BikkelharT

Tips bij het uitzetten van je medicijnen.

Waar moet je zoal op letten als je je medicatie uitzet voor de komende dagen of week? Vandaag geef ik wat handige tips.

Je medicijnbakjes kun je zo hip maken als je zelf wilt. Het uitzetten van je medicijnen daarentegen is een serieuze zaak. Elke zondag stort ik mij braaf op het uitdrukken van zo’n 70 (!) tabletten om ze vervolgens netjes te sorteren in de doosjes. Ik heb een saai, oudbollig wit torentje waarin 7 doosjes opgestapeld staan.
Jammer dat ze geen fluoriserende kleuren hebben of grappige patroontjes. Of bij elk doosje die je pakt een ander liedje uit de top 40. Nee, versieren zul je zelf moeten doen.
Wie weet ooit in een Do it Yourself artikel!
Goed, elke zondag ga ik er dus voor zitten. En er zijn wat handige tips die ik je niet wil onthouden, om het gebeuren zo secuur mogelijk te laten verlopen.
Concentratie is namelijk belangrijk, want jezelf een dubbele dosis toedienen is geen leuk grapje.

  • Plan een vaste dag in dat je je medicatie gaat uitzetten voor een week. Het is niet handig als je elke dag je medicijnen bij elkaar moet gaan rapen in de ochtend. Het is toch veel fijner dat je in alle haast een doosje pakt en deze mee kunt nemen of naast je ontbijt kunt neerleggen? Je hoeft er maar één dag in de week aan te denken en dat geeft ook rust. Het voordeel van een weekdoosje vind ik ook dat je niet meer opschrikt en jezelf afvraagt of je dat ‘ene medicijn’ wel hebt ingenomen. Je kunt het makkelijker checken.
  • Hou je voorraad netjes. Ik heb 10 doosjes met verschillende medicijnen. Ik liet ze in het begin nog wel eens slingeren in de keukenkastjes of in het dressoir. Niet handig. Ik kreeg een keer een tasje mee van de apotheek en sindsdien zit daar mijn ‘stash’ in. Geen losse stripjes of doosjes, maar alles netjes in de tas. En die tas staat nu hoog in een kastje opgeborgen, want Sarah is gaan kruipen.
  • Vraag bij de apotheek voor een snijapparaat voor je tabletjes. Ik heb veel halfjes die ik in moet nemen, omdat de dosering anders te hoog is voor mij. Met alle geweld en gekneusde vingers probeerde ik de pilletjes door middel te breken. Niet nodig, want je kunt bij de apotheek gratis een snijder krijgen. Scheelt ook een hoop weggooien van pillen, aangezien ik regelmatig tabletjes in stukjes brak in plaats van in tweeën.

medicijn3medicijn1

 

 

 

 

 

 

  • Tel je tabletjes die je uitzet. Ik heb in de ochtend 6, in de middag 3 en in de avond 1 tabletje. Als ik voor een dag heb uitgezet, controleer ik het nogmaals door het aantal te tellen per dagdeel. In de ochtend heb ik 3 witte en 3 gekleurde. In de middag 2 witte en 1 gekleurde en ik eindig de dag ook in kleur. Met dat gegeven ‘scan’ ik de uitzet en controleer ik.
  • Ga ergens zitten waar je niet wordt gestoord door vragen of muziek. Je wordt snel afgeleid door muziek of mensen om je heen die praten of je een vraag stellen. Niet handig, want je moet je kop erbij houden.
  • Nadat je je medicijnen voor een week hebt uitgezet, ga je na of je voorraad nog voldoende is. Kun je nog voor een week uitzetten? Dan hoef je niets bij te bestellen bij de apotheek. Heb je voor minder dan een week? Dan is het slim om meteen bij te bestellen en het die week op te halen. Zo heb je altijd voldoende voorraad in huis, nog een voordeel van een weekdoosje.

medicijn33

Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips bij het uitzetten van medicijnen. Mocht je het alsnog ingewikkeld vinden of vervelend, dan kun je aan de apotheek vragen of je een Baxter systeem mag hebben. Dit is een systeem waarbij de apotheek je medicijnen uitzet in zakjes, per dag en per tijdstip. Deze zakjes zitten in een rol.

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment