Random

Tips voor het maken van een weekmenu.

Al jaren maak ik braaf elke zondag een weekmenu. Aan de hand van dat menu doen we boodschappen en halen we bijna alles in huis, op wat verse dingen na. Maar wat is nou handig bij het maken van een weekmenu? Ik deel je mijn tips!

Ik kan mij met zekerheid een ware ‘weekmenu-specialist’ noemen, aangezien ik al 6 jaar elke week trouw een menu maak voor alle dagen. Het geeft rust en overzicht en voorkomt dat we elke dag moeten bedenken wat we zullen gaan eten.
Ook heb ik gemerkt dat het maken van een weekmenu en het in huis halen van alle nodige boodschappen een stuk goedkoper is dan elke dag naar de winkel. Je neemt dan toch ongemerkt meer dingen mee…

Omdat niet iedereen dol is op het maken van weekmenu’s en sommige mensen vaak met de handen in het haar zitten deel ik een aantal tips die je kunnen helpen bij het maken van zo’n weekmenu.

Zorg voor afwisseling

Elke week zorg ik dat we afwisselend eten. Dus de ene dag iets met rijst, dan een dag pasta, een dag aardappels en een dag waarop we bijvoorbeeld een ovenschotel of soep eten. Afwisselend eten is niet alleen gezond, maar ook veel lekkerder.
Ik moet er zelf niet aan denken om een paar dagen achter elkaar rijst of aardappels te eten. Maar dit is natuurlijk helemaal persoonlijk.

Maak een weekmenu samen

Om te voorkomen dat je ‘zeurende’ eters aan tafel krijgt is het handig om een weekmenu als gezin te maken. Waar hebben de kinderen zin in? Het is natuurlijk niet haalbaar om alleen maar ongezonde, lekkere dingen te eten. Maar meestal komt Sarah met hele goede ideeën!
Ook mijn man roept gerechten waar hij zin in heeft en zo komen we als gezin uit op een weekmenu waar we allemaal zin in hebben.

Kijk naar producten in de reclame

Ideaal, want op zondag komen ook vaak de folders in de bus. We lopen niet alle winkels langs voor boodschappen in de reclame, maar kijken vaak wel wat er bij de Albert Heijn in de bonus is (onze ‘vaste’ winkel).
We stemmen dus veel menu’s af op wat er in de bonus is. Scheelt geld en de folder geeft meteen inspiratie voor het bedenken van menu’s!

Zoek online of in tijdschriften en kookboeken naar inspiratie

Je zou denken dat ik als kookgek eindeloos veel inspiratie heb.
Maar ook ik weet soms echt niet wat ik moet gaan koken. Dan sla ik een paar kookboeken open of ik zoek online naar lekkere gerechten. Vaak geef ik er een eigen twist aan, maar soms kook ik 1 op 1 van een bestaand recept.

Wat bij ons weekmenu ook voorbij komt zijn uiteraard de recepten die ik maak voor Lifesabout.nl. Vaak zijn dat er 3 per week, waardoor er nog 4 dagen overblijven die ingevuld moeten worden. De recepten die ik maak zijn meestal verzoekjes van volgers, maar soms ook iets wat ik als pakje of zakje heb zien staan in de winkel.

Bewaar oude weekmenu’s

Ik gooi nooit oude weekmenu’s weg. Ik schrijf de weekmenu’s in een schriftje of in een notitieboek waardoor ik altijd terug kan bladeren. Soms als ik echt inspiratieloos ben blader ik oude menu’s door en kom ik weer op ideeën. En een enkele keer neem ik gewoon een heel weekmenu over, handig!

Houd je niet strikt aan de dagen

Wij maken dan wel een weekmenu, maar we houden ons niet strikt aan de dagen. Stel dat ik op maandag nasi heb gepland maar we hebben die dag toch meer zin in stamppot, dan ruil ik die dagen gewoon om. Het kan allemaal als je alle boodschappen al in huis hebt! Zo zit je toch niet helemaal ‘vast’ aan een menu, maar heb je wel de structuur en voordelen van een weekmenu.

Benieuwd naar onze weekmenu’s? Je vindt ze hier! Ook de voordelen van een weekmenu heb ik op een rijtje gezet, die vind je hier.

Heb jij nog toevoegingen en tips? Deel ze maar!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (6)

  • Wel een goeie inderdaad om het vervolgens is een notitieboekje te zetten. Mijn inspiratie raakt ook regelmatig op ;).

    Beantwoorden
  • Hi Geertje,

    Ik maak vaak zelfs een maandmenu! Heb er ook al keer blog over geschreven 😉.

    Bevalt heel goed en hoef maar 1x per maand te bedenken wat we eten. En schuiven doen wij ook vaak hoor als boodschappen al in huis zijn. Ideaal!

    https://loveyourlife.blog/2018/01/15/hoe-maak-je-een-maandmenu/

    Beantwoorden
  • Waar haal jij die leuke A4 vandaan? Waar je de menuplanning opschrijft?

    Beantwoorden
  • Het werkt inderdaad handig een weekmenu, ik maak ‘m elke week braaf in Google Docs. Inmiddels wordt mijn a4-tje steeds uitgebreider, een vakje voor de kinderen om eigen ideeën in te schrijven voor de volgende week en een vakje voor de boodschappen. En mijn menu is vaak ook erg afhankelijk van wat er op de bonus is bij de AH 🙂

    https://aukje.leermakers.net/2018/10/17/ritme-van-het-weekmenu/

    Beantwoorden
  • Top idee om je weekmenu te bewaren, dat ga ik vanaf nu ook doen.
    Als ik 1x per week boodschappen doe kom ik vaak in de knoei met de houdbaarheid van producten. Mijn doel is om 2x per week boodschappen te doen. Waarbij ik 1x dan voornamelijk verse producten haal.
    En aanbiedingen vormen zeker ook een goede richtlijn voor het weekmenu 🙂

    Siger

    Beantwoorden

Write a comment