Mama

Update Sarah-18 maanden

14 september was Sarah precies anderhalf jaar oud. Leken we gister nog haar eerste verjaardag te vieren, nu kunnen we over een half jaar haar tweede feestje geven. Ja…het gaat veel te hard! Ik schreef weer een update over deze ondernemende dame.

Eten en drinken

Zo’n grote eter als dat ze was….zo lastig gaat het nu. Elke ochtend eet ze haar pap helemaal op en ook het fruit gaat er altijd in. Maar brood en warm eten gaat moeizaam. Tussen de middag eet ze vaak 1 broodje (eerder 2), aan het einde van de middag een klein tussendoortje en met het avondeten eet ze vaak helemaal niks. Het enige wat zij wel eet zijn frietjes en gebakken aardappels. Het komt de laatste weken zeer regelmatig voor dat ze gewoon echt niks eet in de avond. Wel geven we haar dan een grote fles melk voor het slapen (Alpro Soya 1+).

Zelf eten is ’the bomb’ natuurlijk. Haar pap lepelt ze zelf weg, haar brood eet ze met haar handen. Als ze in de avond wat eet dan is dit ook vaak met haar handen, alhoewel de vork ook in de smaak valt en dit ook prima gaat.
Het drinken gaat gelukkig beter dan voorgaande maanden. Ze vindt pakjes drinken erg interessant (en we kiezen dan maar de gezondste pakjes drinken uit), maar haar eigen beker gaat ook aardig.

IMG_0341

Slapen

Madame is nog steeds dol op slapen (lijkt op haar ouders) en dit gaat dan ook heel erg goed. We brengen haar om 19.30 naar bed en op vrije dagen slaapt ze vaak tot 9.00 door. Wat een luxe! Na het brood eten slaapt ze in de middag 1,5-2 uur. Wij mogen echt niet klagen en dit is een luxe te noemen.

Lengte en gewicht

Sarah vindt het geweldig om op de weegschaal te staan en het liefst elke dag (een echte vrouw…). Ze weegt nu 11,8 kilo en heeft net kledingmaat 92 aan. Qua beenlengte past dit prima, net als de romplengte. Haar mouwen moet ik nog wel vaak een keer omslaan.

Fysieke ontwikkeling

Twee maanden geleden schreef ik, net na de vakantie, dat ze los kon lopen. Dat is nu bijna niet meer voor te stellen, aangezien ze door het hele huis loopt en rent. Buiten laten we haar ook vaak lopen en ze houdt je aardig bij. Ik vind het nog wel eens spannend als we op een drukke plek lopen of bij auto’s en ik houd dan ook het liefst haar hand vast of ik til haar op.

De hele dag wordt er gelopen, gerend, geklommen (het liefst op mama of de bank) en gedanst. Ze kan nu ook zelfde trap op klimmen met ons erbij en dit scheelt voor mij vooral heel veel. Ook verzint ze manieren om van een stoel of bank af te glijden en dit oefent ze de hele dag door.

Mentale ontwikkeling

IMG_0326

Haar eigen willetje begint een eigen leven te leiden. Ze laat duidelijk merken als zij het ergens niet mee eens is of als iets niet gaat zoals zij dat zou willen. Dan schreeuwt ze, huilt ze (krokodillentranen), gaat ze op de grond liggen of knijpt ze heel hard. Dit laatste negeer ik niet alleen, maar accepteer ik ook niet. Ze moet weten dat anderen pijn doen niet goed is.  De afgelopen dagen is ze ook wat pieperig en huilerig, waarschijnlijk omdat ze weer een groeispurt krijgt. Ik neem haar dan lekker vaak op schoot en til haar wat vaker op. Maar er zijn ook momenten dat ik even wat wil schoonmaken of ga koken en dan hangt ze letterlijk aan mijn broek.

