BikkelharT Halfvol Lifestyle

Update: Geer gaat revalideren!

Nee, niet fulltime in een revalidatiecentrum en ook niet rondrijdend in een rolstoel oefenen met rondjes draaien. Revalidatie is zoveel meer dan dat. Ik heb in overleg besloten om te gaan revalideren en wat dat precies inhoud vertel ik je graag in dit blogje!

Mijn EMDR is nu zo goed als afgesloten. Ik ben de tel kwijt voor wat betreft het aantal sessies, maar ik denk dat ik al gauw op 7 sessies EMDR kom. Gelukkig verliep de EMDR voorspoedig en het heeft uiteindelijk goed resultaat gebracht.
Ik kan nu naar alle beelden kijken zonder daar angstig of naar van te worden, al blijven de beelden natuurlijk heftig en verdrietig. Het is niet de bedoeling dat ik er om zou kunnen lachen (en dat is ook niet haalbaar) dus: missie volbracht.

En toen kwam er een ‘maar’. Ik scoorde alsnog erg hoog toen er een test werd afgenomen die mijn somberheid meet. Het is en blijft een momentopname, maar de uitslag was hoe dan ook schrikbarend hoog. Zowel mijn psycholoog als ikzelf hadden gehoopt dat ik na de EMDR grotendeels van mijn somberheid/depressie af zou zijn.
PTSS (Post Traumatische Stress Syndroom) kan namelijk een oorzaak zijn van somberheid en depressie. Dus wanneer je de PTSS wegneemt met de EMDR, dan neem je als het goed is ook die somberheid weg. Helaas was dat niet het geval. Hoe kan dat nou?

img_6449

Na veel te hebben gepraat lijkt het erop dat mijn chronische aandoeningen hierin een grote rol spelen. Lang dacht ik er wel makkelijk mee kunnen om te gaan, een kwestie van elke dag medicijnen en zien wat de dag brengt. Maar in praktijk werk dat niet en dat blijkt maar weer.
Eigenlijk heb ik nog nooit gehuild en ben ik nooit verdrietig geweest om het feit dat ik niet meer gezond ben en dat mijn hart schade heeft opgelopen. Ik was enkel en alleen bezig met Sarah, met het feit dat ik op het randje van de dood lag en daarna met de dood van mijn broer. Nooit ben ik bezig geweest met het gegeven dat ik niet meer de oude Geertje ben. En vooral ook nooit meer zou worden.

Wat mij met name veel parten lijkt te spelen is de SLE en die verschrikkelijke vermoeidheid. Vermoeidheid die niet in te plannen valt, die niet afhankelijk is van de hoeveelheid slaap die je hebt. Vermoeidheid die je niet kunt manipuleren of weg kunt nemen met een extra kop koffie. Vermoeidheid die niemand voelt of ziet, maar die wel je dagelijks leven bepaald.
Niet ik ben de baas over wat ik doe en kan op een dag, maar mijn energielevel.
Dat voelt vreselijk en is ontzettend lastig. Want hallo, ik ben nog maar 31 en werkte drie jaar geleden 32 uur per week in onregelmatige diensten. En nu? Nu mag ik niet werken en slaap ik 12 uur per dag. Die ommekeer is verdomde lastig en heftig. Je kunt nog zo positief zijn en omdenken is altijd goed (en dat blijf ik ook doen), maar dat neemt niet weg dat het lastig kan zijn om ermee om te gaan. Mijn leven is door het ziek zijn meer dan 360 graden omgedraaid. Niet meer werken, voor een heel lief meisje zorgen (wat normaal al een opgave kan zijn als je gezond bent) en ook nog alle zorgen en onderzoeken.

Er is geen oplossing voor die vermoeidheid en SLE helaas. Wel schijnt er een training dan wel revalidatieprogramma te zijn die je leert omgaan met klachten als pijn en vermoeidheid. Die je leert om je energie te doseren, om op tijd je grenzen te stellen en die je leert om je lichaam uit te dagen. Het is alleen nog even de vraag in hoeverre ik mijn lichaam kan uitdagen en dus kan trainen om steeds een stapje meer te doen. Het moet namelijk niet zo zijn dat dit een negatief effect heeft op mijn lijf en SLE. Maar dat moet nog worden bekeken.

Ik heb van mijn psycholoog verschillende folders meegekregen van revalidatiecentra die mij zouden kunnen helpen. Daar werken fysiotherapeuten, artsen, psychologen, maatschappelijk werkers, etc. Ik ben heel benieuwd wat zij voor mij kunnen betekenen en of ik er baat bij ga hebben. Niet geschoten is altijd mis denk ik dan maar, al leer ik alleen al beter mijn energie te verdelen over de dag en de signalen van mijn lichaam snel te herkennen.

