Mama

Update Sarah – 16 maanden.

16 Maanden oud en dus bijna anderhalf. Wow…anderhalf! De vorige update schreef ik twee maanden terug en sinds die tijd heeft Sarah enorme sprongen gemaakt. Lees je mee?

Eten en drinken

IMG_8766

Sarah kan nog steeds eten als een bouwvakker. Maar het verschilt wel per dag en het ligt er aan hoe ze in haar vel zit.
In de ochtend ontbijt ze nog steeds met pap. Hier eet ze minder van dan een paar maanden terug. Fruit gaat er aan het einde van de ochtend nog steeds in als koek, evenals de twee boterhammen rond lunchtijd. De korstjes laat ze echter liggen. Wat betreft het avondeten wil ze steeds vaker zelf eten. Ze slaat de lepel uit mijn handen en weigert ervan te eten.
Als het eten in stukjes voor haar ligt gaat het prima naar binnen. Ze wordt er onwijs vies van, maar dat is niet erg. Zelf eten met een lepel of vork gaat nog niet. Ze krijgt het bestek wel naar haar mond, maar verliest onderweg het eten.
Wat betreft het drinken: dat blijft wisselen per dag. In de vakantie heeft ze heel veel uit een pakje gedronken (met rietje) wat beter gaat dan uit haar superhippe tuitbeker. Toch blijven wij de tuitbeker gebruiken, aangezien ze dan ook water kan drinken. Wat we ook nog wel eens doen is een glas met een rietje. Gaat ook prima!

Slapen

Sarah is nog steeds een goede (en schone) slaapster. Tijdens de vakantie had ze voldoende aan één slaapje overdag. Nu we weer thuis zijn en ze soms vroeg wakker moet worden voor het kinderdagverblijf, heeft ze soms nog de behoefte aan twee slaapjes. Deze slaapjes verschillen een beetje van lengte, maar over het algemeen slaapt ze overdag steeds 1,5-2 uur.
We brengen haar in de avond rond 19.30 naar bed en ze wordt vaak rond 8.00 weer wakker. Soms zelfs pas rond 9.30. We hebben een uitslaper!

Lengte en gewicht

De laatste keer dat we naar het CB waren geweest is ruim een maand geleden. Ze was toen 85 cm en 11.2 kilo. Ze zit op de bovenste lijn qua groei (lengte en gewicht) en hebben dus niks te klagen. Vergeleken met leeftijdsgenootjes is ze aan de grote kant. Best gek, aangezien ze het eerste half jaar steeds kleiner was vergeleken andere kindjes.
Ik ben heel benieuwd of zij een lange dame gaat worden. We gaan het zien! Qua schoenmaat zit ze nu op 21 en haar voeten lijken sneller dan het licht te groeien…

IMG_8684

Fysieke ontwikkeling

Sarah loopt helemaal los sinds een maand! Net voor de vakantie lukte het haar om zonder hulp de kamer door te lopen. Tijdens de vakantie was het even wennen voor haar, want lopen op gras en grind voelt weer heel anders. Door veel te oefenen is het lopen op een hobbelige ondergrond voor haar ook vertrouwd geworden.
Ook kon ze ineens zelfstandig gaan staan. Nu ze loopt en ook in de lengte hard groeit kan ze ineens overal bij. Dit is echt oppassen! Ze heeft overigens nu 8 snijtanden en 4 kiezen.

Mentale ontwikkeling

Communicatie wordt steeds makkelijker en wat is dat fijn! Sarah lijkt ons redelijk goed te begrijpen als we tegen haar praten. Ook lijkt ze liedjes een beetje mee te gaan zingen en weet ze welke bewegingen bij welk liedje horen. Ze houdt zich nu meer bezig met puzzels en boekjes lezen. Ze praat aan één stuk door in haar eigen taal en leest zichzelf dan ook vaak in het Russisch een boekje voor. Dit is heel komisch om te zien.
Sarah is trouwens een komiek eerste klasse. Ze weet heel goed wanneer ze grappig is en maakt hier dan ook regelmatig gebruik (misbruik..haha) van. Ze kan ook heel hard om zichzelf lachen.

De woordjes die ze nu kent: papa, mama, oehhwa (oma/opa), aap, baby en abedee (avignon, is vliegtuig in het Spaans). Ook snapt ze waar bepaalde voorwerpen voor zijn. Schoenen wil ze aan haar voeten doen, sleutels steekt ze in de deurklink en de afstandsbediening richt ze naar de televisie.

Dit was weer een update van Sarah. Wat waren de eerste woordjes van jouw kindje?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

 

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (3)

Write a comment