Lifestyle My killerbody motivation

Snack-attacks voorkomen: mijn eigen tips.

Snacken doe ik uit verveling of wanneer ik niet lekker in mijn vel zit. Snacken geeft mij rust en onrust tegelijk. Snacken is fijn en lekker, maar het gevolg is minder leuk. Nu ik alweer ruim 14 weken bezig ben met het Killerbody dieet is er weinig tijd en ruimte geweest om te snacken. Een strak regime en discipline loont. Maar is ook niet eindeloos vol te houden. Want snacken blijft leuk en lekker, hoe je het ook went of keert. Dus: wat doen we met die snack-attacks? Hoe zorgen we voor een goede balans wat betreft snacken en een gezonde lifestyle? Nou, zo!

Nooit kon je mij wakker maken voor een enorme zak chips of een pak koekjes, wel voor toastjes met kaas, nootjes, sushi of chocolade. Op de bank achter de televisie genietend van al dat lekkers. Om de dag erna (of het uur daarna) al spijt te hebben van het snaaien. Ik ben niet iemand die alles kan eten wat los en vast zit en nu ik bezig ben met een andere leefstijl zal ik er anders mee om moeten gaan. Heel eerlijk: ik ben/ was een emotie-eter. Eten gaf verlichting en was comfortabel op de momenten dat ik niet lekker in mijn vel zat. En die momenten waren er vaak. Heel vaak. Nu ik met therapie bezig ben merk ik niet dat ik direct lekkerder in mijn vel zit, maar wel dat mijn geest sterker is dan mijn lijf en dat ik de baas kan zijn over alle stemmetjes die ik hoor. Wel gezellig hoor, maar streng toespreken geeft veel rust.

En dus begon ik bijna tegelijk met mijn therapie ook met het Killerbody dieet. Het kwam toevallig zo uit en het was misschien geen handige timing, maar ik was mijn rolletje zat. Die paar extra kilo’s gaf mij geen goed gevoel over mijzelf en de enige die daar verandering in kon brengen…was ikzelf! Nee geluk hangt niet af van een getal of een maat, maar wel een spiegelbeeld en het feit dat ik weer durf te shinen in een skinny jeans. Daar word ik deels gelukkig van ja, dus dat is goed. Om lekkerder in mijn vel te zitten moest ik dus aan de bak, zowel geestelijk als lichamelijk. En lichamelijk ben ik er eigenlijk al.

Ik schreef al eerder dat wanneer er een ‘dieet-knop’ omgaat bij mij, ik niet meer op andere gedachten te brengen ben. Twaalf weken lang heb ik mij letterlijk aan het menu gehouden van het Killerbody dieet zonder snackmomenten. Moeilijk? De eerste paar dagen, daarna kon ik het prima missen. Het stemmetje bleef ik de baas en dat voelde sterk en goed. En doordat ik mijzelf zag slinken in de spiegel kreeg mijn zelfvertrouwen een boost. Een en één is twee. De drang om te snacken en te cheaten is er nog steeds niet, maar om het voor mij in de toekomst wat makkelijker te maken en te zorgen dat deze lifestyle geen zware opgave wordt, sta ik mijzelf toe om af en toe heerlijk te snacken en te genieten.

Plan een snackmoment in

Bij mij is de vrijdagavond of de zaterdagavond vaak een moment om mijzelf in de watten te leggen. Belonen voor het feit dat ik die week ervoor zo goed bezig ben geweest. Ik geniet dan met volle teugen van een bord sushi, een schaaltje chips of nootjes of een lekker stuk chocolade. Geen zielig stukje, maar een stuk. Doordat ik niet elke dag dit soort dingen eet heb ik gemerkt dat ik er enorm van geniet. Zoveel meer dan ik eerst deed! En dat voelt goed, want ik kan er dan weer een week op teren zonder dat ik het weer wil eten.

Behalve iets snacken plan ik ook weleens een cheatmeal in, een maaltijd waarbij ik het niet zo nauw neem met de koolhydraten en vetten. Een pizza (ik maak ze wel zelf), frietjes of heerlijke broodjes. Ik merk dat mijn lijf de dagen erna extra hard gaat werken om te verbranden, waardoor ik na een cheatmeal vaak nog wat afval. Klinkt gek, maar zo werkt het. Even wakker schudden dat lijf! Het werkt natuurlijk niet meer als je dagelijks een cheatmeal eet.

