Alcoholisme is wereldwijd een groot probleem. Tegelijkertijd wordt het ook niet altijd herkend.
De dunne scheidingslijn tussen een zware drinker en een alcoholist maakt het soms lastig te herkennen. Zowel bij dierbaren als bij jezelf. Want wanneer spreken we van alcoholisme?
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hoeft dit niks te maken te hebben met de hoeveelheid glazen die er dagelijks genuttigd worden. Het gaat vooral om de redenen waarom er gedronken wordt en of men in staat is om geen alcohol te drinken.
Als de controle kwijt is en men niet zonder drank kan, dan kunnen we spreken van alcoholisme. Zelfs als dit betekent dat ze slechts een glaasje per dag drinken.
Als ze het gevoel hebben niet zonder dit ene glaasje te kunnen, dan kan er dus al sprake zijn van een verslaving. Bij een alcoholverslaving hoef je dus niet altijd het beeld te hebben van iemand die zwaar dronken door het leven gaat. Alcoholisme kan vele gezichten hebben.
Merk jij dat je steeds meer gaat drinken? En dat je het moeilijk vindt om te stoppen? Weet dan dat er hulp mogelijk is. Stoppen met drinken levert enorm veel gezondheidsvoordelen op. Dreigt jouw alcoholgebruik dus uit de hand te lopen? Lees dan verder en ontdek enkele nuttige tips die je kunnen helpen bij het stoppen met drinken.
1. Zoek professionele hulp
Is stoppen met drinken echt ontzettend lastig voor je? Word je volledig gecontroleerd door je verslaving? Of ben je een ongelooflijk zware drinker?
Dan is het niet aan te bevelen om zonder hulp te stoppen. Ontwenningsverschijnselen kunnen het je dan erg moeilijk maken en soms zelfs gevaarlijk zijn.
Zoek daarom in dit geval altijd professionele hulp. Start bijvoorbeeld bij de huisarts. Deze kan samen met jou een afbouwschema maken en medicatie voorschrijven om de ontwenningsverschijnselen te verminderen. Ook is het mogelijk om af te kicken in een kliniek.
2. Ontdek jouw triggers
In welke situaties grijp je naar alcohol? Het is belangrijk om deze patronen te ontdekken en te herkennen waar jouw triggers zitten. Op welke momenten verlang je extra naar alcohol en is het bijna onmogelijk om een drankje te laten staan?
Het kan slim zijn om de komende weken een dagboekje bij te houden met de momenten waarop je naar de alcohol grijpt. Zo ontdek je het patroon en weet je straks ook beter welke triggers je beter kunt vermijden of kan je jezelf hier alvast op voorbereiden. Meer inzicht in je alcoholgebruik is een goede stap richting herstel.
3. Zoek steun in je omgeving
Breng de mensen die je dierbaar zijn op de hoogte van het probleem en leg uit waarom je wilt stoppen met het drinken van alcohol. Als je omgeving op de hoogte is, kunnen zij je ook beter bijstaan op moeilijke momenten of snappen ze ook beter waarom je ‘nee’ zegt. Samen sta je veel sterker dan alleen.