Klaar voor een nieuwe ‘achter de schermen van de keuken?’Het is alweer een week of twee geleden dat er een soortgelijk artikel online kwam. Vandaag licht ik wat ingrediënten uit van de bruine bonen in blik en deel ik een heerlijk skinny recept. En natuurlijk nog veel meer leuks!
Ingrediënten uitgelicht
Ik gebruik weleens een blik bruine bonen voor bij de chili con carne. Ik ga ervan uit dat er naast bruine bonen ook water en zout in zit. Maar er zit naast suiker nog meer in, namelijk de volgende stoffen.
Verstevigingsmiddel (E509)
Is een natuurlijk zout, onderdeel van zee- en steenzout. Het lijkt dus een raar toegevoegd goedje, maar het is volledig natuurlijk. Het werkt als zuurteregelaar en als metaalbinder en wordt toegevoegd om fruit en groenten stevig te maken. Je kunt je voorstellen dat bruine bonen die lang in water liggen heel slap worden, maar door deze toevoeging wordt dat voorkomen. Er is geen limiet bekend en er zijn ook geen bijwerkingen van dit stofje bekend.
Antioxidant (E385)
Ook wel bekend als een stabilisator. Ook dit is een synthetisch zout en behoort tot de groep antioxidanten en voedingszuren. Het wordt met name gebruikt in gele sauzen en in groenteconserven zoals bonen. Er zijn overgevoeligheidsreacties bekend zoals diarree, buikkrampen en overgeven en er zit een limiet aan. Bijzonder om te weten: In Australië is dit stofje verboden. Wat daar de reden van is, kon ik niet vinden.
Favoriet in de keuken
Ik liet laatst op Instagram mijn keukenorganisor voorbij komen en ik kreeg heel veel vragen. Dus bij deze: dit is mijn liefje in de keuken van Joseph Joseph. Ik kocht hem ooit in de sale bij de Albert Heijn XL voor iets van €15. Je kunt je vaatdoekje kwijt, je wasmiddel, je afwasborstel, schuursponsje en nog veel meer. Ik zet bijvoorbeeld ook mijn desinfectie zeep er in. Ideaal, want ik vind een afwasborstel in de gootsteen tussen etensresten altijd erg vies en zo staat de borstel altijd vrij. Ook het vaatdoekje kan zo drogen.
Het bakje kan uit elkaar en vangt het water op. Je kunt hem dus eenvoudig weer legen en/of schoonmaken. Aanrader! Via internet is hij ook te koop bij bijvoorbeeld Blokker.nl en Fonq.
Weetje
Wist je dat de gemiddelde maaltijd vroeger 268 calorieën bevatte en tegenwoordig 437? Ook besteedt slechts 56% van de mensen aandacht aan het gezondheidsaspect van een maaltijd. Bizar weinig!
Klein groots recept
Dit recept komt nog uit mijn ’tijdperk’ van afvallen en is ook geschikt als je graag koolhydraat arm eet of wil gaan eten. Courgetti met een saus van Philadelphia light en gerookte kip. Heel erg snel klaar en heel erg mager en gezond.
Wat heb je nodig voor 2 personen?
- 2 courgettes
- Handje champignons, in plakjes
- 2 gerookte kipfilets, in blokjes
- 1 bakje Philadelphia light (eventueel met kruiden)
- 2 theelepels oregano
- Peper, zout
- Spirelli
Wat moet je doen?
Maak met een spirelli courgetti en bak de courgette heel kort aan op laag vuur in een pan. Laat goed uitlekken.
Verwarm in een hapjespan de champignons en de gerookte kip en voeg de Philadelphia toe. Kruid het geheel en serveer de romige saus bij de courgetti. Eet smakelijk!
Tip!
Wanneer je een bechamelsaus maakt, zorg er dan voor dat je de bloem eerst goed laat garen wanneer je de roux maakt. Als je dit niet doet, dan wordt je saus niet lekker en loop je de kans dat je saus veel klontjes gaat krijgen. Goed op laag vuur laten garen dus, net zo lang tot het wat indroogt en een beetje als zand aanvoelt.
Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?
Comments (1)
Die courgetti is 1van mijn favorietjes uit het boek.