IMG_0350

Zelf spelen kan ze prima, maar soms overziet ze het denk ik niet meer. Of dan is ze moe en wordt ze aanhankelijk. Ik vind vooral haar spraakontwikkeling ontzettend leuk. Ze weet een aantal woorden en die gebruikt ze in haar gebrabbel en ze wijst ze regelmatig aan terwijl ze de dingen benoemt. Boeken lezen, plaatjes aanwijzen, liedjes zingen…het is haar grootste hobby (en die van papa en mama). De woordjes die ze nu kent: papa, mama, ja, nee, die, pap, bal, pip (pop), klaar, op, dieta (Shiva) en tiet (ja echt…en ze weet ook waar ze zitten).

Tot zover weer een update van onze kleine grote meid! Wat vond jij het leukste aan deze periode bij je kindje(s)?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?


 

Update Sarah 16 maanden

Update Sarah 14 maanden

Update Sarah 12 maanden

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (15)

 • Heerlijk die ontwikkelingen! Knappe dame!

  Beantwoorden
 • Heerlijk hè dat beginnende geklets!

  Beantwoorden
 • Leuke update, maar wel vervelend dat ze niet zo goed eet..

  Beantwoorden
 • Zo leuk om te lezen omdat ze gewoon niet veel scheelt met Fay! (8 dagen)
  Hier ook een drama queen hoor, maar vaak wel echt een reden voor al zien wij dat niet altijd.
  Hier zit ze net in maat 86 trouwens, weegt ook net 10,1 kilo haha!
  Weegschaal hebben we hier verborgen dus die kent ze nog niet 😛

  En wat is ze knap he.. Die Saar!

  Beantwoorden
 • Leuk om te lezen. Ik denk dat je later ook heel veel plezier gaat hebben van deze updates.

  Beantwoorden
 • Wat een leuke meid hebben jullie toch! Over dat eten zou ik me geen zorgen maken. Kinderen kunnen heel goed zelf reguleren hoeveel ze nodig hebben. Ze is wel wat kieskeurig aan het worden hè? Variatie is wel belangrijk en rauwkost tussendoor is ook groente.

  Beantwoorden
 • Wat een pop en wat staat ze elke keer weer geweldig op de foto vooral met krokodillentranen. Ik zou mij geen zorgen maken om het eten, het is vaak een fase waar ze opeens een sterke voorkeur krijgen en hun eigen stem willen gebruiken (en dit dus ook doen).

  Beantwoorden
  • Het komt zeker wel weer goed! Maken er ook zeker geen strijd van. Ja enorme krokodillentranen….en ik moet daar stiekem heel hard om lachen 😉

   Beantwoorden
 • Leuk! Mijn zoon is een maandje ouder. Hij eet op dit moment alles nog, zo fijn. Gaat waarschijnlijk veranderen…

  Beantwoorden
  • Wat leuk! Het hoeft natuurlijk niet te veranderen. Maar hier was het van de een op de andere dag mis…komt wel weer goed 😉

   Beantwoorden
 • O dat eten zo herkenbaar. Begon bij ons ook ongeveer op die leeftijd ( Lieve is nu 2 jaar en 9 maanden). Ook Lieve eet alleen maar gebakken aardappelen of friet. Kleine vetklep. Maar dat krijgt ze echt niet vaak hoor. Wij doen er niet moeilijk over, dan eet ze maar niet. Geen strijd aan de eettafel.
  Wat relaxt dat het zo’n uitslaper is! Hier is 5:30 geen uitzondering.
  Wat gaat die ontwikkeling snel hè!?

  Geniet van jullie moppie!

  Beantwoorden
  • Haha ja kleine vetklep! Hier ook geen strijd aan tafel hoor. Ik snijd nog wel eens een stukje fruit die ze vervolgens wel op eet. Ze heeft spekjes genoeg!

   Beantwoorden
 • Je hebt echt een prachtkind ♥

  Beantwoorden
 • […] vier maanden vieren we alweer haar tweede verjaardag. De vorige update van Sarah schreef ik ruim twee maanden geleden, toen kon ze net goed loslopen en begon ze te brabbelen en te […]

  Beantwoorden

Write a comment