Lifestyle Mama

Update Saar: we moeten naar de kinderarts.

Ik heb heel even getwijfeld of ik een blog zou schrijven over ons geplande bezoekje aan de kinderarts. Maar het is voor een ander misschien heel fijn als er herkenning te lezen is. Iets wat ik online wel mis, vooral de ervaringen. Vorige week bezochten we de huisarts en in het begin van het nieuwe jaar moeten we naar de kinderarts met Saar.

Groot

Het is geen verrassing meer dat Sarah heel erg groot is. Dat kleine meisje van ooit 4 pond zit inmiddels op de +3 lijn. Vooral het laatste jaar lijkt ze in de lucht geschoten te zijn.
Ik dacht eerst dat het aan de wasmachine lag, maar nu weet ik wel beter. Ze groeit echt heel erg hard en staat eigenlijk nooit even stil. Toch hadden we hier nog geen probleem achter gezocht.

Vervroegde puberteit

Vanaf de zomer viel het op dat ze soms echt deodorant nodig had. Ondanks elke dag schone kleren en wassen kon ze soms behoorlijk sterk ruiken.
Weer zocht ik er niet echt wat achter, want het was niet dagelijks en met een beetje deo ging het prima. Ik hield het wel in de gaten maar besloot er nog niets mee te doen. Tot we iets anders ontdekte.

Ik ga niet in detail, maar we ontdekten een nieuw ‘puberteit’ signaal aan haar lijf. Ik heb toen een afspraak gemaakt bij de huisarts waar we na een week terecht konden. Hij heeft het verhaal aangehoord en gekeken en vond het verstandig om in het ziekenhuis een zogenaamd skeletleeftijd te bepalen.

Dit gebeurt door middel van een röntgenfoto van de linkerhand. De radioloog kan hiermee een skeletleeftijd bepalen en zodoende beoordelen of een kind heel erg voorloopt op groei. En dit was bij Sarah het geval. Haar skeletleeftijd was 7 jaar en 10 maanden, dus bijna 8 jaar. Ze loopt daarmee twee jaar voor op groei.

Dit in combinatie met wat signalen van puberteit maakt het nodig dat we langs de kinderarts gaan. Hij of zij zal kijken of het nodig is om in te grijpen (groeiremmers, hormonen). Het groot zijn is niet het probleem, het vervroegd in de puberteit komen wel.
Ten eerste is het voor een meisje van nog geen 6 verschrikkelijk om al in de puberteit te komen. Ten tweede is er de kans dat ze te vroeg stopt met groeien omdat ze te vroeg in de puberteit komt. Haar lijf is gebouwd om lang te worden, dus dit zou ook het fijnste zijn.
Stel je voor dat ze stopt met groeien biuj 1.60 maar wel schoenmaat 45 krijgt….

Ik maak mij er gelukkig geen zorgen over, het is niets levensbedreigend en ik heb vertrouwen in de artsen en het ziekenhuis. Het komt vast allemaal goed en ik ben blij dat we aan de bel hebben getrokken.

Lekker kind

En Sarah zelf? Die gaat er geweldig luchtig mee om. We hebben alles open en eerlijk geprobeerd uit te leggen zodat zij het zelf ook begrijpt. Ze weet dat ze heel groot is en snel groeit (en vindt dit stoer, uiteraard) maar ze geeft zelf aan dat ze ook nog heel lang kind wil blijven. En dat is natuurlijk het belangrijkste.
Ze is en mag nog jaren kind zijn, hopelijk in een lijf dat bij haar leeftijd past!

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (12)

 • Wat een mooi en eerlijk artikel! Heftig voor Saar maar fijn dat ze er zelf luchtig onder is.

  Beantwoorden
  • Ah heftig! Dat zijn lastige keuzes waar je straks misschien voor staat. In mijn familie zijn groeiremmers gebruikt, deze hebben geleid tot onvruchtbaarheid. Lees je alsjeblieft in over welke medicatie ze eventueel willen inzetten! Lange termijn effecten onderzoek daarvan etc…
   Veel sterkte.

   Beantwoorden
 • Heel herkenbaar, de lengte dan. Onze dochter Yara wordt volgende maand 4 en is al 1m14, schoenmaat 30. Haar vader is 2m05 en zijn broer 2m16, dus het komt niet geheel onverwacht, maar toch. Ons zoontje van net 2 is heel anders gebouwd. Ik ben heel benieuwd hoe het bij jullie verder verloopt.

  Beantwoorden
 • Ik weet over welk kenmerk van de pubertijd je het hebt.
  Dat was de reden dat mijn ouders ook met mij naar de kinderarts werden gestuurd. Destijds was ik 6 jaar, nu inmiddels 43 jaar.
  Sinds mijn 6e krijg ik levenslange medicatie. Alles wat je omschreef klink bekend in mijn oren.
  Mocht de diagnose AGS gesteld worden en je hebt vragen, stel ze gerust.
  Er bestaat ook een patiëntenvereniging: NVACP en bijniernet.

