Julia Challenge Zonder pakjes en zakjes

Wat schotel jij je (schoon)ouders voor als ze komen eten? Malse varkenshaas met champignonssaus.

Je (schoon)ouders komen langs om te eten. Wat maak je? Sloof je je uit zoals je met kerst ook doet? Of vind je het wel best en ben je tevreden als je ovenfrietjes niet aanbranden? Hoe dan ook, samen eten is gezellig en je wil toch iets speciaals en lekkers op tafel zetten. Maar ook weer niet teveel uren in de keuken staan en gevaar lopen dat je diner mislukt. Ik mocht een paar prachtige producten uitzoeken die het koken zoveel makkelijker maken, waardoor je gerecht altijd lukt. Ook deze varkenshaas met verse champignonsaus. Ja, ook zonder pakje dit keer.

Dit artikel/recept bevat producten die ik heb mogen ontvangen van een bedrijf/webshop.

‘Of ik spullen uit wilde kiezen uit hun webshop en daar een leuk en lekker recept mee wilde maken?’ Absoluut! Ik ben dol op koken en kan heel gelukkig worden van mooie keuken accessoires. Kwijlend scrolde ik dan ook door de webshop en kwam uiteindelijk op vijf hele mooie en handige producten: een knoflookpers, een thermometer (voor bijvoorbeeld vlees), een groentesnijder, een zesteur (om de schil van een citroen te raspen) en een onwijs handig hulpje om een avocado soldaat te maken. Leuk om te gebruiken, te testen en in een heerlijk recept te verwerken. Vandaag wilde ik namelijk een heerlijke varkenshaas maken met een zelfgemaakte champignonsaus. Moeilijk is het zeker niet, dus jij kan het ook!

img_7083

Wat heb je nodig voor 4 personen?

 • 2 stukken varkenshaas (ongeveer 500 gram)
 • 200 ml groentebouillon
 • Eetlepel bloem
 • 2 tenen knoflook
 • Peper, zout
 • 2 theelepels Italiaanse keukenkruiden
 • 5 flinke champignons
 • Scheutje witte wijn (optioneel)
 • 100 ml slagroom
 • Boter (bakboter)

Bij de varkenshaas maakte ik krieltjes en een frisse salade van sla melange, avocado en balsamico azijn.

Wat moet je doen?

Verhit boter of olie in een braadpan. Maal verse peper over de varkenshaas en braad de varkenshaas aan tot deze goudbruin is. Zet het vuur wat lager en laat de varkenshaas op laag vuur nog 10 minuten garen. Ik gebruikte de vleesthermometer om te meten of de binnenkant goed is. Een te roze varkenshaas is niet lekker, eentje die te ver is gegaard ook niet (hij wordt dan taai). Een thermometer is dan ideaal en ik kreeg al snel te lezen dat de temperatuur in het vlees 65 graden was. Prima dus!

img_7128

De vleesthermometer is heel eenvoudig te bedienen, je hebt binnen enkele seconden uitslag en je kunt er ook een lepel van maken. Handig als je een saus maakt wat een bepaalde temperatuur moet krijgen!

img_7148

Nadat de varkenshaas klaar is laat je deze rusten in wat aluminiumfolie.

Snijd de champignons in plakjes. Ik gebruikte hiervoor de handige tool van Kookexpert.nl waarmee je heel eenvoudig groenten in plakjes kunt snijden. Dus ook bijvoorbeeld een tomaat. Het handige is, is dat je door kunt blijven duwen, de plakjes verzamelen zich in de koker.

img_7102

img_7105

Knoflook persen deed ik nooit zo vaak, ik sneed het liever fijn. Waarom? Omdat een knoflookpers zo vreselijk moeilijk schoon te maken is. Maar ik koos bij de webwinkel van Kookexpert een ander model pers uit om te proberen. Deze is net zo krachtig en effectief, maar veel makkelijker schoon te maken. En ik vind hem zo mooi om te zien!

img_7119

img_7122

Fruit wat knoflook aan in een eetlepel boter (in een steelpannetje) en voeg de bloem toe. Je krijgt nu een roux. Voeg langzaam en al roerend de bouillon toe. Voeg nu de Italiaanse kruiden toe en wat peper en zout naar smaak. Daarna kunnen de plakjes champignons erbij en eventueel een scheutje witte wijn. Laat 5 minuten koken. Voeg als laatste de slagroom toe en verwarm het geheel nog een minuut.

Serveer de champignonsaus met de varkenshaas direct. Voor de salade met avocado gebruikte ik mijn favoriete gadget van de vijf: dit hulpmiddeltje maakt het zo makkelijk om in no time een avocado schoon te maken! Even snijden…

img_7173

Dan de pit verwijderen…

img_7174

En vervolgens schraap je zo het vruchtvlees in plakjes uit de schil. Waarom heb ik dit niet eerder ontdekt?

img_7176

Zo…en durf je nu zonder stress hoog bezoek te ontvangen en ze te voorzien van een heerlijk stuk vlees met een zelfgemaakt sausje? Eet smakelijk alvast!

img_7197

img_7155

img_7193

Wat kook jij graag als je bezoek hebt? Kies je dan voor makkelijk en veilig of pak je groot uit? En gebruik je weleens één van de keukenhulpjes die je voorbij hebt zien komen?

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

 

Print Friendly, PDF & Email

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (5)

 • Ik kook altijd net wat uitgebreider als ik bezoek heb, vaak probeer ik dan juist nieuwe dingen uit. Dit doe ik omdat mijn man geen fan is van “apart” eten en op deze manier krijg ik m toch zo ver om zonder te morren wat te proberen en vaak vindt hij het heerlijk!

  Beantwoorden
 • Ziet er lekker uit en dat avocadoding lijkt me super handig! Zoiets zou ik ook nog wel kunnen gebruiken.

  Beantwoorden
 • Yeah wat een super lekker gerecht! Varkenshaas is hier favoriet thuis. Handig die thermometer, die heb ik toevallig vandaag ook besteld

  Beantwoorden
 • Ik zag gisteren varkenshaasjes bij de Aldi liggen. Ik associeer dat met restaurants en kerstmis ; )

  Beantwoorden
 • Wat lekker zeg, en wat een handig ding!! Dat wil ik ook hebben!

  Beantwoorden

Write a comment