BikkelharT Halfvol Lifestyle

Terug in balans. Hoe doe je dat?

Twee weken geleden zat ik voor het eerst tegenover de praktijkverpleegkundige GGZ. Zij gaat mij helpen bij het lichter maken van mijn veel te zware rugtas en bij het voorbereiden op  traumaverwerking. Ik kreeg een hele belangrijke opdracht mee om aan te werken, voordat de traumaverwerking plaats kan vinden.

EMDR therapie wordt het ook wel genoemd. Een vorm van therapie waarbij het uiteindelijke doel is: het verwerken van een trauma. Ik droom nog steeds veel over de periode dat ik ziek was en van de Intensive Care. Maar ik ervaar ook nog steeds angst van die periode en denk vaak terug aan het moment dat ik daar, doodziek, op een bed lag. Vaak stopte ik het weg of dacht ik dat het wel weer over zou gaan. Anderhalf jaar later blijkt dat het niet vanzelf over gaat en dat er meer bij komt kijken dan het van mij afschrijven. Ik moet therapie krijgen.

Deze vorm van therapie neemt iemand als het ware mee terug naar het moment. Hierdoor krijg je de kans om het stap voor stap te ervaren en opnieuw een plekje te geven. Heftig, spannend, maar wel heel effectief. Ik twijfelde geen moment en stemde in met EMDR therapie. Maar, vervolgde ze, voordat ik er aan mocht beginnen moest ik in balans zijn. Eh…in wat?

Ze krabbelde wat op een A4tje en al snel bleek dat er zoveel meer aan de hand is dan alleen een trauma. Ik ben verre van in balans. Als ik een wipwap zou zijn, zou mijn stoel constant in de lucht hangen. Ik heb teveel stress, teveel angst,een burn-out, teveel onzekerheid en teveel problemen. Mijn stressniveau is zo hoog dat wanneer iets niet lukt of gaat zoals ik wil, mijn lichaam in de overlevingsmodus gaat. En dat is niet heel positief, want ik ga met dingen gooien, krijg woedeaanvallen en weet even geen raad met mijzelf. Klinkt stom nu ik dit zo over mijzelf schrijf, maar het is heel logisch. Er is simpelweg geen ruimte in mijn hoofd om deze prikkels te verwerken en dus stroomt het over.

duik

Oké, dus ik moet terug in balans voordat ik die therapie kan krijgen. Want als ik er nu al aan zou beginnen kan de trauma erger worden in plaats van minder. Mijn eerste leerdoel is ‘vaker nee’ zeggen en mijn grenzen duidelijk aangeven. Ik bepaal, niet een ander. Verder heb ik nagedacht over wat mij verder in balans zou kunnen brengen. En dat is rust, veel slaap, gezond eten, veel dingen doen die mij energie geven in plaats van kosten, veel praten en schrijven. Ik ben op dit moment dan ook niet aan het werk. Het openen van mijn werkmail bezorgd mij al een bonzend hart en zweet op mijn voorhoofd.

Mijn dagen vul ik in met zoveel mogelijk positieve energie en rust. Ik slaap veel, ik doe wat mij gelukkig maakt en energie geeft (Sarah, bloggen, met vrienden afspreken, wandelen), ga beginnen met yoga en probeer even terug te gaan naar waar het allemaal om gaat. Mijzelf en mijn gezondheid. Ik heb deze twee zo ontzettend in de steek gelaten en ik ben er enorm voor gestraft. Ik probeer het nu weer goed te maken met mijn lijf en daadwerkelijk te luisteren naar signalen van mijn lichaam. Proost op een lijf dat snel weer in balans is!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (15)

 • Wat goed dat je jezelf nu helemaal op nummer 1 zet! Ik hoop dat je snel je balans hebt gevonden!

  Beantwoorden
 • Ik hoop zo dat je die balans weer kan vinden voor jezelf! Goed dat je eraan werkt! Sterkte met alles!

  Beantwoorden
 • Bijna woordelijk herkenbaar :’-(

  Sterkte.

  Beantwoorden
 • Ik hoop dat je je er beter door gaat voelen! Sterkte!

  Beantwoorden
 • Heel veel sterkte en kracht voor de komende tijd meis <3

  Beantwoorden
 • Tja die balans is bij jou wel erg ver doorgeslagen als ik het zo lees. Lastig voor je dat je zo graag alles wil, maar dat je lijf en jijzelf de dupe daarvan zijn. Ik mag zelf op het moment ook wel weer wat aan mijn balans doen, ik ga alleen niet gooien maar met deuren slaan…
  Ik heb een kleine twee jaar terug ook EMDR therapie gehad. Ik vond het vooral een hele vreemde therapie, maar ik was na enkele behandelingen ineens een stuk verder, en de traumatische beelden die ik had waren een stuk minder traumatisch.
  Yoga is een aanrader, en rustig mediteren vond ik soms ook fijn, hoewel ik daar meestal te ongeduldig voor ben.

  Beantwoorden
  • Ja mediteren lijkt mij ook heerlijk! Alleen ik ben ook ongeduldig haha…

   Beantwoorden
 • Emdr is pittig maar als het werkt voor je kun je er zoveel aan hebben! Veel sterkte. Traumaverwerking is niet niks! Hopelijk krijg je ook veel liefde en steun van je omgeving.

  Beantwoorden
  • Dat laatste maak ik mij geen zorgen over 😉 EMDR vind ik inderdaad spannend….maar het is voor een goed doel!

   Beantwoorden
 • Oh, ik dacht dat je traumaverwerking kreeg o.a. vanwege je broer!

  EMDR, ik hoop dat je er wat aan hebt! Mijn moeder heeft het ook gedaan en die heeft er heel veel aan gehad. Niet zozeer dat het daarna geen pijn meer deed mentaal, maar ze kon hetgeen ze EMDR voor deed, wel veel beter een plekje geven.

  Beantwoorden
 • Het is absoluut niet raar om een EMDR behandeling te ondergaan. Ik ken 2 mensen die het hebben ondergaan en daar heeft het wonderen bij verricht. Dit is natuurlijk geen garantie voor iedereen. Naar als je in je slaap zo wordt achtervolgt door het verleden. Heel veel succes.

  Beantwoorden
  • Dank je wel! Ik heb trouwens oer ongeluk je comment luv verwijderd toen ik je reactie goedkeurde…excuus!

   Beantwoorden

Write a comment