Lifestyle

Tips & trics bij samenwerkingen

Als je als enthousiaste groene blogger net begint houd je je er vaak nog niet mee bezig: samenwerkingen met bedrijven. Maar hoe langer je bezig bent en hoe beter je blog loopt, hoe meer je te maken kan krijgen met samenwerkingen. Maar wat is handig om te weten? En waar moet je op letten?

 • Maak van te voren een overzicht voor jezelf welke samenwerkingen je leuk zou vinden en welke niet. Wat zou goed bij je blog passen? Matcht het product of het idee van het bedrijf met je onderwerpen?
 • Maak een overzicht (in Excel) met je opdrachten en de te verwachten vergoeding. Ik heb zelf in het overzicht staan of de opdracht geschreven is en of de betaling voltooid is. Zo weet ik precies wat ik eventueel nog moet krijgen aan vergoedingen of wat er nog geschreven moet worden. Je kunt heel makkelijk vinkjes of kruisjes zetten als iets afgerond is.
 • Maak gebruik van de plugin ‘Drafts for Friends’. Dit is een plugin die het mogelijk maakt om een concept naar het bedrijf te sturen waar je een artikel voor schrijft. Je kunt zelf instellen tot wanneer het bedrijf de mogelijkheid krijgt om het artikel alvast te bekijken. Je plakt de link die je krijgt met de plugin in een mailtje en voila. Geen gedoe met conceptartikelen sturen via Word met losse foto’s, maar een perfect beeld van hoe het artikel zal worden.
 • Voor het maken van facturen is het handig om te weten hoe je een factuur maakt. Je kunt op onderzoek gaan en zelf een factuur ontwerpen, maar je kunt ook eenvoudig een account aanmaken via Moneybird en via deze website facturen versturen.
 • Vermeld op je factuur dat men het betalingskenmerk noemt bij de overschrijving. Dat scheelt je een hoop zoekwerk als je meerdere betalingen verwacht. Niets is zo frustrerend als er niet achter kunnen komen van wie je betaald hebt gekregen.
 • Ben je nog niet zo groot of wil je je gewoon niet inschrijven bij de Kvk? Bij de Belastingdienst kun je heel eenvoudig een BTW-nummer aanvragen zonder inschrijving bij de Kvk. Dan ben je wel in het bezit van een nummer (dat door sommige bedrijven wordt gevraagd), maar verplicht je niet om elk kwartaal je boekhouding bij te houden.
 • Houd goed contact met het bedrijf waarmee je samenwerkt. Reageer indien mogelijk binnen 24 uur en bij vragen: gewoon mailen. Liever genoeg duidelijkheid dan dat je maar ‘iets doet’, omdat je denkt dat het wel zo zou moeten. En heb je geen goed gevoel bij een samenwerking? Geef dat dan aan en ga niet iets aan waar je niet achter staat. Kom je er niet uit of heb je veel onduidelijkheid? Dan is bellen een goede optie. Misschien wat ouderwets, maar het scheelt veel tijd en je hebt direct antwoord.
 • Houd een goede balans tussen samenwerkingen en je eigen artikelen. Natuurlijk kun je er voor kiezen om elke dag gesponsorde artikelen en reviews te plaatsen op je blog, maar op een persoonlijke blog is dat niet fijn voor lezers.

Vind jij deze tips en trics bruikbaar? En heb jij nog een goede tip om te delen? Laat het mij weten in de comments!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (24)

 • Balans vinden lijkt me inderdaad belangrijk. En het moet bij je boog passen, anders zou ik het persoonlijk niet meer lezen 😉

  Beantwoorden
 • Hoi Geertje,

  Ik ben die groene blogger waar jij het over hebt. Ik ben net mijn blog gestart en “alleen” nog maar bezig met schrijven, ontwerpen en de technische klusjes rondom mijn website.

  Ik ben dus nog niet bezig met samenwerkingen, maar ik vind jouw artikel wel erg leuk om te lezen. Sowieso zijn tips altijd nuttig mocht het ooit tot samenwerkingen komen. En ik vind het ook leuk om te lezen hoe zo’n samenwerking gaat. Want naast dat je als blogger aantrekkelijke verhalen schrijft, krijg je ook te maken met technische zaken en, als je een succesvol blogger bent zoals jij, ook met commerciële en administratieve taken. Met jouw artikel geef jij ons een klein kijkje achter de schermen.

  Omdat ik naast het schrijven de technische kant super leuk vind, heb ik een vraag over de Drafts and Friends plugin die jij beschrijft. Is dit een plugin in WordPress?

