Halfvol

Spoedcursus omdenken.

Omdenken: dacht om, h. omgedacht); (denk) techniek om problemen te transformeren in mogelijkheden, syn. ja-en-denken; vgl. tegenoverg. vastdenken, ja-maar-denken)
Ja maar….wat als alles lukt? Je zult het jezelf nooit afvragen. Vaak denk je in de negatieve sfeer en houd je rekening met wat er allemaal mis kan gaan. Dit ter zogenaamde zelfbescherming en ter voorbereiding op tegenvallers. Tijd om eens te gaan omdenken!

Waarom denk je niet in alleen maar in positiviteit? Wat nou als echt alles lukt? Of als alles meevalt ten opzichte van wat je verwachtte? Want dat kan!
In de meeste gevallen gebeurt het zelfs, dat alles meevalt of positiever uitpakt dan je had verwacht. Maar waarom wachten op dat moment? Je kunt vanaf het begin al starten met omdenken. Het zal je een hoop stress en negativiteit besparen.
En wacht maar af, het brengt echt geen ongeluk en de dingen die op je pad komen zullen er echt niet negatiever van worden.

glas

Bron

Omdenken is denken in termen van kansen en niet van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen of wat mogelijk mis zou kunnen gaan.
Je gebruikt in feite de energie van het probleem voor iets nieuws. De grondlegger van omdenken is Berthold Gunster, schrijver van onder meer ‘Ja-maar® wat als alles lukt’ en ‘Huh?!…​de techniek van het omdenken’.
Ik laat vandaag in 2 simpele stappen aan je zien hoe je kunt beginnen met omdenken.

1. Maak van het probleem een feit. Je maakt de stap van ‘ ja maar’ naar ‘ ja en’ om vervolgens de mogelijkheden te bekijken die er ontstaan door de feiten en de realiteit te accepteren.
Je neemt dus een probleem en haalt er af wat er zou moeten zijn. Dat wat er werkelijk is, blijft over.

2. De bestaande feiten vorm je om tot tot een nieuwe mogelijkheid. Wat zou je kunnen doen met de betreffende feit?

keelcalm

Weg dus met die beren op de weg en de momenten dat je jezelf afvraagt ‘wat als?’ Pas hierbij het omdenken toe en neem ‘ elk nadeel hep zijn voordeel’ met beide handen aan.
Als je erover nadenkt heeft het eigenlijk geen zin om in een negatieve spiraal te verblijven en jezelf gek te maken met scenario’s die vaak toch niet uitkomen. Zonde van je tijd.

Nou klinkt het allemaal heel makkelijk, alsof je dit allemaal in een dag zou kunnen toepassen. Maar zo werkt het natuurlijk niet.
Ik betrapte mijzelf er de laatste tijd op dat ik over veel dingen nadenk die toch niet gebeuren. En dan heb ik het niet over leuke gebeurtenissen.
Als er iets op de planning staat, kan ik daar wel eens nerveus van worden omdat ik overladen wordt met allemaal ‘wat als’ scenario’s. Die zijn verre van realistisch en dus heb ik besloten het omdenken te gaan toepassen.
Bij alle negativiteit die voorbij komt, probeer ik een pauze in te lassen en te proberen om te gaan omdenken. Er is tenslotte altijd wel iets positiefs te zeggen of te denken, wat het ook is.
En wat nou als het allemaal goed gaat en gewoon lukt? Die kans is namelijk zoveel malen groter.
Als je er in gelooft, dan motiveer je jezelf en is de kans groot dat het gewoon uitkomt.

Vind je het leuk om hier meer over te lezen? Omdenken heeft een hele interessante website met uitleg en verhalen.

Succes!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (1)

Write a comment