Random

Snert blog. Dit herken jij als je erwtensoep maakt en eet!

Naast alle serieuze blogjes en recepten mag er soms best een ‘ onzin’  blog tussen zitten toch? Daarom bij deze een heuze snert-blog! Alle herkenbare momenten tijdens het koken en eten van je snert. Wedden dat je ze als snert-lover herkent!

Snijden snijden snijden….en blaren

Erwtensoep maken vind ik leuk werk, maar al dat snijden….Het grootste werk van erwtensoep maken zit hem dan ook in het snijwerk. Prei tot daaraan toe, maar knolselderij snijden is de hel. Meestal laat ik het aan Giorgio over, maar wanneer hij er niet is en ik wil erwtensoep maken dan ben ik degene die de knolselderij zal moeten slachten.

Hoe scherp je mes ook is, het is bijna niet te doen om blokjes te snijden van een knolselderij. Ik snijd het lompe (en lelijke) ding eerst in plakken zodat ik hem kan schillen en vervolgens in blokjes kan snijden. De dag erna doen al mijn gewrichten in mijn handen en armen pijn en heb ik overal blaren. We zeggen maar zo: het is het waard.

Gaat dat goedkomen?

Elke keer als ik de spliterwten op het vuur zet met water, laurier en karbonade dan denk ik….wat moet dit worden? De eerste keer schrok ik dan ook van mijn ‘soep’, want het leek absoluut niet op erwtensoep. Maar naarmate de tijd verstreek en de prei en de knolselderij helpen met indikken weet je dat het goedkomt.

Heb ik wel genoeg rookworst?

Ook altijd de vraag wanneer ik hem snijd: is dit wel genoeg? Had ik niet twee rookworsten moeten kopen? Ooit heb ik twee rookworsten fijngesneden voor door de soep, met als gevolg dat we voornamelijk rookworst aten met af en toe erwtensoep. Geen goed plan dus. Wijze les: het is genoeg, heus.

Mijn pan zit vol!

Tip voordat je erwtensoep gaat maken: zorg dat je een grote soeppan gebruikt. Geen grote kookpan nee….een soeppan. In het begin lijk je maar 1,5 liter soep te hebben maar al snel zit de pan tot de nok toe vol. Hierdoor wordt het een uitdaging door de pan te roeren zonder soep over de rand te gooien.

Oh wat heb ik hier zin in! Au….

En dan is hij klaar….en dan is hij perfect. De hele middag heb je je al verheugd op die heerlijke erwtensoep en eindelijk kun je aanschuiven. Hij is behoorlijk heet maar na wat blazen neem je toch je welverdiende hap. Die nog steeds erg heet is. Boeit niet, ik wil hem eten. NU! En de blaren in je mond de volgende dag vergeet je maar even…

Ik lust nog wel een bord! O nee, mijn oog lust een bord…

Mijn voornemen voordat ik opschep: ik neem lekker twee borden, heerlijk! Het eerste bord is een genot en het smaakt naar meer. Maar terwijl je een paar happen van het tweede bord eet merk je dat je toch wel erg vol zit. Ineens. Alsof je hele slokdarm vol soep staat….maagzuur!

Wat ruik ik?

Heerlijk die lucht tijdens het koken, maar de dag erna….Je kleding, je huis….alles ruikt naar de prei en knolselderij. Lekker douchen dus, schone kleding aan en je huis doorluchten. Of je moet er van houden…

Voor alle snert-lovers: herken jij dit? En heb je nog herkenbare dingen toe te voegen?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 35 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (5)

 • Heel herkenbaar Geertje, daarom neem ik erwtensoepgroenten uit een zak. Gaat heel goed. En ik vind het net zo lekker als zelf gesneden!

  Beantwoorden
  • Oh goed idee! Dank je wel!

   Beantwoorden
 • Wij zijn ook dol op zelfgemaakte erwtensoep alleen krijgen we dan vreselijke last van maagzuur. Heb je enig idee welk ingredient dat kan veroorzaken? Zo nodig laten we dit er de volgende keer maar uit want het is bij ons beiden zo erg dat we nu geen erwtensoep meer maken.

  Beantwoorden
  • Hi! Ja het blijft een machtige maaltijd. Wat precies de klachten kunnen veroorzaken durf ik niet te zeggen. Het kan van de prei komen, maar ook van de knolselderij. Misschien proberen om steeds een ingredient weg te laten en te vervangen door iets anders?

   Beantwoorden
 • De vraag is al wat ouder maar de rede dat men vaak maagzuur krijgt van erwtensoep is doordat vlees en groentes samen pruttelen. Zet het vlees met eventueel bouillonblokjes op en ernaast een pan met de groenten en bouillonblokjes. Schep aan het eind het vlees uit de bouillon en gebruik deze bouillon niet!! Voeg je vlees en rookworst toe aan de pan met groente oftewel inmiddels bijna klare erwtensoep en maak het af. Je zult zien dat je vrijwel geen last meer hebt van maagzuur 😉 was een chefkok die mij dit ooit in mijn oor fluisterde 😀

  Beantwoorden

Write a comment