BikkelharT

Tips voor hartpatiënten. Voeding, medicatie en meer!

tips1Altijd handig! Enkele tips op een rijtje die je goed kunt gebruiken als hartpatiënt zijnde. Of het nu gaat om je medicatie, voeding, bewegen of een bezoek aan je arts. Lees vooral verder!

1. Meerdere medicijnen? Indien je meerdere medicijnen op een dag gebruikt, is het heel handig om een medicijndoosje aan te schaffen. Het klinkt misschien wat oudbollig, maar het gaat er om dat het handig en veilig is. Elke ochtend met een slaperig hoofd de pillen uitdrukken is niet altijd handig. Met een pillendoosje, die voor een prikje te verkrijgen is bij de Action, Blokker of de apotheek, hoef je je maar 1 keer per week te concentreren bij het uitzetten van de medicijnen. Nog een bijkomend voordeel is dat je bij de meeste pillendoosjes een ‘dag’ kunt meenemen in je tas, voor als je naar je werk gaat of een dagje op pad.

2. Meld je aan voor begeleid sporten bij een fysiotherapeut. Sporten is goed voor (bijna) iedereen. Maar als hartpatiënt kan het soms eng of lastig zijn om te bewegen en inspanning te leveren. Want wat is verstandig en wat niet? Je kunt kiezen uit reguliere fysiotherapie of een programma zoals Hartrevalidatie. Let er wel op dat je een geschikte verzekering hebt, want Hartrevalidatie zelf wordt niet vergoed (belachelijk eigenlijk).

tips

3. Verdiep je in goede voeding. Vaak krijg je van de arts advies om te letten op je inname van zout en verzadigde vetten. Maar hoe doe je dat? Om een eindje op weg te worden geholpen is een bezoek aan de diëtist aan te raden, al is het maar voor 1 of 2 keer.  Kijk in je verzekering of een bezoekje vergoed wordt.

4. Zorg voor een kaartje/lijstje in je agenda of portemonnee met een up-to-date medicatielijst, allergieën en een korte beschrijving van je aandoeningen. Dit kan ook middels een ID-on me armband. Hier schreef ik een tijdje geleden over, klik hier voor het artikel.

5. Stimuleer je omgeving en familie tot het volgen van reanimatie- en AED cursus. Eigenlijk zou het volgen van een reanimatiecursus voor iedereen verplicht moeten zijn. Het is namelijk van belang dat bij een hartstilstand zo snel en zo goed mogelijk wordt gehandeld. Voor jezelf geeft het ook een veilig gevoel dat er in je omgeving mensen zijn die weten hoe ze moeten handelen bij een hartstilstand.

aed

6. Zin in een sauna ter ontspanning? Informeer bij je arts of de sauna geschikt is, dit kan namelijk bloeddrukverlagend werken omdat door de warmte de bloedvaten uitzetten. Als je ook nog eens bloeddrukverlagende middelen gebruikt, kan dit een vervelend effect hebben. Hetzelfde geldt voor een koud dompelbad, ook dit is niet altijd geschikt met een hartaandoening. Door de kou spannen de bloedvaten zich aan en daardoor kan er minder bloed naar het hart. Niet verstandig als je al last hebt van vernauwingen in je kransslagaderen.

7. Houd een dagboek bij voor jezelf. Schrijf over hoe het gaat en hoe je je voelt. Schrijven lucht op en laat het piekeren en nadenken minder worden. Vooral fijn als je slecht bent in praten en je gevoel te uiten door middel van een gesprek.

8. Heb je last van angst voor pijn en/of benauwdheid? Ontspannings- of ademhalingsoefeningen kan je helpen ontspannen als je angstig wordt. De huisarts of fysiotherapie kan je advies geven waar je dit het beste kunt doen.

yoga

9. Zoek lotgenoten op via de Hart&Vaatgroep of de Hartstichting. Ervaringen delen zorgt ervoor dat je je niet alleen voelt en dat je begrepen voelt. Het kan heel positief werken om verhalen en erkenning van lotgenoten te horen. De Hart&Vaatgroep of de Hartstichting kan je informeren over lotgenotencontact.

10. Schrijf voor het bezoek aan de arts vragen op en neem altijd iemand mee die mee luistert. Er komt namelijk bergen informatie op je af en vaak krijgen mensen het gevoel overrompeld te worden tijdens een bezoek aan de arts. Als je de vragen opschrijft vergeet je ze niet en kun je eventueel meteen aantekeningen maken.

11. Indien er sprake is van hartfalen, is het raadzaam om jezelf elke dag te wegen. Dit zal de arts of verpleegkundige misschien ook wel geadviseerd hebben. Het vasthouden van vocht kan hierdoor op tijd worden opgemerkt en de arts kan meteen actie ondernemen.

12. Een dagelijkse wandeling is hartstikke goed voor het hart. Lekker stevig de pas erin en een half uur tot een uur per dag aan de wandel. Een stok achter de deur nodig? Neem een hond! Klinkt cliché, maar door weer en wind moet een hond worden uitgelaten. Ook blijkt uit onderzoek dat het hebben van een knuffelig huisdier zorgt voor een lagere bloeddruk en minder stress.

 

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (1)

  • Fijn dat je zulke handige tips geeft! Als verpleegkundige komen de meeste bekend voor. Slim trouwens om alle medicatie nog eens apart op een briefje te schrijven en deze bij je te houden.

    Beantwoorden

Write a comment