 3 bekers (300 ml)
Kaas 1/2 plak (10 gram)
Vlees(waren), vis, kip eieren, vleesvervangers 50 – 60 gram (gaar gewicht)
Boter, margarine, halvarine, bak- en
braadproducten en olie
25 – 30 gram (5 gram per boterham)
Vocht (inclusief melk)

0,75 liter

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (3)

 • Tygo drinkt dit ook. Samen met kruitvat opvolg melk. De beste tip om de overgang goed te laten verlopen. Elke week 1 schepje melk vervangen Door de melk van je keuze. En dan dus de tweede week 2 schepjes vervangen dan hebben ze het minst moeite met de veranderende smaak.

  Beantwoorden
 • Best lastig soms he? Al die keuzes.. Mijn zoontje wordt ook 1 over een paar weken. Hij krijgt nu nog bv maar dit wil ik wel gaan afbouwen. Maar koe-melk sta ik ook niet zo achter, dat is voor kalfjes. Dit is wel een mooi alternatief, misschien dat ik dat ook ga proberen. Ik heb wel al pannekoekjes gebakken met sojamelk, dat was een groot succes!

  Beantwoorden
  • Ja heel lastig…overal kleven wel nadelen aan. Maar ik doe wat het beste voelt. Leuk dat jij het ook wil gaan proberen!

   Beantwoorden

Write a comment