Lifestyle Mama

Deze uitspraken die je doet als moeder komen je neus uit

Elke moeder (en vader) heeft zo zijn of haar vaste uitspraken naar het kind of de kinderen toe. Om ervoor te zorgen dat ze iets eten, dat ze zich gedragen en nog enigsins naar je willen luisteren. Welke typische uitspraken floepen er nou bijna standaard uit? En komen dus bijna je neus uit? Bij wijze van dan hè….want we doen dit alles nog steeds met bergen liefde.

Als je dit eet dan krijg je een toetje

Het werkt wel, want vaak gaan er nog aardig wat hapjes warm eten in voordat er een toetje voorgeschoteld wordt. Ja mensen…opvoeding is één grote chantage. Mocht je als aanstaande ouder willen weten hoe je een goede ouder wordt: verdiep je in chantage. Je krijgt daarmee de beste dingen voor elkaar. Met natuurlijk het welbevinden van je kind voor ogen, want het chanteren is met een doel. Om toch wat te eten, wat te drinken of om speelgoed opgeruimd te krijgen. Voor wat hoort wat toch?

Als het afgelopen is ga je naar bed

Na het eten kijkt Sarah vaak naar Paw Patrol of Wanda en de aliën. Een aflevering is net genoeg om daarna lekker naar bed te gaan. Maar kijk uit als je het tijdens de aftiteling pas aankondigt, want dan is er paniek en dan wil iemand absoluut niet naar bed. Dus halverwege de aflevering vertellen we elke dag tegen Sarah dat ze naar bed gaat als het afgelopen is. Het werkt prima en zo weet ze waar ze aan toe is.

Nee

De simpele maar doeltreffende ‘nee’ mag niet ontbreken in dit rijtje uitspraken. Ik wil niet weten hoe vaak ik op een dag ‘nee’ verkoop tegen Sarah. Ik weet het, Sarah is best verwend en krijgt veel leuks en lekkers (naast oneindig veel liefde), maar we zijn hier ook van regels en consequent zijn. Niet alles kan en mag en als het de eerste keer ‘nee’ is, dan is het de tweede, derde en tiende keer ook ‘nee’. Het is wel aan te raden om je ‘nee’ af te stemmen met je partner, want consequentie heeft geen waarde meer wanneer jij een ‘nee’ verkoopt en je partner een ‘ja’.  Daar gaat namelijk misbruik van gemaakt worden.

Tevens vind ik het belangrijk dat Sarah ‘nee’ ook gewoon leert te accepteren. Mensen geven allemaal aan of ze iets wel of niet willen en of ze iets goedkeuren, dat hebben we van elkaar te respecteren. Een heel klein woordje, maar met veel betekenis dus.

Moet je op de stoel/trap of in de gang of ga je lief spelen?

Een soort bedreiging, maar dan goed bedoeld. Soms is alleen het aankondigen van een time-out al voldoende om het gewenste effect (lees: gedrag) te bereiken. Soms ook niet en dan volgt er een time-out op de stoel. Er zijn gelukkig heel veel dagen dat dit niet eens nodig is, maar op sommige dagen kan ik beter op repeat…

img_3615

Niet aankomen! Laat liggen!

Alles is rond de leeftijd van 1-2 jaar interessant, ook al het afval wat op de grond ligt. Sigarettenpeuken, bananenschillen en zelfs inlegkruisjes (ja heus) zijn reuze interessant maar o zo vies. Wanneer we buiten lopen is het dan ook altijd opletten geblazen, want het is hartstikke lastig om zo jong te kunnen onderscheiden wat je mag pakken/aanraken en wat niet. Maar jeetje, soms lijkt dit het enige te zijn wat ik zeg als we buiten zijn. ‘Nee laat liggen, niet aankomen. Doe maar niet, nee dat is vies’.

Wat zeg je dan?

Niet alleen leer je je kinderen ‘dank je wel’ zeggen, maar ook dingen als ‘sorry’. Het kan zelfs zo netjes dat je kind sorry zegt als het tegen een stoel aan loopt, zo ook Sarah. Toen ik kind was kreeg ik een keer wat bij de groenteman waarop mijn moeder vroeg aan mij ‘en wat zeg je dan?’ ‘Sorry’. Het was goed bedoeld natuurlijk en tegelijkertijd ook hilarisch. Zelf vind ik het belangrijk om Sarah netjes op te voeden en te leren om ergens voor te bedanken of te verontschuldigen.

Welke uitspraken komen jou bekend voor? En welke komen heel vaak voorbij dat ze soms bijna je neus uit komen?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (6)

 • hahaha herkebaar lijstje! Volgens mij gebruiken wij dit allemaal!

  Beantwoorden
 • Leuk lijstje! En dat laatste vind ik wel belangrijk, hoor. Als je ziet hoeveel volwassenen nog steeds geen goede manieren kennen… Best om zo’n dingen er al van kleins af aan in te stampen dus. 🙂

  Beantwoorden
 • Haha leuk! Ik zei van tevoren altijd dat ik niet zou gaan chanteren maar nu doe ik het schaamteloos en zonder met mijn ogen te knipperen. Het werkt gewoon als een trein bij kinderen dus why not. Wij doen hier hetzelfde voor het slapen gaan met een filmpje kijken (ook vaak Paw Patrol!): Inderdaad wel op tijd aankondiger dat het bijna bedtijd is.

  Beantwoorden
 • Hier is dat nog niet aan de orde. Met nadruk op nog…ik ben benieuwd over een jaar

  Beantwoorden
 • Ik heb nu in de collectie nee, niet doen. Niet de hond klieren en dat gaat soms best op herhaling ? we beginnen net pas met opvoeden dus we moeten nog even

  Beantwoorden
 • Heel herkenbaar! Vooral het: doe maar niet en blijf maar af… Gek word ik soms van mezelf. En het chanteren hihi. Werkt de ene keer beter dan de andere trouwens…

  Beantwoorden

Write a comment