Julia Challenge Lifestyle Zonder pakjes en zakjes

Mijn tips om te koken zonder pakjes en zakjes.

De recepten zonder pakjes en zakjes zijn een groot succes. Inmiddels staan er al ruim 55 recepten zonder pakjes en zakjes online en elke dag krijg ik berichten van lezers die het op tafel hebben gezet en er van genieten. Zo leuk! Vandaag een artikel met mijn tips om te koken zonder pakjes en zakjes.

Koken zonder die handige pakketten en pakjes lijkt in het begin veel werk en het lijkt lastig, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig en echt voor iedereen weggelegd. Het gaat er om dat je doorkrijgt hoe en wat je doet en voor je het weet heb je letterlijk en figuurlijk de smaak te pakken. Hoe begin je en waar moet je op letten?

Als eerste laat je de pakjes, zakjes en maaltijdpakketten zoveel mogelijk liggen. Klinkt logisch, is even wennen want misschien ben je wel gewend aan het gemak. Maar onthoud dat alle kant en klare pakjes en zakjes veel onnodige toevoegingen, smaakmakers, zout en suikers bevatten die voor niemand goed zijn. Ook ben je uiteindelijk veel meer geld kwijt voor een maaltijdpakket of andere pakjes en zakjes. Want meestal heb je naast een pakket nog andere dingen nodig als vlees, groenten en kaas of kookroom. Je betaald dus alleen voor een zakje kruiden, welke je door wat investeringen prima zelf kunt samenstellen.

Gebruik ik dan nooit meer een kant- en klaar pakje of zakje? Geen maaltijdpakketten meer in ieder geval. Heel soms gebruik ik nog een basis voor groentesoep of een zakje voor de nasi (ik gebruik dan een half zakje) wanneer ik zin heb in iets makkelijks. Maar dit komt misschien eens per 3 maanden.

Heel belangrijk en misschien zelfs hét belangrijkste: uitbreiding van je kruidenkast. Er zijn bepaalde kruiden en specerijen die je heel veel gaat gebruiken wanneer je zonder pakjes en zakjes gaat koken. Wat je sowieso in moet slaan?

  • Peper
  • Cayennepeper
  • Uienpoeder
  • Knoflookpoeder
  • Kerrie
  • Paprikapoeder
  • Gerookte paprikapoeder
  • Oregano
  • Tijm
  • Komijn
  • Gemberpoeder
  • Kurkuma
  • Koriander
  • Verse knoflook
  • Verse ui

 

Waarom uienpoeder en knoflookpoeder? Omdat dit hele belangrijke smaakmakers zijn in heel veel gerechten. Ze bevatten geen toevoegingen en geven net dat beetje extra smaak aan je gerecht. Ik ben vooral fan van uienpoeder, omdat je hiermee een hele andere smaak creëert dan met verse uien. En tevens is het makkelijk in gebruik en smaakt het eigenlijk overal bij.

In het begin denk je misschien ‘wat veel en duur!’ maar dat valt heel erg mee en uiteindelijk ben je veel goedkoper uit. Want wanneer je deze kruiden in huis hebt heb je eigenlijk al het belangrijkste binnen en je doet er soms wel een half jaar mee. Tevens hoeft de aanschaf van deze kruiden niet duur te zijn, want zowel de supermarkt als de toko heeft een enorm assortiment aan kruiden en vaak ook van een goedkoper huismerk.

Naast deze kruiden en specerijen is een basis voor een saus ook van belang. Wanneer je met pakjes en zakjes kookt krijg je vaak de saus door water bij een zakje poeder te doen. In plaats van dat kant en klare sausje heb je voor het maken van een basissaus de volgende producten nodig (afhankelijk van wat je gaat maken):

  • Gezeefde tomaten
  • Kookroom (light)
  • Melk/yoghurt
  • Bloem
  • Voor een kaassaus: geraspte kaas

 

En dan de basissmaken zoet, zuur, zout en bitter. Hoe maak je die zonder de smaakmakers en toevoegingen uit een pakje? Voor de basissmaken kun je het volgende gebruiken:

  • Zoet: honing
  • Zuur: citroensap, limoensap
  • Zout: keukenzout, spekjes, kaas
  • Bitter: schil van sinaasappel

 

Bitter en zout zijn echter niet de belangrijkste basissmaken in een recept, want een bitter gerecht is niet lekker en zout is vaak door het gebruik van vlees en kaas overbodig geworden. Onthoud ook dat zout geen ‘smaakmaker’ is in een gerecht, maar juist de echte smaken verdoezelt. We hebben veel minder zout per dag nodig dan de gemiddelde mens nu binnenkrijgt. Wennen aan minder zout kost gemiddeld een maand, daarna weet je niet beter.