  Omdat ik ondernemer ben, ben ik altijd bezig met administratie. In jouw blog vertel je over het aanvragen van een BTW nummer zonder jezelf in te hoeven schrijven bij de KVK. Geef je deze inkomsten op als resultaat uit overige werkzaamheden en welke VAR vraag jij hiervoor aan? Al zal de VAR natuurlijk vanaf 2016 weer heel anders zijn nu straks het hele systeem op de schop gaat.

  Beantwoorden
  • De plugin is inderdaad van WordPress. Ik weet niet of jij ook wordpress hebt? De inkomsten zet ik onder overige werkzaamheden en je mag tot 6000 euro per jaar belastingvrij (althans dat is dit jaar) bijverdienen zonder exact de inkomsten en btw te vermelden. Dus het is zo gepiept, want meer dan dat verdien ik nog niet hoor 😉
   Succes met je blog! Ik ga even een kijkje nemen.

   Beantwoorden
 • Wat een handige tips, die hoop ik zeker nog nodig te hebben:) ook van die plugin is een goeie!

  Beantwoorden
 • Bedankt voor de tips! Zeker handig alvast. Je schrijft heel duidelijk.. Wat mij betreft mag je vaker blogtips geven:)

  Beantwoorden
 • Thanks voor de tips, ik was al op zoek naar die plugin! 😉

  Beantwoorden
 • Wat een leuke blog! Ik heb er nooit bij stilgestaan dat de ook betaald kan worden voor je artikelen. Goede tips heb je om dat allemaal goed aan te pakken! Klinkt alsof je het allemaal supergoed voor elkaar hebt! Goed gedaan Geertje in eem jaar tijd hwb je mooiegen bereikt daar mag je trots op zijn!

  Beantwoorden
 • Goede tips! Die plugin ga ik straks opzoeken…

  Beantwoorden
 • Goed stukje! Alle bloggers zouden elkaar zo goed moeten helpen <3 denk dat veel mensen hier wat aan hadden!

  Beantwoorden
 • Is drafts and friends echt nodig dan? Als ik een artikel typ, en ik klik vervolgens op bekijken, dan kopieer ik daarvan het adres uit de adresbalk en dan kan een bedrijf het ook bekijken. Tenminste, ik heb daar nog geen problemen mee gehad maar ik heb ook pas drie keer een samenwerking gehad.
  Heel interessant artikel Geertje!

  Beantwoorden
 • Wat een goede tips voor samenwerkingen!
  Ik heb direct die plugin gedownload, haha.
  Thanks for the tip!
  Toevallig had ik laatst nog al dat gedoe met het artikel kopiëren in Word.
  Dramatisch!

  Beantwoorden
 • Handige tips! Ik hou ze zeker in het achterhoofd!

  Liefs Astrid (Timeless Elegance)

  Beantwoorden
 • De website Moneybird kende ik nog niet, maar is zeer handig! Dank je voor deze top tip! 🙂

  Beantwoorden
 • Die plugin heb ik meteen geinstalleerd! 😀

  Beantwoorden
 • Absoluut handige tips! Ik vind dit ook wel een handige :

  Zorg voor een duidelijke disclaimer, hier kun je namelijk altijd op terugvallen wanneer een samenwerking ineens moeizaam of onduidelijk verloopt. In je disclaimer staan namelijk jou eigen regels beschreven over jou manier van schrijven en wat je aanbiedt. Bijvoorbeeld hoeveel links je in een artikel zet en dat producten vrijblijvend opgestuurd mogen worden, maar geen garantie biedt op een review of artikel.

  Ik vond je BTW tip erg handig! Ga ik eens naar kijken! Liefs

  Beantwoorden
 • Wat een fijne tips! Dank je wel?

  Beantwoorden
 • De plugin vind ik heel interessant om weten! Dank je!

  Beantwoorden
 • Handige tips! Hier kan ik zeker wat mee!

  Beantwoorden
 • Goede tips, en communicatie is daarbij het belangrijkst. Laat je partners duidelijk weten wat je doet en wat je van plan bent en dan zijn ze vaak echt wel geinteresseerd in jouw eigen ideeen.

  Beantwoorden
 • Die plugin lijkt me superhandig ik ga het eens proberen! Tot nu toe stuurde ik wel eens een PDF bestand van het concept. Werkt ook goed.

  Beantwoorden
 • Wat een fijne artikel! Hier heb ik toevallig veel aan!

  Beantwoorden
 • Hee, een groentje hier? ik ben net twee maandjes bezig met bloggen en ik vind t echt super leuk om te doen! Bedankt voor je fijne artikel, dan weet ik waar ik op moet letten, mocht het ooit zover komen.. ;P Sowieso is het leuk om op deze manier een kijkje achter de schermen van een ‘ervaren blogger’ te nemen!

  Beantwoorden

Write a comment