Mama

Update Sarah – 14 maanden

Precies 14 maanden is ze vandaag, die kleine grote meid van ons. Haar eerste verjaardag leek als de dag van gister (net als haar geboorte trouwens) maar ondertussen zijn we weer twee maanden verder. In die twee maanden heeft zij zich ontzettend ontwikkeld. Lees verder om te lezen hoe het met haar gaat!

Eten en drinken

Sarah haar voedingspatroon is nog bijna hetzelfde als 2 maanden terug. Ze ontbijt met pap (aangemaakt met Soyamelk) en krijgt niet veel later fruit. Tussen de middag eet ze twee sneetjes brood belegt met boter (Alpro), een eitje, zuivelspread, avocado, smeerkaas of smeerworst. Ook af en toe pindakaas en jam. Soms laat ik 1 boterham weg en vervang ik deze door een omelet.
Ik doe hier soms wat spinazie door of andere groenten. Heerlijk vindt ze dat. Gewoon in stukjes snijden en proppen maar.

DSC_0854

Ik merk wel dat ze vaak moet worden aangespoort om wat te drinken. Naast de beker warme melk die ze voor de nacht nog krijgt moet ze ongeveer een tuitbeker vol drinken weg zien te krijgen. De ene dag gaat dit wat makkelijker dan de andere dag. Soms drinkt ze ineens twee tuitbekers op, soms een halve en spuugt ze drinken uit. Het regelmatig aanbieden van drinken is dan belangrijk, vooral als het warmer gaat worden.

Slapen

Laatst schreef ik een artikel over het slaappatroon van Sarah waarin ik schreef over de overgang van twee naar één slaapje. Vaak doet ze nog maar één slaapje na de boterham. Maar soms is ze in de ochtend al zo moe dat ik haar na het fruit eten in bed leg. Aan het eind van de middag laat ik haar dan nog een keer slapen. Het wisselt dus per dag.
’s Nachts slaapt ze nog steeds goed, alleen de laatste nachten is ze veel wakker en huilt ze zo nu en dan. Ze staat dan rechtop in haar bed en wil opgepakt worden en een knuffel.
Ik ga hier wel op in omdat ik weet dat ze er rustig van wordt. Als ik haar laat liggen raakt ze wel eens overstuur. Wat het is weet ik niet, we denken dat ze naar droomt of overdag gewoon heel veel prikkels heeft gehad. Even lekker knuffelen en dan weer neerleggen werkt dan vaak het beste bij haar.
Overdag slaapt ze ongeveer 2 uurtjes bij elkaar, ’s Nachts 12 uurtjes (van 19.30 tot 7.30).

Lengte en gewicht

Over ruim een week moeten we weer naar het CB, dus een huidig gewicht en lengte heb ik nu niet. Ik gok dat ze nu rond de 11 kilo weegt (vorige keer was net geen 10 kilo) en ongeveer 80 cm is (vorige lengte was 75 cm). Ze draagt nu kledingmaat 80-86 en haar de trap op tillen wordt steeds zwaarder.

Fysieke ontwikkeling

DSC_0835

Sinds ze de loopkar heeft ontdekt is lopen haar grootste hobby. Nog leuker dan de loopkar is stappen zetten aan de hand. In het begin had ze echt twee handen nodig, nu is een vinger voldoende. Soms laten we haar ineens even los en staat ze even alleen. Ze vindt dit heel erg spannend en moet er dan om lachen. Alleen lopen is nog een stap te ver, maar ik zie dit wel snel gebeuren.
Ze steekt met gemak over van meubel naar tafel en loopt langs de meubels op. Ze vindt het niet leuk als ze op de grond wordt neergezet, want lopen is het enige wat telt.
Er worden dus heel wat kilometers gemaakt. We hebben gemerkt dat ze heel erg sterk is in haar armen en met gemak van alles optilt. We staan soms verbaast wat ze de lucht in krijgt (zware boodschappen bijvoorbeeld).

Mentale ontwikkeling

Spraakwater heeft ze niet nodig, want ze brabbelt de hele boel aan elkaar. Heel erg leuk en gezellig! Ik kan er niets van begrijpen maar ze gebruikt allerlei intonaties en klanken.
De woordjes die ze nu kent zijn mama, papa, op en ja. Ze hoort aan onze zinnen of we een vraag stellen en knikt dan stellig ja of ze schudt nee. Ook antwoord ze wel eens met ‘ja’. Zo leuk om die ontwikkeling te zien!
Ze speelt nu graag met het keukentje (alles eruit gooien en alles weer erin), puzzelstukjes, met doekjes over de vloer, drummen met stokken en krassen met een pen op het papier.  Ook dansen behoort tot haar hobby, ze ontdekt nieuwe bewegingen en ze vindt het prachtig als er muziek op staat. In tegenstelling tot tekenfilmpjes, waar ze nooit naar kijkt.

 

Tot zover de ontwikkeling van Sarah in een notendop. Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen! Wat vonden jullie de leukste ontwikkeling van je kindje rond deze leeftijd?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (2)

  • Hoi, mijn dochter is nog maar 10 maanden oud dus ik kan helaas nog niet vergelijken. Wel leuk om te lezen dat de ontwikkeling zo snel gaat en dat Sarah zo ontzettend geniet van de loopkar. Die heb ik hier thuis ook staan en hoop dat het net zo’n hit word.

    Liefs, Conchita

    Beantwoorden
    • Er staat je dus nog heel veel leuks te wachten! Zo’n waggelende bips achter een loopkar is heel leuk!

      Beantwoorden

Write a comment