Voor het koken zonder de pakjes en de zakjes kun je tegenwoordig talloze recepten vinden, zowel online als in kookboeken. Maar zelf experimenteren is misschien wel net zo leuk. Zo kun je spelen met de smaak en een gerecht helemaal naar wens maken. Soms vind je een gerecht te pittig of vind je het juist lekker als een gerecht wat scherper is van smaak.  En verwacht niet dat een recept meteen lukt (zo wel, dan heb je geluk) maar dat het vooral oefenen, oefenen, oefenen is.

Dan het maken van het gerecht zelf. Ik haal mijn inspiratie voor de gerechten zonder pakjes en zakjes juist van de pakjes en zakjes zelf. Om te voorkomen dat het heel anders smaakt dan bijvoorbeeld de wereldgerechten uit de supermarkt, kijk ik goed naar de ingrediënten op de verpakking. Welke kruiden worden er gebruikt om de smaak te bepalen? Welke basis heb ik nodig (tomaat, kookroom, bloem) en wat zegt de verpakking over de bereiding en de stappen?

De verpakking zegt natuurlijk niets over de verhoudingen met kruiden en smaken, dit zul je zelf moeten ‘uitvinden’. Hierbij is het belangrijk dat je vooral voorzichtig bent met kruiden en dat je veel blijft proeven. Je kunt beter extra kruiden toevoegen dan met een te sterke smaak zitten. Vooral gemberpoeder, komijn en koriander hebben al snel een overheersende smaak.

Ga jij de uitdaging aan om zonder pakjes en zakjes aan de slag te gaan?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (10)

  • Wauw, misschien klink ik nu echt heel dom maar ik vind het zo knap! Net heb ik een foto gemaakt van je kruidenlijstje en ga deze eerst maar eens in huis halen. Dan maar is aan de slag om zonder pakje te koken. Heel erg leuk deze artikelen.

    Beantwoorden
  • Hoi geertje,

    Ik lees met veel plezier je berichten elke dag.. ik heb inmiddels al een behoorlijke kruiden verzameling imperium opgebouwd.??

    Daarnaast heb ik de voedseldroger ook ontdekt..heerlijk eigen voedsel drogen zonder toevoegingen..lekker appelkaneelpartjes of beef jerky voor de gezonde snack..een super aanvulling op het koken zonder pakjes en zakjes?

    Beantwoorden
  • Hoi Geertje,
    Zo leuk dat ik je blog ontdekt hebt! Door jou eten wij nagenoeg zonder pakjes en zakjes. Je recepten zijn super! En met de kruiden in huis is het inderdaad goedkoper, zo gemaakt en véél lekkerder van smaak.
    Wat mij betreft komt er gauw een boek! Nu kook ik met de laptop naast het gasfornuis 😉

    Beantwoorden
    • Haha wat lief dank je wel! De vraag naar een boek is groot, dus wie weet!

      Beantwoorden
  • Handig zo’n uitleg! Wij koken al langer zonder pakjes en zakjes, maar het gebruik van uienpoeder was nieuw voor ons. Ik had pas een recept uitgezocht en had de boodschappen in het karretje toen manlief (meestal de kok) zei ‘uienpoeder? doe normaal, ik snij wel een uitje!’ Uienpoeder heeft dus toch een andere smaak & functie; weer wat geleerd! Thanx 🙂

    Beantwoorden
  • Ook door jou recepten voornamelijk begonnen met ‘zelf’ koken! En wat went dat snel! Internet staat bol met dit soort recepten maar blijf
    vooral zo doorgaan!

    Beantwoorden
  • Ah deze had ik even gemist, good to know! Handige tips, die maaltijdpakketten blijven voortaan liggen in de supermarkt ?

    Beantwoorden
  • Geertje wanneer komt jou eerste boek uit met sausen en makkelijke kruidencombinaties voor gerechten? Echt leuk. Ik probeer het al veel te doen, maar mis de routine waardoor toch nog te vaak de pakjes weer in huis worden gehaald.

    Beantwoorden

Write a comment