  Groetjes Suzanna

  Beantwoorden
  • Hoihoi, allereerst dank voor het delen van jullie ervaringen en hoop dat alles verder goed gaat met Saar en de andere meiden.
   Zijn er sites/blogs waar er meer recente ervaringen worden gedeeld? Ik lees mee omdat mijn dochter van 7 jaar vorige week ook een skeletfoto heeft gemaakt met als uitslag 8,3 jaar. Dit ook naar aanleiding van een aantal vroegtijdige puberklachten (o.a. borstontwikkeling)

   Gr

   Beantwoorden
 • Wat goed datje naar de huisarts bent gegaan. Niet levensbedreigend ofzo gelukkig, maar het kan wel heel bepalend zijn hoe je lijf zich gedraagt. Ik ben zelf enorm klein, en die skeletfoto heb ik ook gehad. Ik was toen al te oud om in te grijpen. Achteraf ben ik er wel blij om dat de hele hormoonkwestie me bespaard is gebleven. De inzichten eind jaren 80waren toch wat minder ver dus geen idee waar we met de inzichten van toen toe besloten zouden hebben. Maar goed, nu ben ik dus klein (1.50) en dat is ook wel heel bepalend. Ik vind het nu vooral lastig en onhandig maar als puber en prille volwassene vond ik het ook echt heel vervelend. Mijn beide kinderen zijn ook heel klein. Beiden veruit de kleinsten van de klas (nu 9 en 10 jaar). Het is familiaal, mijn hele familie is klein, dus het is geen verassing en hormonen willen we niet aan beginnen dus het is hopen dat de genen van manlief wat beter hun werk gaan doen, en anders is het wat het is. Zo heeft iedereen wel wat. Heel vroeg in de pubertijd lijkt me niet prettig inderdaad, goed dat jullie naar de kinderarts gaan!

  Beantwoorden
 • Hi,

  Ik reageer eigenlijk nooit op artikelen die ik lees, maar gezien je andere graag erkenning wil geven, wil ik toch mijn verhaal met jou delen. Ik hoop dat je daar ook iets voor jezelf en je dochter uit kan halen.
  Ik was zelf het eerst kindje in Nederland waarbij ze dit ontdekte en ik kreeg het medicijn lucrin van mijn 7e tm mijn 13e. Iedere maand een injectie. 1x per half jaar een dagje naar het ziekenhuis waar ze allerlei onderzoeken deden.
  Ik was namelijk 7 en kreeg borstontwikkeling. Wij zijn uiteindelijk ook via de huisarts zo bij de kinderarts gekomen.
  Ik was ook altijd wat groot en groffer gebouwd dan klasgenootjes. Als ik niet zou gaan behandelen dan zou ik niet over de 1.50 m groot worden, daarmee zou ik dus een dwerg zijn.
  Uiteindelijk dachten ze dat ze me zo 163 zouden krijgen maar ik ben 170 geworden.
  Ik heb de behandelingen nooit als heel vervelend ervaren. De injecties waren dikke pap maar als je je armen heel goed blijft bewegen daarna en evt een beetje koelt, was het prima te doen.
  Ik wil je dus laten weten dat jullie niet de enige zijn, hoop dat dit je een beetje helpt. Alles is dus goed gekomen!!
  Veel sterkte en succes! Jullie kunnen t!!!

  Beantwoorden
 • Door jouw artikel heb ik ’te vroege’ puberteit opgezocht op internet. Ik herkende alles erin bij mijn dochter (en van mijzelf van vroeger). Inmiddels weten we dat haar skeletleeftijd 11 is, ze is 8,5 jaar, en ze voor 88% is uitgegroeid. En dus gaan we naar de kinderarts… Fijn dat je dit deelde, bedankt!

  Beantwoorden
  • Bedankt voor je reactie! En heel veel succes!

   Beantwoorden
 • Ik heb dit al eens eerder gelezen een paar jaar geleden bij een blogmama. Dit meisje was ook jong en groot en ontwikkelde borsten en werd daardoor een mikpunt. Ik heb haar naam. Als je misschien ooit eens wil “praten” met een andere moeder. Meisje is nu middelbare school leeftijd en moeder blogt niet meer maar heb af en toe contact met haar

  Gr

  Beantwoorden
 • Mijn dochter was 3 toen ze dagelijks begon te ruiken. Ik was direct gealarmeerd maar deed er niks mee in de hoop dat het vanzelf weg zou gaan. Dat gebeurde niet helaas. In plaats daarvan kwamen er andere puberteit kenmerken. Ik voelde me nu toch echt gedwongen om naar de huisarts te gaan. Ze was inmiddels 5. Tegen die tijd ben ik me gaan inlezen en besprak ik met haar hoe het ongeveer zou gaan. Ze kreeg inderdaad ook een foto om haar botleeftijd te bepalen en ze liep anderhalf jaar voor. De kinderarts heeft haar tot bijna 9 jaar gevolgd qua lengte gewicht ontwikkelingen. Op dit moment ziet het er naar uit dat ze zich verder normaal ontwikkelt en niet vervroegd in de puberteit komt. In deze periode heeft ze weleens tegen me gezegd ,’mama wat komt dat komt. Ik hoef geen injectie.’ Ook had ik gedroomd dat ik haar geen injecties moest geven en nadat zij dit gezegd had voelde ik daar ook niet meer voor. Dus doe vooral wat je gevoel hierover zegt. Ik hoop dat het voor jullie beiden is meegevallen.

  Beantwoorden
 • Dit artikel is al ‘oud’ en ik zou heel graag willen weten hoe dit verder is verlopen…hoe is het nu met Saar? En zijn er verdere onderzoeken en/of behandelingen ingezet?
  Onze dochter hoorde deze week dat haar skeletleeftijd 7jr en 4mnd is, terwijl ze pas 5jr en 9mnd is… we merkten het ook aan pubertijdskenmerken en zijn door de huisarts doorgestuurd. Nu moeten we haar urine laten onderzoeken… en dan wordt er verder gekeken…

  Beantwoorden

Write a comment