Lifestyle

Sterilisatie: Ik ga erover nadenken…

Afgelopen oktober heb ik twee jaar de Mirena spiraal, hier schreef ik toen dit blogje over. Zo hoopvol als ik toen was, zo zat ben ik hem nu. En aangezien ik geen andere hormonen mag én nooit meer mag zwanger raken, ga ik opzoek naar de ideale oplossing.

Ruim twee jaar geleden heb ik de Mirena laten plaatsen. De enige hormonen die ik zou mogen hebben, een goede bescherming tegen zwangerschap en het zou bloedverlies moeten verminderen. Omdat ik altijd heftige menstruaties heb en nu ook bloedverdunners moet gebruiken leek dit dé ideale oplossing. Ik zou er de komende jaren niet meer aan hoeven denken, super toch? Maar ik ben op dit moment dat ding liever kwijt dan rijk…

Bijna dagelijks ervaar ik (vreselijke) buikpijn, van menstruatiepijn tot pijn in mijn liezen (eierstokken?). En dat niet alleen, ik ben ongeveer drie weken per maand ongesteld. Nou ja ongesteld…ik weet inmiddels niet meer wanneer ik nou ongesteld ben of gewoon tussentijds bloedverlies heb. Wat nou ‘je menstruatie kan zelfs verdwijnen?’ Ik ben het tegenwoordig twee keer zo vaak…

Naast dat ik veel pijn ervaar en zo langzamerhand eelt kweek van al die inlegkruisjes en maandverband, is het ook ontzettend onpraktisch. Ik weet niet meer wanneer ik bloedverlies heb of ongesteld wordt en kan dus nooit een dag sauna plannen of zomaar even naar het zwembad. Soms denk ik ‘het is over’ om vervolgens een paar uur later weer verrast te worden.
Elke dag is het afvragen of ik ‘het’ weer ben of niet. Gelukkig heb ik geen bloedarmoede opgelopen van al die keren, maar ik ben het behoorlijk zat inmiddels.

Zo zat dat ik vanaf begin dit jaar bij ben gaan houden wanneer ik ongesteld ben. Ik kleur de dagen in en zo zie je in één oogopslag wat voor een rommeltje het eigenlijk is. Dan weer anderhalve week ongesteld, dan weer één dag niet. Dan weer drie dagen, dan weer 2 dagen niet. Vervolgens ben ik weer vijf dagen ongesteld en ga zo maar door…Een verrassing hoort leuk te zijn, maar hier word je niet blij van.

En nu? Ik ben al een tijdje het internet aan het afstruinen naar mogelijkheden. Het belangrijkste voor mij is: weinig bloedverlies en buikpijn en 0% kans op zwangerschap, aangezien mij dat in levensgevaar kan brengen. Ik ben vanaf mijn 11e al ongesteld en heb altijd enorm veel bloedverlies en pijn gehad, zo erg dat ik echt plat moest. Daarom zoek ik iets wat mijn menstruatie ook sterk verminderd. Maar zonder hormonen….lastig!

Het is iets waarvan ik vroeger dacht nooit over na te hoeven denken: sterilisatie. Maar het lijkt toch wel de meest ideale oplossing. Een baarmoederverwijdering of het laten verwijderen van mijn eierstokken zie ik niet zitten. Het is een risicovolle operatie met mijn aandoeningen en bloedverdunners en met het laatste zal ik in de overgang komen. Maar sterilisatie alleen zorgt natuurlijk niet voor minder bloedverlies.
Ik zie de laatste tijd steeds meer verhalen voorbij komen over mensen die de Novasure behandeling hebben ondergaan.
Hierbij branden ze het baarmoederslijmvlies weg waardoor je niet of nauwelijks ongesteld wordt. Geen of heel weinig bloedverlies meer, geen hormonen en minder buikpijn….dat klinkt goed! Tevens zou de kans op een zwangerschap op deze manier te verwaarlozen zijn.

Ik ga zeker deze combinatie bespreekbaar maken wanneer ik een afspraak heb bij mijn arts en kijken hoe dit verzekeringstechnisch zit. Het lijkt mij een fijne oplossing voor meerdere problemen en dan hoef ik er als het goed is nooit meer over nadenken. Dan kan er een hoofdstuk gesloten worden en dan kan ik weer dingen plannen en zonder eelt door het leven. Indien jij ervaring hebt met sterilisatie en/of de Novasure methode dan hoor ik het graag!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (11)

 • Wat vervelend voor je dat je menstruaties zo heftig zijn! Toevallig dat ik zelf net heb gekozen voor een koperspiraal, geen hormonen maar helaas wordt je hier wel gewoon nog ongesteld door. Vroeger had ik ook zulke heftige menstruaties. Tegenwoordig ook nog wel maar wordt niet meer dan een paar keer per jaar ongesteld door PCOS. Ik begrijp heel goed dat je erover nadenkt wat sterilisatie betreft. Helaas geen ervaring mee maar hopelijk melden zich nog andere mama’s. Veel succes met het maken van je keuze.

