Random

Tips voor beginnende Bloggers

bloggen1Als blogger kom ik nog maar net kijken, ik ben een aardig groentje in het geheel. Toch wil ik vandaag wat tips delen die mij heel erg op weg hebben geholpen. Ben je beginnende blogger? Lees dan mijn tien tips.

 1. Verdiep je in een domeinnaam en een betrouwbare hosting. Voordat ik een domeinnaam en een hosting kocht, ben ik mij er eerst in gaan verdiepen. Wat zijn ervaringen van anderen? Op internet vind je talloze webhostings. Lees reviews, mail een hosting en stel vragen.
  Ik heb mijn domeinnaam en webhosting via Xel Media, waar ik erg tevreden over ben. Zij helpen je goed op weg, zijn heel stabiel (geen storingen) en hebben een goed bereikbare klantenservice waar je altijd je vragen kunt stellen.
  Een domeinnaam aanvragen is zo gebeurt, maar denk goed na over de naam van je site. Bedenk wat namen, schrijf ze op en bekijk ze over een week nog eens. Vind je ze nog steeds net zo leuk?
  Ik heb gebruik gemaakt van WordPress, een fijn programma voor je blog om je artikelen in de maken, in te plannen en reacties te lezen. En niet te vergeten: gebruik een goede spamfilter. Het zal je verbazen hoeveel spamreacties je krijgt op je artikelen, variërend van Italiaans tot Russisch.
 2. Maak een planning. Voordat mijn site de lucht in ging, had ik een planning gemaakt met wanneer ik welke onderwerpen wilde verwerken in een artikel. Ik had zo ontzettend veel ideeën dat ik voor drie maanden aan onderwerpen had.
  Ga dus niet zomaar een blog beginnen zonder brainstormen, maar zorg dat je genoeg ideeën hebt liggen waar je mee vooruit kan. Drie maanden is ook weer niet nodig, maar veel ideeën werkt prettiger. Je kunt weer even vooruit! En schiet je iets leuks te binnen? Meteen opschrijven!
 3. Verdiep je in SEO. SEO staat voor Search engine optimization en heeft te maken met zoekmachinemarketing. Door trefwoorden en zoektermen te optimaliseren kun je je webpagina makkelijker laten vinden door lezers. Als je net als ik gebruik maakt van WordPress, kun je een zogenaamde Plugin downloaden waarmee je SEO kunt ‘aanzetten’.
  Je vult de titel in van je artikel, een trefwoord en een beschrijving. Als mensen via een zoekmachine gaan zoeken op jou onderwerp of trefwoord, komt jouw pagina of artikel naar voren. Hartstikke handig!
 4. Zorg voor een persoonlijke touch van je blog. Wat maakt jou blog jouw blog? Iedereen kan een blog beginnen, er zijn er zo ontzettend veel. Hartstikke leuk! Maar het is ook belangrijk jouw persoonlijke draai er aan te geven. Wat in jou blog is typisch jou? Waar kunnen mensen jouw blog aan herkennen? Zorg niet alleen voor een vaste schrijfstijl, maar ook voor de manier van foto’ s maken, onderwerpen aankaarten en misschien wel een leuke profielfoto voor op de site. Met de verschillende thema’ s van WordPress kun je jouw blog persoonlijker maken.
 5. Maak je niet te druk om bezoekersaantallen. Groeiende bezoekersaantallen zijn natuurlijk leuk en het geeft een kick als je je statistieken bekijkt die positief zijn, maar staar je er niet blind op. Trek het je niet aan als je een dag weinig bezoekers trekt en ga niet dagelijks je statistieken bekijken.
  Geniet vooral wat je doet, want een blog start je tenslotte vooral voor jezelf (en je schrijft over datgene van jou interesseert) en niet voor anderen.