Wordt vervolgd!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (18)

 • Wat vervelend voor je, het lijkt mij heel moeilijk om beperkt te worden door je energielevel. Ik hoop dat een revalidatie je gaat helpen.

  Beantwoorden
 • Lijkt me super lastig. Wel prettig dat er nog iets is wat je kunt doen. Hopelijk brengt het je veel goeds! Succes lieverd!

  Beantwoorden
 • Wat heftig om te lezen. Ik kan me goed voorstellen dat het frustrerend is om zo afhankelijk te zijn in je doen en laten van wat je lichaam wel en niet aankan. Ik hoop dat de revalidatie een uitkomst voor je is.

  Beantwoorden
 • Wat ontzettend dapper dat je door wil gaan in een vervolg traject! Ik hoop dat het revalideren iets voor je kan betekenen! Ik wens je veel succes in dit nieuwe traject! ❤

  Beantwoorden
 • Je pad tot nu toe heeft je duidelijk toch al heel wat inzicht gegeven. Dus die volgende stap komt ook wel goed, ik heb er vertrouwen in.

  Beantwoorden
 • Ik bewonder het zo, dat ondanks alles dat je mee maakt en hoe slecht je je voelt je dat van buiten nooit laat zien. Je probeert altijd positief te blijven en grappen te maken. Hopelijk helpt de revalidatie een beetje <3

  Beantwoorden
 • Ik.hoop echt dat dit je gaat helpen! Krijg je geen medicatie voor.de sle? Plaquenil ofzo hoe heet dat malaria middel ook alweer?

  Beantwoorden
 • Mijn man (32 jaar) is ook chronisch ziek en heeft ook zo’n revalidatie gedaan. Bij hem heeft het erg geholpen.
  Ik hoop voor je dat het bij jou ook het gewenste resultaat heeft!

  Beantwoorden
 • Wat goed! Ik ga binnenkort ook revalideren ivm pijn en vermoeidheid en denk echt dat het kan helpen. Zet hem op alvast!

  Beantwoorden
 • Wat knap dat je deze stap gaat nemen! Ik hoop dat de revalidatie je gaat helpen om te leren omgaan met de vermoeidheid en het een plekje te geven. Super ook dat de EMDR je zo geholpen heeft! ?

  Beantwoorden
 • Dappere lieve Geer! Ik hoop dat de revalidatie je een goede steun in de rug zal geven! Trots op je! X

  Beantwoorden
 • Eén brok herkenning. Jouw artikel was precies wat ik nodig had om de tranen te doen komen. Dan klinkt niet positief, maar dat is het wel. Ik wil huilen om wat ik niet meer kan en wie ik niet meer ben.

  Het lijkt me een hele goede manier om te revalideren. Ik ben heel benieuwd en hoop dat het je verder zal helpen.

  Beantwoorden
 • Wat heftig om te lezen dat de therapie niet het gewenste effect hebben gehad. Dapper dat je deze stap durft te zetten, heel veel succes gewenst in deze moeilijke periode!

  Beantwoorden
 • Wat heftig allemaal! Ik herken mezelf wel een beetje ik je verhaal. Ook chronisch ziek en dat lastig voor jezelf maar ook voor de buiten wereld. Zelf heb ik bij ViaReva een revalidatie traject gedaan en dat is zeker een aanrader! Ik hoop dat dit voor jou ook goed uitpakt! Succes.

  Beantwoorden
 • Ik hoop dat dat je in elk geval een stapje kan helpen…!

  Beantwoorden
 • Wat goed van je dat je dit doet! Als je je gezondheid verliest is het logisch dat je daar ook om moet ‘rouwen’. Ik zei net nog tegen een vriendin dat ik het allemaal geaccepteerd heb maar diep van binnen denk ik dat je dat niet zomaar kan. Dat het meer een masker is. En dat je het echt moet verwerken. Ik wens je heel veel succes met je revalidatie. Dat je er maar een stuk beter uit mag komen.

  Beantwoorden
 • Ik sta ook aan het begin van een revalidatie traject ivm pijn en vermoeidheid. Heel herkenbaar hoe de vermoeidheid je kan overvallen. Ik geloof erin dat ik met revalidatie verder kom. Hoop dat het bij jou ook gaat lukken. Hang in there

  Beantwoorden
 • Super knap van je dat je dit gaat doen. Sowieso knap hoe je dit allemaal doet. Hopelijk ga je verschil merken met het revalideren. Knuffel.

  Beantwoorden

Write a comment