Achter de schermen van de keuken

Achter de schermen van de keuken #6

Benieuwd welk heerlijk snel gerecht ik met jullie wil delen? En wat deze week mijn ultieme tip in de keuken is? Lees dan snel verder, er staat weer een nieuwe ‘achter de schermen van de keuken’ voor je klaar!

Ingrediënten uitgelicht

Gistextract

Gistextract is een smaakstof, verkregen uit bakkersgist of biergist. Het wordt in de voedselindustrie gebruikt om eten een hartige smaak te geven. Gistextract heeft niet een eigen E nummer, omdat het meerdere stoffen bevat. Zo bestaat het uit E621 (Ve-tsin) en het bevat een stof die ook in tomaten, bonen en champignons voorkomt, namelijk natuurlijk glutamaat. Bijzonder om te weten: Unilever beweerd dat gistextract geen smaakversterker is, maar daar zijn de meningen nog over verdeeld.

Selderijzaad

Selderijzaad is een natuurlijke smaakmaker en het betreft zaadjes van selderij. Het heeft een aromatische, licht bittere smaak en wordt gebruikt om voedsel op smaak te brengen of om thee te maken. Het wordt vaak toegevoegd als smaakmaker in o.a de pakjes en zakjes voor goulash.

Favoriet in de keuken

Bakpapier van de Albert Heijn. Niet gesponsord, gewoon fan! Waarom? Omdat het al voor je in stukjes is geknipt en je dus niet nog opzoek moet naar een schaar. Het papier heeft precies het formaat van je bakplaat en je kunt hem nog voor veel meer dingen gebruiken. Wat dacht je van je springvorm? Leg het bakpapier op de bodem en klem je springvorm dicht. Nu scheur je eenvoudig het overtollige papier er af en je bodem is keurig bedekt. Ook kun je vlees of vis tussen bakpapier leggen om te bakken zonder boter. Ideaal spul!

Weetje

Wist je dat je eiwitten alleen goed stijf kunt kloppen als de kom vetvrij is en het eiwit goed koud? Wanneer het eiwit op kamertemperatuur is en/of je kom niet goed vetvrij, kun je kloppen wat je wil, maar het zal niet stijf worden. Mocht je het opkloppen even moeten onderbreken, voeg dan een klein beetje citroensap toe en klop opnieuw stijf.

Klein groots recept

Broodje worst met gebakken uitjes, kaas, cocktailsaus en Jalapeño peper

Ik geef toe: bij dit recept moet je een zogenaamde cheatday hebben, want erg gezond zal het niet zijn. Maar geloof mij, dit wil je. Dit broodje kregen we voorgeschoteld op het Foodfestival vorige week en ik heb hem afgelopen weekend thuis weer gemaakt. Die combinatie is hemels!

Wat heb je nodig per broodje:

  • 1 pistolet
  • 1 verse worst, curryworst, runderworst, etc.
  • Handje gebakken uitjes
  • Handje geraspte kaas
  • 1 eetlepel Jalapeño pepers (potje)
  • 2 theelepels cocktailsaus

Wat moet je doen?

Braad de worst rondom bruin en gaar. Snijd het broodje over de lengte in, maar niet helemaal door. Leg de worst in het broodje en beleg hem met de kaas, Jalapeño pepers, cocktailsaus en gebakken uitjes. Geniet!

Tip!

Ben je geïnteresseerd in koken met minder zout? Dan is het boek ‘Ongezouten Zuiderhoek’ echt een aanrader! Naast een persoonlijk verhaal (met de reden van het dieet) vind je veel goede tips en heerlijke recepten. Verwacht geen culinaire hoogstandjes en recepten met moeilijkheidsgraad 8, maar makkelijke smaakvolle recepten van vooral de Hollandse keuken. En heel handig, er staat een natriumindex in. Zo weet je in no time welke voeding veel zout bevat en wat je wél prima kunt eten.

Wat is jouw favoriet in de keuken? Ik ben heel benieuwd!

Volg je mij al op Facebook, Twitter, Instagram en Bloglovin?

Hoi! Welkom op Lifesabout.nl. Mijn naam is Geertje. 32 jaar, levensgenieter, mama en vrouw van... Schrijven is mijn passie en dat doe ik graag over alles wat mij een gelukkig en mooi mens maakt. Denk aan health, lifestyle, moeder zijn, fashion, uiterlijk en koken. Maar ik stel mij ook kwetsbaar op en schrijf over mijn leven als hartpatiënt. Dagelijks vind je hier vooral veel positiviteit en neem ik je mee naar wat mij zoal bezighoudt. Enjoy!

Comments (3)

  • Ik vind bakpapier ook fijn. Het mijne komt van de Action. Is er nog veel verschil in bakpapier dan?

    Beantwoorden
    • Nee eigenlijk is er weinig verschil in bakpapier, dus de Action is ook prima!

      Beantwoorden
  • Altijd leuk dat achter de schermen.

    Beantwoorden

Write a comment