  Beantwoorden
 • Als je er zoveel last van hebt dan snap ik dat je op zoek gaat naar oplossingen. Hopelijk zorgt dat voor verlichting.

  Beantwoorden
 • Ik ben gesteriliseerd, de ingreep deden ze icm de laatste keizersnee (4e!). Ik zou willen dat ze hem eruit hadden gehaald, bij mij totaal geen functie meer. Ben heel heftig ongesteld en heb enorme buikpijn. Dit komt trouwens niet door de sterilisatie, maar meer combi van leeftijd en 4 zwangerschappen + 4x een ks. Ook ik zit nu te de denken aan de novasure, maar ben eens gaan zoeken op de ervaringen….die waren niet zo heel positief, dus dan twijfel ik weer…..succes met je beslissing….

  Beantwoorden
 • Ik lees je verhaal en ik denk gelijk maar 1 ding…..Laat je alsjeblieft niet steriliseren met de Essure methode maar gewoon op de “ouderwetse manier”. Google anders maar eens op essure klachten, dan kom je al genoeg tegen of zoek de Facebook site over essure problemen eens op voor informatie. Ook ik ben gesteriliseerd (32 jaar) omdat ik niet tegen hormonen kan en we heel gelukkig zijn met 2 kids. Novasure is inderdaad een goede oplossing voor het vele bloedverlies maar is niet altijd toe te passen op iedereen. Voor meer info wat betreft Essure mag je me altijd mailen.

  Succes met je beslissing!

  Beantwoorden
  • Dank je wel voor je reactie. Ik laat mij niet steriliseren met de novasure methode want de novasure methode is geen manier van steriliseren, maar is bedoeld om menstruatieklachten te verminderen. Omdat het niet beschermt tegen zwangerschap zal ik mij ook moeten laten steriliseren. Alleen steriliseren pakt het bloedverlies en de buikpijn niet aan. Door de bloedverdunners ben ik bijna elke dag ongesteld met de Mirena.Ik hoop dat je mij snapt! Ik zal eens kijken op de FB pagina.

   Beantwoorden
 • Ik bedoel ook de Essure methode…ik weet idd dat Novasure wat anders is.
  Essure is een nieuwe manier van sterilisatie.

  Beantwoorden
  • Oh wacht ik ben in de war haha excuus. Ik snap je! Wil inderdaad voor de ouderwetse manier gaan want hoor inderdaad slechte ervaringen met de Ensure

   Beantwoorden
 • Is de ouderwetse manier ook niet risicovol voor jou? Zelf een novasure gehad echt 2 jaar super veel plezier van gehad zou het zo weer hebben gedaan. Geen pijn en geen bloedverlies of nauwelijks. Maar de ervaring is nu steeds meer dat meiden die zoals jij en ik ook vroeg al ongesteld waren en veel menstruatie pijn hebben ervaren of nog steeds hebben. Die groep gaat zelf weer het baarmoederslijmvlies weer herstellen en dat gaat met nog meer pijn als daarvoor gepaard. Hierdoor is mijn baarmoeder verwijderd via de vagina. Ben onder spinale Anesthesie gegaan. Geen idee wat voor jou beter zou zijn spiraal of juist algeheel? Maar die baarmoederverwijdering is echt een aanrader. Jeetje mina wat ben ik daar van opgeknapt geen pijn geen bloedverlies maar vooral geestelijke ook lekker stabiel zonder die mega hormonale schommelingen. Ik zit echt 1000% lekkerder in mijn vel. Nooit gedacht dat het zoveel zo opleveren. Succes met je beslissing het is zeker voor jou niet zomaar een beslissing die je even neemt.

  Beantwoorden
 • He, wat balen dat die mirena niet goed uitpakt voor jou. Ik heb geen ervaring met steriliseren, maar veel sterkte met het maken van je keuze.

  Beantwoorden
 • Ik heb me vorig jaar laten steriliseren. Met de essure behandeling. Ik had wel allerlei verhalen erover gehoord, maar toch gedaan. Ik vond de ingreep goed te doen, maar heb dan ook 3 cm ontsluiting gehad voordat ik een ks kreeg, dat scheelt. Qua pijn vond ik een koperspiraal plaatsen erger, maar het duurt wel wat langer. Ik ben er erg tevreden over. Ik kreeg juist van de cerazette depressieve gevoelens, die gebruikte ik in de eerste periode na de essure behandeling. Maar dat zal voor iedereen anders zijn . Sterkte met je beslissing en idd bespreekbaar maken met je arts.

  Beantwoorden
 • […] mijn verzekering en gaat het gebeuren in 2018 met een uitgebreider zorgpakket. Ik schreef een blog over mijn beslissing en hoewel het goed voelt en het de beste beslissing is, voelt het nog steeds een beetje […]

  Beantwoorden

Write a comment