Lifestyle Mama Random

Studiekosten: bouw nu alvast een potje op!

Wat was ik blij dat mijn ouders een bedrag hadden gespaard toen ik op kamers ging. Met het geld wat vrijkwam, heb ik mijn kamer in kunnen richten met meubels en een mooie vloer. Ook mijn studie en rijbewijs werden voor mij betaald. Het was en is een voorrecht dat mijn ouders mij daarmee hebben kunnen helpen, want studeren, op kamers gaan en je rijbewijs halen kosten een vermogen.

Sparen voor je kind. Een ver van je bed show?

Ik was net op tijd afgestudeerd voordat de studiefinanciering een lening werd, waardoor ik na mijn studie niet met schulden kwam te zitten. Nu ik zelf moeder ben kijk ik daar wel een beetje tegenop.
Want met wat voor schulden zal Sarah straks te maken krijgen? Wat zou ze willen gaan studeren en wat gaat dat kosten? Het liefst zie ik haar zonder opgebouwde schuld haar diploma halen. Maar daar is flink wat geld voor nodig.

Meteen na de bevalling heb ik een spaarrekening voor Sarah geopend. Een virtueel potje met als doel een bedrag bij elkaar te sparen waar ze later mee uit de voeten kan.
Vijftig euro per maand leg ik opzij om haar later te kunnen helpen met het (deels) betalen van haar studie en het behalen van haar rijbewijs. Ook al lijkt het een ‘ ver van je bed show’, twee keer knipperen en je kroost is aan het studeren.

Sparen is nodig! Maar op welke manier?

Ik moedig Sarah aan om te gaan studeren later, omdat het zoveel meer kansen biedt en zorgt voor groei in het leven. Niet alleen qua werk, maar ook op persoonlijk vlak. Helaas is studeren duur en het zal alleen maar duurder worden.
De meeste studenten bouwen ook een studieschuld op nu de studiefinanciering een lening is geworden. Mijn drang om te sparen is daardoor alleen maar groter geworden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om te sparen voor je kind(eren).

Geld opzij zetten op een spaarrekening

Wij hebben zelf een spaarrekening voor Sarah waar maandelijks een vast bedrag naartoe gaat. Soms leggen we iets extra’ s bij als het lukt, bijvoorbeeld als het tijd is voor de kinderbijslag.
Wanneer je al een groter bedrag bij elkaar hebt gespaard kun je het vast laten zetten tegen een vaste rente. De rente is vaak iets hoger dan met een gewone spaarrekening. Altijd mooi meegenomen!

Beleggen voor de studie van je kind

Beleggen is iets waar ik nog weinig kaas van heb gegeten. Ik hoor en lees er steeds meer over, want met de lage spaarrente levert beleggen vaak meer op dan sparen. De meeste mensen die beleggen, beleggen in aandelen of obligaties.  Echter kleven er ook nadelen aan, want iets waar je in belegd kan ook minder waard worden in plaats van meer.

Risico’ s van beleggen kun je spreiden door te beleggen in een mixfonds. Centraal Beheer heeft bijvoorbeeld drie soorten mixfondsen voor drie soorten ‘ beleggers’; voorzichtig, gemiddeld en ambitieus. Let wel op dat beleggen ook kosten met zich meebrengt.

 

Op welke manier spaar jij voor de studie van je kind(eren)? Spaar je elke maand een bedrag, leg je de kinderbijslag opzij of doe je aan beleggen? Ik hoor graag jouw manier van sparen!

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (6)

 • Ik had gelukkig ook mijn ouders die mijn studies en kamers betaald hebben.
  Hopelijk kan ik voor mijn kinderen later hetzelfde doen.

  Beantwoorden
 • Ik weet niet zo goed of ik het nodig vind om al die dingen te betalen. Mijn ouders hebben geen studie, rijlessen of kamer betaald voor mij en het is me prima gelukt dat door te komen zonder schulden.
  We sparen wel een bedrag per maand, maar daarnaast vind ik het ook niet verkeerd dat ze leren te werken voor hun geld. De oudste van 14 heeft bijvoorbeeld een folderwijk.

  Beantwoorden
  • Leren werken voor je geld vind ik ook heel belangrijk. Ik had vanaf mijn 16e ook een bijbaantje. Maar kon daar echt niet mijn studie + rijbewijs van betalen, dus van blij dat mijn ouders mij geholpen hebben.

   Beantwoorden
 • Wij zijn ook zoveel mogelijk aan het sparen ook al hebben we (nog) geen kind. Ik hoor van de moeders om me heen dat het zo ontzettend duur allemaal is dat ik nu
  bij voorbaat al zoveel mogelijk geld probeer apart te zetten. Beetje vreemd misschien, maar ik noem het voorbereiding.
  Je kan wel niet nodig vinden dat je met alles mee gaat betalen voor je kind, maar volgens mij wordt alles alleen maar duurder dus kun
  je bijna niet verwachten dat je kind met d’r bijbaantje haar eigen studie betaald.

  Beantwoorden
  • Goede voorbereiding is altijd goed!

   Beantwoorden
 • Wat een leuk artikel weer.
  Ik spaar ook voor lola , 50 euro per maand en dit levert al een heel leuk bedrag op als we dit volhouden tot aan haar 18e!
  Ik heb wel dat zodra het nodig is we er gebruik van maken en dat zij het nuttig moet besteden bv voor haar studie.
  Ik ben zelf opgegroeid met liefdevolle ouders die mij steunden waar nodig maar mij ook heel duidelijk de waarde van het geld in lieten zien.
  Zij betaalden mijn studie en ik werkte in het weekend en vakanties voor rijbewijs en dingen wat ik graag wilde kopen of doen.
  Ik hoop dat ik mijn meisje dit ook kan mee geven, dat ze leert inzien hoe je het beste kunt omgaan met geld, sparen etc en vooral dat niet alles vanzelfsprekend is.

  Beantwoorden

Write a comment