Random

Een terugval in zindelijkheid. Hoe komt het en wat doe je er aan?

Na een tijdje oefenen op een potje of op het toilet gaat het steeds beter en ineens is het zover: je kind is zindelijk! Er moet een knopje om en wanneer deze eenmaal om is, is het gedaan met de luiers. Toch?

Ik vond het een bijzondere mijlpaal toen Sarah eenmaal alles op het toilet kon doen. Het scheelt enorm veel luiers en levert een trots kind (en ouders) op. Geen gedoe meer met verschonen, billendoekjes en doorlekkende luiers. Maar een zindelijk kind is geen garantie op droge broeken tot in de eeuwigheid. Want, een terugval kan voorkomen bij een kind. Ook bij jouw kind.

Wanneer spreek je van een terugval?

Een enkel ongelukje is geen probleem. Elk kind is weleens te laat of heeft het gewoon even niet in de gaten. Hij of zij is te druk met spelen of zit met alle aandacht in een tekenfilm. Wanneer er structureel ongelukjes plaatsvinden spreek je van een terugval. En zo’n terugval is vervelend voor het kind en de ouders, maar absoluut niet raar. Kinderen vallen nou eenmaal soms even terug in een oude gewoonte en in hun ontwikkeling.

Oorzaken

Een terugval heeft bijna altijd te maken met een toename van spanning. Denk aan een scheiding, een sterfgeval, overgang naar de basisschool, een verhuizing of een ziekte. Dit soort gebeurtenissen kosten energie en geven spanning.

Echter, er zijn ook kleinere oorzaken van een terugval. Bijvoorbeeld wanneer het kind minder aandacht krijgt (bij de komst van een broertje of zusje bijvoorbeeld) of als er een verandering heeft plaatsgevonden in de routine van een kind. Er zijn dus grote en kleine oorzaken die een kind spanning kunnen geven. Deze spanning kan zich dan uiten in een terugval.

Aanpak

Allereerst is het van belang om de mogelijke oorzaak te achterhalen. Wat zit er achter? Kun je de terugval verklaren? Belangrijk om te beseffen is dat kinderen er niets aan kunnen doen. Hij of zij moet wennen aan een nieuwe danwel andere situatie en kiest er niet zelf voor om een terugval te krijgen. Boos worden of straffen is dan ook absoluut niet goed.

Wat het lastig maakt, is dat een peuter een terugval ook kan gebruiken om te manipuleren. De peuter krijgt zijn of haar zin niet en wil zijn of haar zin doordrijven door weer in de broek te gaan plassen of poepen. Geef in dit geval het zindelijk worden even te laten rusten. Pak het na een paar weken weer op. Een kind moet zindelijk worden om de ouders een plezier te doen, niet uit angst.

Mocht er een terugval zijn door een veranderde situatie in het leven van de peuter of kleuter, pak de terugval dan als volgt aan:

  • Word niet boos en straf het kind niet.
  • Leg er niet teveel nadruk op en geef de ongelukjes niet teveel aandacht
  • Probeer de oorzaak te achterhalen van de terugval en pak de zindelijkheidstraining weer op.
  • Praat met het kind over de veranderde gebeurtenis en straal vertrouwen en begrip uit.
  • Geef je kind bij een ongelukje zelf (deels) de verantwoordelijkheid voor een schone broek en laat het meehelpen met het aantrekken van schone kleding.
  • Leg geen druk op de zindelijkheidstraining maar volg het gevoel en het tempo van het kind.
  • Beloon je kind als er geen ongelukjes zijn, maak het positief.
  • Wees niet bang dat het iets blijvends is. Je kind zal vanzelf weer volledig zindelijk zijn.
  • Mocht je geen oorzaak kunnen achterhalen, bespreek dan je twijfels met de huisarts of het consultatiebureau. Dit om medische oorzaken (zoals een blaasontsteking) uit te sluiten.

Heb jij als moeder of vader ervaring met een terugval bij je kind? Hoe ging je daarmee om? Ook als je aanvullende tips hebt, laat ze horen!

Volg je mij al op FacebookTwitterInstagram en Bloglovin?

 

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Write a comment