 6. Gebruik Social Media. Je geplaatste artikelen delen op Social Media is erg handig, want zo kun je mensen bereiken die jouw blog willen bekijken en lezen. Op Facebook kun je een pagina aanmaken die mensen kunnen liken. Zodra jouw post online is kun je er een berichtje opzetten. Hartstikke handig! Hetzelfde geldt voor Twitter en/of Instagram. Probeer niet je volgers te bombarderen met linkjes naar je site, maar hou het prettig.
 7. Wees origineel in je posts en in je foto’s. Schrijf over datgene wat jij leuk vindt, niet wat anderen leuk zouden vinden. Ga ook niet klakkeloos een artikel overnemen of foto’ s van Google plukken. Er zitten vaak auteursrechten aan.
  Iedereen gebruikt wel eens een foto van Google, maar vermeld daarbij altijd de bron. Leuker zijn foto’ s die je zelf maakt of onderwerpen die je zelf hebt bedacht!
 8. Geef duidelijkheid in wat mensen wanneer kunnen verwachten.
  Het werkt niet als je de ene week 1 artikel plaatst en de andere week 3. De week daarop ineens elke dag en dan weer een paar dagen niet. Geef bezoekers duidelijkheid door aan te geven wanneer je wat plaatst. Ik heb ervoor gekozen om elke dag iets te plaatsen, met op elke dag een vast onderwerp.
  Je hoeft er natuurlijk niet voor te kiezen om elke dag iets te plaatsen, om de dag kan ook of twee keer per week. Als je het maar communiceert.
  De reden dat ik elke dag een vast onderwerp heb, is omdat er (oudere) hartpatiënten zijn die de onderwerpen rondom het hartpatiënt zijn interessant vinden, maar niet de artikelen over lifestyle, mama zijn of beauty. Zij weten dan dat elke maandag onderwerpen aanbod komen rondom het hart en hartaandoeningen.
 9. Werk vooruit. Ik werk zelf graag vooruit, al zijn het maar een paar dagen. Het liefst minimaal een week zodat ik speling heb. Er zijn dagen dat ik moe ben, mij niet goed voel of gewoon druk ben met andere dingen. Ik kan dan met een gerust hart de boel de boel laten. Dan loop je ook niet het risico dat je ’s avonds laat nog snel een artikel moet schrijven. In WordPress kun je je artikelen inplannen op datum en tijd. Op werkdagen en op zondag verschijnen mijn posts om 6.00 uur.
  Dat betekend niet dat ik elke ochtend om 6.00 uur op een knopje druk. Je kunt het instellen en dat is ideaal!
 10. Wees voorzichtig met je eigen mening. Schrijven over maatschappelijke problemen kan interessant zijn, maar wees er ook voorzichtig mee. Het risico om anderen te kwetsen is dan groot. Natuurlijk kun je prima je mening geven over producten of artikelen, maar bedenk altijd goed of je iemand kunt kwetsen met wat je schrijft of zegt.

bloggen2 bloggen3

Ik hoop dat jullie deze punten interessant vonden! Heb je nog aanvullende tips? Laat deze dan achter in de comments!

 

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (4)

 • Goeie tips! 🙂

  Beantwoorden
 • Hoi Geertje,
  Alweer een heel fijn artikel & ik vind het ook echt super dat je dit wil delen! Dat had ik je toen ook al via mail gezegd 🙂
  Ik heb alvast “vaste” momenten om te bloggen gevonden; ik doe dit om de 3 dagen. Omdat ik nog volop “zoekende” ben en er ook nog wat wil over brainstormen; zonder mezelf al meteen “onder druk” te zetten door te vaak te “moeten” bloggen. Maar ik vind het zo knap dat jij dit meteen doet & kan! 🙂
  Veel succes; ik weet nu al dat dit goed komt 🙂
  Groetjes, Josephine.

  Beantwoorden
  • Wat een lief berichtje, dank je wel! Met jou komt het ook zeker goed 😉

   Beantwoorden
 • Handige tips!

  Beantwoorden

Write a comment