Verboden om nooit meer te snacken

Hoor je mij? Verbied jezelf niet om nooit meer te snacken of te cheaten. Wanneer je dat tegen jezelf zegt, zal het weerstaan van allerlei lekkers alleen maar moeilijker worden. Je blijft er aan denken en volhouden wordt moeilijk. Tenslotte is het doel van een dieet ook om je gewicht te behouden. Nadat je je streefgewicht hebt bereikt is het dan ook handig om een volgend plan te maken en daarbij horen ook momenten om even heerlijk te zondigen.

Heb je zin om te snacken? Wacht even een paar minuten

Net als bij het stoppen met roken: dat stemmetje in je hoofd roept vaak maar een paar minuten en is dan weer stil. Ga niet af op het eerste stemmetje maar wacht even een paar minuten, grote kans dat de trek in iets lekkers dan alweer weg is. En voordat je iets alsnog in je mond stopt: loop nog even naar de computer of je telefoon om een foto van jezelf op te zoeken voordat je begon met afvallen. Inderdaad.

Ga na of je echt honger hebt of dat je zin hebt in iets lekkers

Er zit nogal een verschil in de signalen van je lijf. Wil je snacken of heb je echt trek? Voel je dat je bloedsuiker laag is en knort je maag? Luister naar je lijf en eet iets gezonds en iets dat voedzaam is. Is het gewoon puur een moment van ‘willen snacken’? Dan heeft je lijf pech, want jij bent de baas. Kauw eens een lekker stuk komkommer weg, een appel, kauwgompje of wat worteltjes. Klinkt saai maar je zult merken dat je trek weggaat.

Zorg dat je niets slechts in huis hebt

Je kunt jezelf uittesten door een paar repen chocolade in de kast te leggen, maar handig is het niet. Op het moment dat jij je even zwak voelt of verveelt kan het maar zo gebeuren dat er straks geen reep meer ligt. Haal het gewoon niet! Zorg voor gezonde tussendoortjes en plan deze door de dag heen. Het feit dat je naar de supermarkt moet voor je reep zwarte goud maakt het al dat je afhaakt. Meestal dan.

Snack verstandig

En daar bedoel ik mee…niet met een pizza, een bak friet, twee kroketten en een zak chips op schoot. Kies of één cheatmeal of verschillende snacks die echt wat toevoegen aan je gezondheid én die vullen. Bij dat laatste kun je denken aan; noten, eieren, zuivelproducten of verschillende soorten rauwkost. Maar eet ook gerust af en toe die halve reep chocolade op of een schaaltje met chips. Haal gerust eens sushi en geniet met volle teugen. Het leven is leuk en moet leuk blijven, slank zijn en blijven ook. Maar geniet volop van het moment en beloon jezelf!

Snack jij veel? En wat doe je tijdens een ‘snack aanval?’

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (6)

 • Oh ik hou van snacken! Helaas ben ik niet zo gedisciplineerd als jij 😉 Maar op dit moment probeer ik zoveel mogelijk met fruit te snoepen, lekkere zoete meloenen bijvoorbeeld. Alles beter dan chips haha

  Beantwoorden
 • Wat zou ik willen dat ik ook zo’n knop had, die helemaal om is als ik het een keer wil.
  Het lukt me altijd wel even, maar volhouden is zo moeilijk. Ben sinds deze week wel echt weer aan het opletten dat ik gezonder eet, want de laatste tijd was het snacken wat de klok sloeg. Ik zit nog maar aan dag 3, maar een mens moet ergens beginnen natuurlijk.

  Beantwoorden
 • Het gaat meestal goed, maar als ik toe geef is het hek van de dam. Vooral in combinatie met niet sporten word het erger..
  Ik hou ook wel van sushi en chocolade. Maar koekjes en chips doe ik ook zeker niet moeilijk over. Nu we niks in huis hebben is het makkelijker want dan heb ik gewoon pech!

  Ik vind dat je het super goed doet en je blogs hierover motiveren ook zeker om het vol te houden, voor mij ?

  Beantwoorden
 • Dat even een paar minuten wachten werkt erg goed. Ik kan niet zo makkelijk opstaan, met dank aan mijn baarheupen en bekken, dus vaak ben ik te lui om iets te snacken te pakken. En vaak besluit ik dan maar gewoon te gaan slapen haha.

  Beantwoorden
 • Ik beken, ik snack heel veel! Haha misschien heb ik nog wat aan deze tips.

  Beantwoorden
 • Dit is zo moeilijk! Ik heb een heuze suikerverslaving en dat heb ik maar weer gemerkt de afgelopen week. De eerste week Fajah ging hartstikke goed, daarna, heb ik een keer toegegeven aan suiker en bam…. alles weg, alles moest plaats maken om maar suiker te kunnen eten! En gatver wat haat ik het en wat baal ik zo ontzettend van mezelf als ik heb toegegeven!

  Beantwoorden

Write a comment